banner

ÖSYM’ye tepkiler çığ gibi büyüyor




Habertürk’ün gündeme getirdiği Lisans Yerleştirme Sınavları sonuçlarındaki hata iddiası büyük tartışma yarattı. LYS’de 200 bin adayın puan hesabında hata iddiası için ÖSYM “İnceledik, hata yok” dedi, ama kimse inanmadı.

Barajı aşan adaylar için üniversite tercihi yapacakları süreç dün başladı. Uzmanlar ise ÖSYM’nin sonuçları tekrar incelemesinin beklenmesi gerektiğini söyleyerek, başvuru süresinin uzatılmasını istedi. Kültür Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Salim Ünsal, “Sonuçlar tekrar değerlendirildikten sonra başvuru süreci başlamalı” diye konuştu. ÖSYM ise tercihlerin 3 Ağustos’ta son bulacağını hatırlatarak, sitesinde yükseköğretim kurumlarının geçen yılki puanlarının yer aldığı kılavuzu yayınladı. ÖSYM, adayların tercih işlemlerini yapmalarını istedi.

Dünkü manşetimizde bu yıl Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) giren adaylardan bazılarının Türkçe-Matematik (TM), Matematik-Fen (MF) ve Türkçe-Sosyal (TS) puanlarının hesaplanmasının unutulduğu iddialarını gündeme getirdik. ÖSYM de dün “Hata yok, puan da sıralama da doğru” açıklamasını yaptı. Ancak ÖSYM’nin açıklaması uzmanları tatmin etmedi. Sınava giren adaylardan bazılarının puanlarının hesaplanmasının unutulduğunu tekrarlayan uzmanlar, açıklamanın “sorunu kapatma çabasından ibaret ve bilimsellikten uzak” olduğunu söyledi. Dün 2011 ve 2012 LYS sonuçlarına göre 180 ve üzerinde puan alan adayların okul türleri ve alanlarına göre dağılımını gösterdik. İki yılda özellikle Matematik- Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM) ve Türkçe-Sosyal (TS) puanlarında adayların sayılarındaki farklılıklara dikkat çektik. 5 ile 21 kata kadar varan düşüşlerin nedenini sorduk.

ÖSYM'DEN YENİ BOMBA! TIKLAYINIZ...

Uzmanların da dile getirdiği gibi liselerin Türkçe-Matematik bölümlerinden mezun olanların Matematik-Fen (MF), fen bölümlerinden mezunların Türkçe-Matematik (TM) ve sosyal bölüm mezunlarının da Türkçe- Matematik (TM) puanlarının hesaplanmasının unutulup unutulmadığı iddiasını sorguladık. Uzmanlar da iki yılın sonuçları arasındaki farkların ancak “bazı adayların puanlarının hesaplanmasının unutulmasından kaynaklanabileceğini” ifade etti.

TEK SINAVA GİRMEK YETERLİ

ÖSYM’nin puan hesaplama yöntemini Ocak 2012’de yayımlanan kılavuz açıklıyor. Bu yöntemin değişmediğini hatırlatan uzmanlar, LYS’de bir sınava girerek iki testten 0.5 net yapanın puanının kılavuza göre hesaplandığını söylüyor. Ancak uzmanlara göre ÖSYM bunu unuttu. Uzmanlar, “Sayısal öğrencisi LYS-1’e girdiğinde MF puanı ve TM puanı da hesaplanır. TM öğrencisi de kendi alanındaki puanların hesaplanması için LYS-1’e girdiği için MF puanı hesaplanır. TS öğrencisi TM’cilerin katıldığı Edebiyat Coğrafya Sınavı’na girer ve onların da hem TS hem TM puanları hesaplanır. ÖSYM’nin bu durumu dikkate almadığı görülüyor, tekrar inceleme yapması gerekiyor” diye konuştu. İşte uzmanların ÖSYM’nin yaptığı açıklamalara ilişkin yorumları ve iddiaları:

SİYASİLER DE TEPKİLİ

‘ÖSYMile ilgili ne diyeceğimi şaşırdım’

BİR SIKINTI VAR (Halide İncekara-AK Parti): “ÖSYM ile ilgili ne konuşacağımı şaşırdım. ÖSYM’de bir sıkıntı var belli. Neden kaynaklanıyor bu sıkıntı bilmiyorum. Dışarıdan bakınca iyi, gayretle çalışan insanlar görüyoruz ama sonuçta herkesi rahatsız eden bir durum var ortada. Kendilerini toplamaları gerekiyor” dedi

EN GÜVENİLMEZ KURUM (Ruhsar Demirel-MHP): Şu anda bir anket yapılsa ve “Türkiye’de en güvenilmez

kurum neresidir?” diye sorulsa yanıtı ÖSYM olur zannediyorum. Zaten bu skandal da eğitim uzmanlarının araştırması sonucu ortaya çıktı. Onların çalışması olmasa ÖSYM böyle bir hatanın farkında bile olmayacaktı.

