banner

Maliye’den öğretmenlere ‘ek ders ücreti’nde geri adım




Maliye Bakanlığı ek ders ücretlerinin artırımlı ödenmesi hususunda öğretmenlerin “alanlarında” yüksek lisans ve doktora yapmış olmaları şeklindeki hatalı uygulamayı  düzeltti.

Memurlarbiz sitesinde yer alan habere göre, Toplu sözleşme kazanımları arasında yer alan yüksek lisans ve doktora yapmış olan öğretmenlere ek ders ücretlerinin artırımlı ödenmesi konusunda, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararında “alanlarında” lisansüstü eğitim yapmış olmaları şartı olmamasına rağmen Maliye Bakanlığı bu şekilde bir sınırlama getirmişti. Öğretmenlerden gelen itiraz üzerine Maliye Bakanlığı ek ders ücretlerinin artırımlı ödenmesi hususunda öğretmenlerin “alanlarında” yüksek lisans ve doktora yapmış olmaları şeklindeki hatalı görüşünü düzeltti.

Bilindiği üzere 29.05.2012 tarihli ve 2012/1 sayılı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararının “Lisansüstü öğrenim gören öğretmenlere ilave ek ders ücreti” başlıklı 30 uncu maddesinde ise; “Madde 30- (1) 1/9/2012 tarihinden geçerli olmak üzere, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden yüksek lisans ve doktora yapmış olanlara, fiilen girdikleri dersler için ödenecek ek ders ücretleri sırasıyla %5 ve %15 artırımlı ödenir.” hükmüne yer verilmiştir.

Ancak Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığının yazılı talepleri üzerine 31.08.2012 tarihli ve B.07.0.BK.0.22.115920-8/9310 sayılı yazısında; “Aynı Kararın “Lisansüstü öğrenim gören öğretmenlere ilave ek ders ücreti” başlıklı 30 uncu maddesinin birinci fıkrası ile 1/9/2012 tarihinden geçerli olmak üzere, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı öngün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden alanlarında yüksek lisans ve doktora yapmış olan öğretmenlere (anılan eğitim kurumlarında öğretmen unvanlı kadrolarda bulunup müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılığı görevlerini ikinci görev olarak yürüten yöneticiler dahil), fiilen girdikleri ek dersler için öngörülen ek ders ücretlerinin sırasıyla %5 ve %15 artırımlı ödenmesi gerektiği değerlendirilmektedir.” denilmişti.

Söz konusu kararın, toplu sözleşme hükmüne aykırı olduğu açık olduğundan Maliye Bakanlığına başvurarak, görüşünün hatalı olduğunu, toplu sözleşme hükümlerinde “alanlarında” gibi bir ibare yer almamasına rağmen bu şekilde uygulanmaya kalkışılmasının madde metni hilafına eksik ve yanlış uygulanmış olacağından yargı yoluna başvurmamız kaçınılmaz olacağını belirtip, görüş yazısının düzeltilmesini talep etmiş ve bu hususta girişimlerde bulunmuştuk.

Bunun üzerine Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığına göndermiş olduğu 24.09.2012 tarihli ve 10155 sayılı yazıyla hatasından vazgeçmiş olup, görüş yazılarında yüksek lisans ve doktora yapmış olan öğretmenlere artırımlı ek ders ücreti ödenmesinin “alanlarında” yüksek lisans yapmış olma şartı aranmaksızın uygulanması gerektiğini ifade etmiştir.

Yine görüş yazısında yer alan “…(anılan eğitim kurumlarında öğretmen unvanlı kadrolarda bulunup müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılığı görevlerini ikinci görev olarak yürüten yöneticiler dahil)…” ibaresinden hareketle, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen oldukları şüphesiz olan öğretmenlerden yöneticilik görevini yürütenlerin de yüksek lisans ve doktora yapmış olmak kaydıyla fiilen girdikleri ek ders ücretlerinin artırımlı olarak ödenmesi gerektiği açıktır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.