banner

Kıyafet serbestliği ile ilgili akademisyenler ne diyor?




Okullarda kıyafeti serbest hale getiren yönetmelikle ilgili açıklama yapan Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Doç. Dr. Oğuz Özyaral, “Çocuk, kıyafetini seçme özgürlüğüne sahip olmalı” dedi

Okullarda kıyafetin serbest olmasını öngören yönetmelik gelecek sene uygulanmaya başlanacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayımladığı Kıyafet Yönetmeliği’nin ardından kamuoyunda tartışmalar da başladı. Konuyla ilgili akademisyenler de görüş bildirdi. İşte o görüşlerden bazıları;

Öğrencilerin okula giderken ne şekilde giyinmesi gerektiği ile ilgili görüş ve fikir ayrılıklarının her zaman var olduğunu ve olmaya da devam edeceğini söyleyen Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Oğuz Özyaral, “ Özellikle 2012-2013 eğitim yılında 4+4+4 gibi farklı bir eğitim sistemi ile başlamışken ve tüm yönetmeliklerin yeni sisteme göre hazırlanılması söz konusu iken kıyafete ilişkin yönetmeliğin sisteme göre yapılandırılması kaçınılmazdı. Bu noktada okula serbest kıyafetle gitmenin öğrenci, öğretmen, ebeveyn ve eğitim açısından ayrı ayrı ele alınması gerekmektedir” diye konuştu.

Değişikliğe zamanla alışılır

Özellikle moda, marka gibi konuların anaokuluna kadar taşındığı bir dönemde çocuklar arasında ayrımcı tutum ve davranışların yanı sıra istenmeyen gruplaşmaların söz konusu olabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Özyaral, “Olaya ülke bütününde değil, okullar temelinde bakıldığında konunun abartılmaması gerekiyor. Hızla büyümekte olan çocukların ihtiyaçlarını zaten günlük yaşamlarında sürekli yenilemek ve değişik seçenekler sunmak ebeveynler için kaçınılmaz bir durumdur. Zaman içinde belki bu değişikliğe alışılacaktır ve giysiler çok fazla öne çıkan konular olmayacaktır. Fakat şu anda öğrenciler ne giydi, nasıl giydi, nerden aldı, yakıştı-yakışmadı gibi konuları daha öne çıkabilir ve öğrencinin günlük yaşamının yanı sıra öğrenimini de olumsuz etkileyebilir. Bu konunun bir başka boyutu da, öğrenci kendi okulunun formasıyla da kendini fiziksel açıdan gösterir ve okula ait hisseder” dedi.

Çocuk seçme özgürlüğüne sahip olmalı

Çocukların günlük yaşamlarında giysilerini seçme özgürlüğüne sahip olmalarının kişilik gelişimlerinde son derece önem olduğunu açıklayan Doç.Dr. Özyaral, “Biz eğitimciler bu konunun üzerinde son derece hassasiyetle duruyoruz.. Ebeveynlere bu yönde ciddi önerilerde bulunmamız gerekir. Bu durum; öğrencinin belirleyiciliğinin dışında, ülkemizin sosyo-kültürel ve ekonomik yapısını da etkileyecek bir durumdur. Konu bu boyutuyla da ele alınmalıdır. Kuşkusuz, çocuklarımızın ve gençlerimizin kişilik gelişimlerini onların tercihleri doğrultusunda şekillenmelidir. Önemli olan bu seçimi yaparken onların kişiliklerinin örselenmemesine ve ruh sağlıklarının bozulmamasına önem vermeliyiz. Bu tavrın ve öğrencilere verilen imkanın geleceğimiz olan kuşakların artık birileri tarafından yönetilmekten uzak, özgürlüklerin olduğu dolayısıyla kendini kendi iradesini yönetebilmeyi öğreteceği gerçeğini de unutmamamız gerektiği kanaatindeyiz” ifadesini kullandı.

Köşe yazarları okullarda kıyafet serbestliğini yorumladı

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.