KPSS İPTAL EDİLMEDİ (Prof. Dr. Nur Serter-CHP): Birkaç hafta önce yaşanan KPSS perişanlığı sonrası sınav iptal edilmedi bile. 2010’daki soruşturma tamamlanmadı. Sınavların yanlış hesaplanması da bir skandal, insanlarını emeğini yok sayan, soruları sızdıran ÖSYM kendini temize çekmek zorundadır.

İNANDIRICILIĞI KALMADI (İsmet Büyükataman-MHP): Dünyanın herhangi bir ülkesinde yaşanması durumunda eğitim bakanını hatta hükümeti düşürecek nitelikte olan bu skandallar, kepazelikler bitmek tükenmek bilmezken, maalesef ülkemizde ÖSYM Başkanı dahi hâlâ makamında durmakta ve artık inandırıcılığı ve güvenilirliği kalmamış, açıklama yapmaya devam etmektedir. 

BURAK KILANÇ/ İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ AR-GE BÖLÜMÜ: ‘Unutulan adaylar var’

“Açıklamadan tatmin olmuş değilim. Sayısalcıların TMpuanlarının da hesaplanması gerekir. Bir öğrencinin matematik sınavına girmesiMF ve TMpuanının hesaplanması için yeterlidir. LYS-1Matematik Sınavı’na giren sayısalcıların TMpuanının hesaplanmadığını düşünüyorum. Burada hesaplanması unutulan adayların olduğu anlaşılıyor.”

CELİL VARDAR- FİNAL DERGİSİ DERSHANESİ REHBERLİK KOORDİNATÖRÜ: TEK SINAVA GİRENLERİN HESAPLAMASINI YAPMADILAR

“Bu açıklama tatmin edici değil. Tablolara baktığımızda hata olduğu görülüyor. Tüm hesaplamaları iki sınava girenler üzerinden yaptıklarını düşünüyorum. Oysa tek LYS’ye de girmiş olmanız puanınızın hesaplanması için yeterli. Bir kere bu sonuçların gözden geçirilmesi gerekiyor. Başkana doğru bilgi mi veriyorlar diye merak ediyorum. Bir şeylerin unutulduğu ortada.”

OKTAY VARDAR- EĞİTİM UZMANI: VERİLERDE BİR SORUN VAR

“ÖSYM hata yapmadığını açıklıyor. Ancak verilerde bir sorun olduğu görülüyor. Bu tablo sorunlu. LYS -1’e girdiği halde ve Matematik – Geometri’de netleri 0.5’er netten fazla olduğu halde TM puanı hesaplanmayan fen mezunu, LYS 3’e girdigi halde ve Edebiyat - Coğrafya-1 netleri 0.5’er netten fazla olan ve TM puanı hesaplanmayan sosyal mezunları olabilir. ÖSYM, puan hesaplama koşullarını önceden yayımlar. 2012 YGS ve LYS’de puan hesaplanabilme koşulları Ocak 2012’de yayımlanan ÖSYS Basvuru Kılavuzu-2012’de var. Geçmiş yıllara göre değişiklik yok.”

SALİM ÜNSAL- KÜLTÜR DERSANELERİ REHBERLİK KOORDİNATÖRÜ: BAĞIMSIZ BİR KURULUŞ İNCELESİN

“Bu açıklama yalnızca sorunu kapatma çabasıdır. ‘Hata yoktur’ demek bir açıklama değildir. Bu yıl hangi modelle hesaplama yaptıklarını açıklamalılar, çünkü hesaplama yöntemi aynı. Kullandıklarını söyledikleri modeli bir de 2011 sonuçlarında göstermek zorundalar. Bu yıl sınavda herhangi bir şey değişmedi. Kamuoyunu şeffaf biçimde aydınlatmak zorundalar. ÖSYM’nin bu hesaplamalarının dışarıdan şeffaf bir kurum tarafından denetlenmesi gerekiyor. Söyleyecek söz bulamıyorum, bu açıklamalara ilişkin. 0.12, 0.15 katsayı farkıyla açıklanmaya çalışılması da doğru değil. Sorun aşikâr ve ortadadır. Bu sorunun ne olduğunun anlatılması gerekiyor 

