banner

8 ayda ingilizce öğrenmek mümkün




Günümüzde yabancı dil bilmek artık bir zorunluluk. Hatta iş hayatında artık bir dil bilmek bile çoğu zaman yeterli olmuyor. İngilizce artık tüm dünyada insanların ana dilini bilmesi kadar doğal bir hale geldi. Peki İngilizce öğrenmek zor mu ve ne kadar sürede İngilizce öğrenilebilir? İşte bu sorunun cevabı geliştirdiği yöntemle İngilizce’yi daha kolay öğrenilebilir hale getiren Mustafa Özay’da….

Eğitim imkanları ve ekonomik nedenlerle öğrenim sürecinde sıkıntı yaşayanlara İngilizce’nin daha kolay öğrenilebilir hale getirilebileceğini ifade eden Ortadoğu Teknik Üniversitesi Matematik Öğretmenliği mezunu Mustafa Özay, geliştirdiği yöntem hakkında bilgi verdi. 25 yıldır İngilizce dersi veren Mustafa Özay, “Türkiye’de İngilizce öğrenme sistemi çöplüğe dönmüş durumda. Mevcut sistemlerin bacasız saniyeden farkı yok. Piyasada kimsenin kullanmadığı kitaplar, setler ve sistemler satılıyor. Dolayısıyla dillerini öğretip gelir kaynaklarını aza indirgemek istemiyorlar” ifadelerini kullandı.

“İngilizce’de sadece 3 cümle yapısı var”

İngilizce’de yalnızca 3 cümle yapısı olduğunu belirten Özay, “Şu an ülkemizde İngilizce öğrenme sistemleri “öğretmeme” üzerine kurulu. Her köşe başında bir kurs var ama İngilizceyi tam anlamıyla öğreten kurs sayısı yok denecek kadar az. Oysa ki öğrenmesi zor olan ve insanların yıllarını alan İngilizce’de sadece 3 cümle yapısı var. Yani ister 4 kelimelik, ister 25 kelimelik bir cümle kurun, hepsi bu 3 yapıya yerleşiyor” dedi.

Kursların ‘Kur’ oyunu

Kurslarda uygulanan kur sistemlerini de eleştiren Özay, “Bir dili 6’ya ya da 8’e bölmek ne demek? Bir dilin yüzde 15’ini bilmek gibi bir durum sözkonusu olamaz. Hatta abartıp, “Sınav İngilizcesi”, “Konuşma İngilizcesi”, “Ticaret İngilizcesi”, “Yazışma İngilizcesi” gibi saçmalıkları piyasaya sürüyorlar. Türkçe’de böyle bir durum mümkün olabilir mi? Günde en az 2 saat bu işe ayırmak gerekli. Benim programıma göre 8 ay boyunca günde 2 saat İngilizceye ayıranların eline kimse su dökemiyor” diye konuştu.

“Türkçe bilmeden İngilizce öğrenilmez”

İngilizce öğrenmek için Türkçe dil bilgisini çok iyi olması gerektiğini de ifade eden Özay, “Türkçe dil bilgisini iyi bilmiyoruz. Kendi dilinizde isim, sıfat, ulaç, ortaç, zamir, zarf, dolaylı tümleç, zarf tümleci, yüklem, etken fiil, ettirgen fiil nedir bilmiyorsanız, İngilizcesini nasıl bileceksiniz? Türkiye'de “İngilizce biliyorum” diyenlerin bildiği İngilizce kalıplaşmış 3-5 cümleden ibaret. “İsmin ne? Nerelisin? Kaç yaşındasın indigenerics.com? Ne iş yapıyorsun? Bir şeyler içelim mi?” gibi cümlelerden başka bir şey öğrenilemiyor. Bu kalıpların dışında başka bir soru geldiğinde ise “anlıyorum ama konuşamıyorum” cevabını alıyoruz. Kalıplaşmış ifadeler sorulduğunda anlıyorsun fakat farklı bir soru geldiğinde neden anlıyorsun ama konuşamıyorsun? Çünkü bu ifadeler ezberlendi ve sadece bunları konuşabiliyoruz. Daha fazlası bu sistemlerle ve zihniyetlerle öğretilmek istenmiyor” şeklinde konuştu.

“YDS çok kaliteliydi”

7 Nisan tarihinde gerçekleştirilen Yabancı Dil Sınavı (YDS)’nın çok kaliteli olduğunu ve öğrencilerinin sınavı kolaylıkla geçtiğini söyleyen Özay, “Bu sistemlerle, sınavlardan başarı beklemek çok yanlış olur. Bu tür sınavlarda başarılı olabilmek için dilin her unsuruna hakim olmak gerekir. “Kolay yol”, “pratik yöntem”, “şunu görürsen ele”, “bunu görürsen şunu işaretle” gibi yöntemler saçmalıktır. Okuduğunu anlayıp çözmek gerek. Bu açıdan YDS çok kaliteli bir sınav olmuş. 1. sorudan 80. soruya kadar geçen bütün kelimeler benim müfredatımda var ve öğrencilerim hiç zorluk çekmedi. Hiç İngilizce bilmeyen insanlar benim 100 saatlik dersimden sonra en az 70 alıyorlar. Yüzlerce örneği var” dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.