banner

Nüfus kayıt örneği ile girdiği YGS geçersiz sayıldı




Zonguldak'ta, nüfus kayıt örneği ile Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girmesine izin verilen 23 yaşındaki Caner Aytekin, puanını öğrenmek için girdiği OSYM'nin internet sitesinde, Sınav kurallarına uymadığınız için sınavınız geçersizdir uyarısıyla karşılaşınca şaşkına

döndü.

 Zonguldak'ta, nüfus kayıt örneği ile Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girmesine izin verilen 23 yaşındaki Caner Aytekin, puanını öğrenmek için girdiği OSYM'nin internet sitesinde, Sınav kurallarına uymadığınız için sınavınız geçersizdir uyarısıyla karşılaşınca şaşkına döndü.

Geçen yıl Karadeniz Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduktan sonra özel bir şirkette maden mühendisi olarak çalışmaya başlayan Caner Aytekin, lise yıllarından itibaren hayalini kurduğu makine mühendisliğini okumak için bu yıl YGS'ye girdi. Kimliğini evde unutan ve sürücü belgesiyle sınava gireceği okula giden Aytekin, girişteki görevliler tarafından sınıfa alınmayınca okuldaki sınav sorumlusu ile görüştü. Görevlinin, kimliği ya da nüfus kayıt örneği ile sınava girebileceğini söylemesi üzerine Aytekin, evinin uzak olması nedeniyle İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'ne giderek söz konusu belgeyi aldı. Nüfus kayıt örneği ile geri dönerek sınava giren Caner Aytekin, dün sonuçların açıklanmasıyla puanını öğrenmek için ÖSYM'nin internet sitesine girdi. Aytekin, Sınav kurallarına uymadığınız için sınavınız geçersizdir uyarısıyla karşılaşınca şoke oldu.

Sınav günü İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'ne gittiğinde kendisi gibi mağdur olan 15-20 öğrencinin 63 lira karşılığında yeniden kimlik çıkarttırmaya çalıştığını gördüğünü anlatan Caner Aytekin, Ben sınava gireceğim için yanıma para, veya başka bir şey almadım. Nüfus Müdürlüğü'ndeki görevlilere, okuldan nüfus kayıt örneği ile sınava girebileceğimin söylendiğini belirttim. Belgeyi aldım ve 40 dakika kadar gecikmeli de olsa sınava girdim. Soru kitapçığımı normal şekilde çözdüm. Kimse bana bir şey söylemedi. Ne kitapçığım işaretlendi, ne de başka bir şey yapıldı. Bugün ise böyle bir durumla karşılaştım. Kural ihlalinden sınavımın geçersiz olduğunu söylüyor sistem bana. Ben sınava girdim, soruları çözdüm. Kural ihlali yapmışsam neden sınav sırasında uyarılmadım Neden sonuçlar açıklandığında haberim oluyor bu durumdan Ben bu güne kadar sınav sonucunu bekledim diyerek duruma tepki gösterdi.

Tekrar sınava girmeyi düşünmediğini belirten Aytekin, Böyle bir sınav sistemi olduktan sonra, öğrenciler mağdur edildikten sonra üniversiteyi kazansam bile istekli bir şekilde okuyamam. Bu sene çok istekliydim. 'Gündüzleri çalışırım, akşamları da ikinci öğretime gider okurum' diye planlamıştım. Ama olmadı dedi.

Tercih hatası sonucu okuduğu Maden Mühendisliği Bölümü'ne birincilikle girdiğini vurgulayan Aytekin, Makine Mühendisliği, lise yıllarımdan bu yana idealimdi. Ama olmadı. Tamam, güvenlik olmalı. Ancak öğrencilerin bu kadar ezilmemesi ve biraz daha duyarlı olunması gerektiğini düşünüyorum diye konuştu.



YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.