banner

Bağış aldığı iddia edilen müdüre verilen ceza yargıdan döndü




Ankara 7. İdare Mahkemesi, Ankara’da bir ilköğretim okulunda görevli müdürün, okula ‘bağış’ kabul ettiği iddiasıyla hakkında verilen cezayı iptal etti

Ankara’nın Mamak İlçesi Özkent Akbilek İlköğretim Okulu’nda görev yapan Eğitim-Bir-Sen üyesi okul müdürünün okula bağış aldığı gerekçesiyle hakkında verilen 1702 sayılı Kanun’un 20. maddesinin 1. fıkrası gereği aldığı ihtar cezası, Eğitim-Bir-Sen’in Ankara 7. İdare Mahkemesi’ne yaptığı itiraz üzerine iptal edildi

Eğitim-Bir-Sen’den yaılan açıklama şöyle;

Dava dilekçemizde, ayni ve nakdi bağışların kabulünün okul-aile birliklerinin görev ve yetkileri arasında sayıldığını, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2011/40 sayılı Genelgesi’nde kendi istek ve iradeleri ile bağış ve yardım yapanların bu bağış ve yardımlarının kabul edilmeyeceği hususuna yer verilmediğini, okullara kayıtların doğrudan ya da sınav sonucu gerçekleştiğinden okul yöneticilerinin zorla kayıt parası almalarının söz konusu olamayacağını, ancak bazı öğrenci velilerinin kendi istek ve iradeleri ile okullara ve okul aile birliklerine bağış ve yardım yapabildiğini, okullara ve okul aile birliklerine yapılan bağış ve her türden yardımları kabul etmek fiilinin soruşturma açılmasını gerektiren bir fiil olmadığı gibi ceza verilmesini gerektiren hallerden de sayılmadığını ifade ederek, verilen cezanın hukuka aykırı olduğunu belirtmiştik.

Ankara 7. İdare Mahkemesi, kararında, “…Olayda, dava dosyasında mevcut olan bilgi ve belgelerin birlikte irdelenmesinden; 2011/40 sayılı Genelge’nin yayımlanmasından sonra Okul-Aile Birliğince bağış alındığı/kabul edildiği anlaşılmakla birlikte, söz konusu bağışların niteliğinin makbuzlarda belirtilmediği görülmekte olup davalı idarece de bu bağışların kayıt kabul ya da diploma karşılığında alındığına ilişkin somut bilgi ve belge sunulamadığı gibi, söz konusu bağışların zorlama yöntemi ile olmadığının soruşturma raporunda açıkça belirtilmiş olması karşısında, 2011/40 sayılı Genelge’ye aykırı fiil işlenildiğinin kabulüne hukuken olanak bulunmamaktadır…” ifadelerine yer vermek suretiyle dava konusu cezanın iptaline karar verdi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.