banner

Bakan Dinçer, üniversite açılışına katıldı




Bakan Dinçer, ''Üniversitelerimizi tek merkezli yönetim anlayışından çıkararak, küresel rekabete katılabilen, dünyaya açık, toplumun beklentilerini karşılayan dinamik kurumlara dönüştürmek üzere çalışmalarımız sürüyor'' dedi.

Bakan Dinçer, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılı Açılış ve 2011-2012 Mezuniyet Töreni'nde yaptığı konuşmada, üniversite hayatına atılmanın, insanın yaşamında önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Öğrencilere ''Ufkunuzu ve hayallerinizi genişleten, sizlere sınırsız bir dünyanın kapılarını aralayan üniversite eğitiminizi tamamlayıp mezun olduğunuzda da yine hayatınızda önemli bir dönüm noktasını arkanızda bırakmış oluyorsunuz'' diyen Dinçer, öğrencilerin hem eğitim hayatında hem de gelecekte başarı kazanmalarının, kendilerini sürekli yetiştirme ve yenileme becerilerine, girişimci bir ruha sahip olmalarına bağlı olduğunu bildirdi.

Bu anlamda TOBB ETÜ'de okumanın öğrencilere büyük fırsatlar sunduğunu belirten Bakan Dinçer, 2004 yılında eğitim öğretime başlayan üniversitenin, yüksek öğretim alanında çok önemli bir ihtiyaca karşılık verdiğini ifade etti.

Bu vakıf üniversitesinin, Türkiye'nin geleceğini güçlendirmede aktif bir rol oynama hedefine doğru hızlı ve kararlı adımlarla ilerlediğini bildiren Dinçer, bundan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmenin, bunun yanında genç nüfusun eğitimini nitelikli olarak geliştirmenin bulunduğunu anlatan Bakan Dinçer, özellikle yüksek öğretimin eğitim basamakları içinde ayrıcalıklı bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Yüksek standartlarda eğitim öğretim ve araştırma yapan üniversitelere sahip olmanın önemine işaret eden Bakan Dinçer, şunları kaydetti:

''2002 yılında 53'ü devlet, 23'ü vakıf olmak üzere toplam 76 üniversitemiz vardı. Dolayısıyla yüksek öğretime taleple arz arasında büyük uçurumlar söz konusuydu. 2003-2012 yılları arasında 50'si devlet ve 42'si vakıf üniversitesi olmak üzere 92 yeni üniversitenin açılmasıyla, toplam üniversite sayımız, 103'ü devlet, 65'i vakıf olmak üzere 168'e ulaştı. Birkaç üniversite de Meclis'te, kurulmak üzere hazırlıklarını tamamlamış, bekliyor.''

''Ülke sorunlarını çözmede öncü olma rolü artıyor''   

Bakan Dinçer, vakıf üniversitelerinin, eğitimde kalitenin ve standartların yükselmesine, yükseköğretime taleplerin karşılanmasına ve yükseköğretimde okullaşma hedeflerine ulaşmada çok değerli katkılar sağlayacağını dile getirdi.

Yükseköğretimde okullaşma oranında, 2002 yılına göre kıyas kabul edilemeyecek kadar önemli mesafeler katedildiğini vurgulayan Bakan Dinçer, yükseköğretim alanına daha çok yatırım yapmanın ve üniversiteler arası rekabeti daha ileriye taşımanın önemine değindi.

Bugün üniversitelerin siyasal, sosyal, kültürel alanlardaki işlevinin hiç olmadığı kadar önem kazandığına işaret eden Bakan Dinçer, bunun yanında üniversitelerin, ekonomik büyüme, toplumsal refah, topluma vizyon çizme, ülke sorunlarını çözmede öncü olma rolünün her gün arttığını dile getirdi.

Hükümet olarak yükseköğretim alanını güçlendirmek ve üniversite öğrencilerinin daha iyi koşullarda eğitim almasını sağlamak üzere yoğun çaba içinde olduklarını vurgulayan Bakan Dinçer, şunları kaydetti:

''Yeni yurt binalarının yapılarak yatak kapasitelerinin yükseltilmesi, yüksek lisans ve doktora almak isteyen öğrencilerimizin yurt dışına gönderilmesi, eğitimde fırsat eşitliğine katkı sağlamak üzere birinci öğretim ve açık öğretimde üniversite harçlarının kaldırılmış olması bunlardan sadece birkaçı.

Üniversiteye geçişte yeni yaklaşımlar üzerine çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Üniversiteye giriş sınavlarının gözden geçirilmesi için yoğun bir çaba içindeyiz. Yine üniversitelerimizi tek merkezli yönetim anlayışından çıkararak, küresel rekabete katılabilen, dünyaya açık, toplumun beklentilerini karşılayan dinamik kurumlara dönüştürmek üzere çalışmalarımız sürüyor.''

Bakan Dinçer, konuşmasının ardından, üniversite sınavında ilk 100'e girerek TOBB ETÜ'yü tercih eden ve okuldan dereceyle mezun olan öğrencilere ödüllerini verdi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.