TURGAY POLAT- BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ REKTÖR DANIŞMANI: ÇELİŞKİNİN NEDENİNİ AÇIKLASIN

“Bu açıklama dalga geçer gibi. Biz ortadaki çelişkiyi gösteriyoruz ve nedenini soruyoruz. Bazı adayların MF ve TM puanlarının hesaplanmasının unutulduğunu düşündüğümüzü dile getiriyoruz. ‘Hata yoktur’ denilip geçiliyor. Bu bir açıklama falan değil, yalanlama. ÖSYM bilimsel bir kurum değil mi? Açıklamasını da bilimsel olarak yapmalı. Ortaya istatistikler konmuş ve soru sorulmuş. Bunun cevabı da bu istatistikleri açıklamaktır. ÖSYM Başkanı çıkıp bu iki tabloyu da yan yana koyacak ve bu sonuçlardaki farklılıkları açık ve net anlatacak. Açıklama böyle yapılır. Tabloları katsayının eşitlenmesiyle açıklamak mümkün değil. ‘Geçen sene 0.12 ve 0.15 katsayı vardı ondan farklı, demek yanlıştır. Biz ham puanları konuşuyoruz. Öğrenciler önce ham puanlarda 180 barajını geçerler. Ondan sonra yerleştirme puanına bu katsayı katılır. Yoksa 100 puan alan adaya 60-67 puan eklenmez. Burada yanıltmaya çalışıyorlar. Burada puan hesaplamak için adayda iki sınava girme şartına bakılmış görünüyor. Oysa bir sınava da girseniz sizip puanınız hesaplanır. ÖSYM bunu atladı gibi görünüyor.” 

ABBAS GÜÇLÜ- EĞİTİM YAZARI: YARGIYA BAŞVURANLAR OLACAKTIR

“ÖSYM hatalarını kabul etmiyor, sonra sınav iptal ediyor. Hiçbir zaman ‘Dibim kara’ demiyor. Tıpkı iptal edilen KPSS’lerde, bu yılki KPSS’deki gibi. Unutulmaktan çok Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı’na geçişte hata var. Puan hesaplama sistemi hatalı, her şeyi etkiliyor. Önceki yıllara baktığımız zaman AOBP eklendiğinde adayların ham puanına göre artması gerek. Bu sene düşme var. Bütün puan türlerini içerecek şekilde hata var. ÖSYM bunu açıklamalı. Geçmişte de hata olur ve düzeltilirdi. Yeniden hesaplanırsa sıra da değişir, puanlar da değişir. Ancak bu hesaplamayı yapmazsa, yerleştirmeyi yaparsa çok vahim hatalar olur. O zaman yerleştirmelerde sıkıntı olur. Şimdi yargıya başvuranlar olacaktır.”

ÖSYM: PUAN VE BAŞARI SIRASINDA HATA YOK

LYS sonuçlarındaki öğrenimalanlarına göre barajı geçen adayların sayısının 5 ila 21 kat düşmesi ve bu durumun da “Puanı unutulanlar var” diye yorumlanması üzerine ÖSYM, dün açıklama yaptı. ÖSYM, LYS’de puan ve başarı sırası hesaplanmasında hata yapıldığı iddialarının doğru olmadığını belirtti ve sonuçların aynen geçerli olduğunu ifade etti. ÖSYM’den yapılan açıklamada şöyle denildi: “LYS’de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınmış olup, adayın katıldığı her sınavda yer alan her test için bir standart puan hesaplanmıştır. Adayın katılmadığı sınavlarda uygulanan testler için ilgili adaya standart puan hesaplanmamıştır. Basında yer alan haberler üzerine sınav sonuçları yeniden incelenmiştir. İnceleme sonucunda puan ve başarı sırası hesaplamalarında herhangi bir hata bulunmadığı belirlenmiştir. Adayların sonuç bilgilerinde herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Yerleştirme işlemlerinde de 2012-Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu ile 2012-ÖSYS YükseköğretimProgramları ve Kontenjanları Kılavuzu hükümleri aynen uygulanacaktır.” (habertürk)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.