banner

İşte yeni eğitim sisteminin uygulama detayları




MEB 3 sömestr uygulamasına geçiyor. Gelecek yıldan itibaren öğrenciler 3 ayda bir tatil yapacak. Yeni sisteme göre, okula erken başlayacak 1. sınıflara 100 saat az ders verilecek. İlk yıl 720’den 623’e düşürülecek ders saati, kademeli olarak 8. sınıfta 888 saate kadar çıkacak.

İşte yeni eğitim sisteminin uygulama detaylarıMilli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer, 17 Eylül’de başlayacak 2012-2013 eğitim yılının ders programını açıkladı. Yeni sistemde 1.sınıf öğrencilerinin eğitim saati 100 saat azalacak. Standart 720 saat olan ders saatleri, birinci sınıfta 623 saate düşürülecek, kademeli olarak  7 ve 8. sınıflarda 888 saate çıkarılacak. Böylece 8. sınıfta ders saati 288 saat artmış olacak.

Okula yeni adım atan çocuklar da ders yükü altında kalmamış olacak. İlk 3 yıla haftada 5 gün birer saat “oyun ve fiziki etkinlik” dersi konulacak. Bunun yanı sıraöğretmenlerin ders saatleri de arttırılacak. 4. sınıfı tamamlayan öğretmenler 1. sınıftan yeniden öğrenci alacak.

Sayısal ders sayısı artıyor

İlk 8 yıllık eğitimde ders saati olarak gelişmiş ülkeler ortalamasının 1 yıl gerisinde olduğumuzu ifade eden Bakan Dinçer, Matematik dersinin 288  saat, Fen Bilimleri dersinin 180 saat ve Yabancı Dil dersinin 144 saat arttırılacağını söyledi.

Bakan Dinçer yeni ders programını anlattı: “Geçtiğimiz yıllarda 4. sınıftan itibaren verilen İngilizce dersleri 2. sınıfta verilmeye başlanacak. 5. sınıfta (ikinci 4. yılın başı) haftada 4 saatlik İngilizce dersine 16 saat eklenebilecek. Böylece 5. Sınıflar bir nevi ‘hazırlık sınıfı’ haline getirilecek. Bunda inisiyatif okul yönetimleri ve velilere bırakıldı. Tüm ilkokullarda ‘kolej standardı’ hedefleniyor. Ayrıca Demokrasi ve Yurttaşlık dersi “İnsan Hakları, Demokrasi ve Yurttaşlık Dersi” olarak değişti ve “zorunlu ders” haline getirildi, süresi iki saate çıkarıldı.

Gelecek yıl 3 dönem olacak

MEB öğrencilerin mevcut sistemde 4,5 aylık iki dönem olarak aldığı eğitim süresini uzun buluyor. Gelecek yıl 3 sömestr uygulaması başlatılması düşünülüyor. Yani öğrenciler 3’er aylık 3 dönem halinde eğitim yapacak, bu dönemler arasında iki kısa tatil olacak.

 

66 ayı doldurmuşsa Kılıçdaroğlu’nun torununu da okula alacağım

66 ayını tamamlayan çocuklar bu yıl okula başlayacak. İlk dönem öğrenciler eğitici oyunlarla, okulu sevmeyi öğrenecek. Okula başlama yaşının öne alınmasına yönelik tepkilerin ideolojik olduğunu belirten Bakan Dinçer, “Eğer 66 ayını doldurmuşsa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoğlu’nun torununu da okula alacağım” dedi.

Seçmeli derslerde 10 öğrenci şartı

- Öğrenciler 1. sınıfta 4, kademeli olarak artarak 8. sınıfta 6 saat seçmeli ders alabilecek. Herdersten en çok 4 saat alınabilecek.
- 4 ila 8. sınıflarda görsel sanatlar, müzik ve beden eğitimi dersleri zorunlu ve 1’er saat yapılacak.
- Hıristiyanlık, Musevilik dinleri ve Alevilik inancına ilişkin seçmeli derslerde 10 kişi şartıaranacak.
- Seçmeli dersler arasında  “zeka oyunları” ve “yazılım” dersi de var.
- İmam Hatip’lerde zorunlu dersler aynı olacak.
- 5, 6, 7 ve 8. Sınıflarda haftada 2 saat “yaşayan dil ve lehçelerde” seçmeli dil dersi verilecek. Kürtçe’nin yanı sıra, yeterli talep olduğunda Türkiye’de yaşayan dil ve lehçelerde ders açılacak.

Alevilik dersi geliyor

Yeni dönemdeki en önemli değişikliklerden biri de Din, Ahlak ve Değerler başlıklı seçmeli ders grubuyla geliyor. Talim Terbiye Kurulu’nun hazırladığı sunumda Temel Dini Bilgiler dersinin içeriği şöyle anlatıldı: “İsteğe bağlı olarak İslam Dini, Hıristiyanlık, Musevilik dinleri ile Alevilik inancına ait bilgilerin verilebilmesi öngörülmektedir.”

Milli Eğitim Bakanı Dinçer, yeterli talep olmak kaydıyla, Temel Dini Bilgiler dersinde bir sınıfta İslam dini öğretilirken bir başka sınıfta Alevilik öğretilebileceğini söyledi. Dinçer, Alevilik dersi müfredatının dedelerle birlikte hazırlanabileceğini ve derslere bu müfredat hakkında eğitim verilecek Alevi öğretmenlerin girebileceğini söyledi. Dinçer, Alevilik dersine sünni öğretmenin girmesini doğru bulmadığını da sözlerine ekledi.

Dinçer, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi müfredatının ise baştan sona değiştirileceğini de söyledi. Buna göre aptes alma namaz kılma gibi detaylar seçmeli Temel Dini Bilgiler dersinde verilecek. Yabancı dil dersinin ağırlığı da artıyor. Halihazırda 4. sınıftan başlayan Yabancı Dil eğitimi 2. sınıftan başlayacak. 5. sınıfta fiziki şartları uygun olan okullar öğrencilere 16 saat yabancı dil dersi verebilecek. Ayrıca Türkçe dersi yıllar ilerledikçe azalırken, Matematik ve Fen Bilgisi dersleri artacak. Yeni çizelgede 1-4 sınıflarda her gün bir ders oyun saati de olacak.

Neler değişiyor?

- Kürtçe, haftada iki saat ‘yaşayan dil ve lehçe’ olarak okutulacak

- Yabancı dil 2. sınıftan itibaren verilecek, 5. sınıfta hazırlık sınıfı gibi 16 saat yabancı dil olacak

- Fen ve Matematik dersleri artırılacak

- Talep olursa Temel Dini Bilgiler seçmeli dersi “Alevilik” dersi olarak alınabilecek

- Zorunlu din dersinde namaz öğretilmeyecek

- İnsan hakları ve demokrasi 4. sınıfta zorunlu ders

(star)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.