banner

'Türkiye kitap okumuyor' efsanesi yanlış




Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Kenan Kocatürk kişi başına üretilen kitap sayısının 6,4 olduğunu belirterek bu verinin ''Türkiye kitap okumuyor'' algısını yıktığını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl Türkiye'de 42 bin 626 yeni kitap basıldı.

Daha önce basılan eserlerin yeni baskıları dahil üretilen tüm kitap adedi ise 480 milyon 257 bin 824 olarak belirlendi. Bu kitapların 187 milyonu ücretsiz ders kitabı olarak dağıtıldı.

E-kitap satışlarında da geçen yıla göre yüzde 100'ü aşan bir büyüme görüldü. 2011 yılında yayımlanan e-kitap sayısı bin 314'ken, geçen yıl bu rakam 2 bin 928'e yükseldi.

Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Kenan Kocatürk, yeni basılan kitap (başlık) sayısı konusunda Türkiye'nin dünyada 13, sektör büyüklüğü sıralamasında da dünyada 15. sırada bulunduğunu belirtti.

Türkiye'de üretilen kitap sayısı nüfusa bölündüğünde, kişi başına 6,4 kitap düştüğünü kaydeden Kocatürk, "Bir şehir efsanesi var, 'Türkiye'de 10 kişiye 1 kitap düşüyor' diye. İşte bu rakamlar bu efsaneyi alt üst ediyor. 'Türkiye kitap okumuyor' efsanesi yanlış. Türkiye kitap okuyor" şeklinde konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.