banner

Dinçer’in 2012-2013 eğitim-öğretim yılı konuşması




Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, geçen 10 yıllık iktidarları süresinde tüm okullara bilişim teknolojisi sınıfları kurarak, internet erişimi sağlayarak çocukları bilgiyle buluşturduklarını söyledi.

Dinçer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Denizli Cedide Abalıoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde gerçekleştirilen 2012-2013 eğitim-öğretim yılı ve toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, yeni eğitim sisteminin çocuklara daha fazla eğitim alma imkanı sağlarken, bunu uzun bir süreye yayarak, kazanımları daha uygun bir zaman diliminde sunma imkanı verdiğini kaydetti.

Önceki sistemde bilginin kısa sürede adeta ''boca edilerek'' verildiğini ifade eden Dinçer, öğrencilere yeni eğitim öğretim sistemini şu sözlerle anlattı:

''Bilgiyi boca etmek yerine, zamana yayarak ve buna uygun bir müfredatla verdiğimiz takdirde, sizler de bilgiyi özümseyecek, onu içselleştirecek, hayatınızın her safhasında ve her alanda yeniden ve yeniden üreterek kullanabileceksiniz. Bir başka ifadeyle öğrenmeyi öğrenmiş bireyler olarak, kendi kanatlarınızla uçmayı öğreneceksiniz. Bilgiyi yoğuracak ve hayata geçireceksiniz. Seçmeli derslerle ilgi duyduğunuz alanlara yöneleceksiniz. Farklılıklarınıza saygı duyan, ilgi ve beklentilerinizi önemseyen bir sistemle kendinizi özgürce ifade etme ve geliştirme fırsatını bulacaksınız. Mutlaka hepinizin, sizi diğerlerinden ayırt eden özellikleriniz var. Daha yetenekli olduğunuz alanlar var. Seçmeli dersleri bunun için çok önemsiyoruz. Tamamen özgür iradenizle ve bir dayatma olmadan ilgilerinizi belirlemeniz için tanıtım videoları hazırladık.''

''Yeni sistemle evrene kendi nakışınızı vuracaksınız'' 

Bakan Dinçer, Ömer Hayyam'ın ''Evren bir yüzük gibiyse çepeçevre/İnsan, taşında bir nakış o yüzüğün'' rubaisini dile getirdiği konuşmasında, ''Ömer Hayyam'ın dediği gibi hepimiz evrene bir nakış bırakıp gidiyoruz aslında ve hiçbir nakış diğerine benzemiyor. Hepsi çok farklı, çok özel, çok anlamlı ve muhakkak çok değerli. İşte yeni sistemi, her birinizi diğerinden farklı ve özel gören bir yaklaşımı benimsiyor ve imkan verildiği takdirde evrene kendi nakışınızı vuracağınıza inanıyor'' diye konuştu.

Hızlı bir değişen dünyada, her insanın ve her kurumun kendini sürekli olarak gözden geçirmesi, sürekli olarak bir yenilenme ve gelişme çabası içinde olması gerektiğine işaret eden Dinçer, şunları kaydetti:

''Bakanlık olarak böyle bir çabanın içindeyiz. Bilişim teknolojilerinin eğitimde kullanılması ve yaygınlaştırılması da bunun çok önemli bir ayağını oluşturuyor. Biliyorsunuz, geçtiğimiz on yıllık sürede tüm okullarımızda bilişim teknolojisi sınıfları kurarak, internet erişimini sağlayarak çocuklarımızı bilgiyle buluşturduk. İstedik ki, ülkemizin bütün çocukları sosyo ekonomik durumu ve şartları ne olursa olsun, nerede yaşıyor olurlarsa olsunlar bilişim teknolojisi olanaklarından faydalansınlar. Sonra daha ileri bir adım atarak okullarımıza sunduğumuz bilişim teknolojisi imkanlarını sınıflarımıza kadar taşıyalım ve artık bilgi toplumu aşamasına doğru büyük bir sıçrama yapalım istedik.'' 

FATİH Projesi

Dinçer, bu amaç ve hedef doğrultusunda FATİH Projesi'ni başlattıklarını ve bu kapsamda 52 pilot okulda öğrenci ve öğretmenlere yaklaşık 12 bine yakın tablet bilgisayar dağıtıldığını belirterek, şöyle devam etti:

''Liselerimize akıllı tahtalar yerleştirme çalışmaları ise bütün hızıyla devam ediyor. Sonuç olarak eğitim çağındaki her çocuk ve gencimizin eğitime erişimini hedeflerken, aynı zamanda eğitimin her basamağında nitelikli bir eğitim vermeyi, öğrencilerimize çağın gereklerine uygun bilgi ve beceriyi kazandırmayı istiyoruz. Bu herkesin ortak çaba ve katkısını gerektiren; ancak hepimiz el ele, gönül gönüle verirsek üstesinden daha çabuk geleceğimiz, sorunlarımızı daha hızlı çözebileceğimiz bir süreçtir.''

''Sorunların çözümünde en değerli araç eğitimdir''

Eğitimin var olan sorunlarının, herkesin sorunu olduğunu, çözümün de herkesin ortak çaba ve işbirliği ile olacağını dile getiren Dinçer, şunları kaydetti:

''Eğer bu ülkede işsizlik, yoksulluk, şiddet, ayrımcılık gibi birçok sosyal sorunun çözümünü istiyorsak, bunun için elimizdeki en değerli araç eğitimdir. Bu yüzden okul öncesinden başlayarak eğitimin her basamağında yükselen eğitim göstergelerini yüzde 100'e ulaştırmak için şimdi olduğundan çok daha fazla çalışacağız. Öğrencilerimizin okul terklerine daha büyük dikkatle eğilip, gerekli tedbirleri alacağız. Her çocuğumuzun gerekli bilgi ve beceriyle donanmış olarak hayata atılması için eğitim yöneticileri, öğretmenler, veliler olarak aramızdaki diyaloğu ve işbirliğini sürekli diri tutacağız.''

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.