banner

‘Bakanlık geçici, hocalık baki’




Davutoğlu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Konferans Salonu'nda düzenlenen "Mevlana Değişim Programı Tanıtım Toplantısı"na katıldı.

Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'yi dış dünyaya açacak bir proje olan "Mevlana Değişim Programı"nın kendisini hem bir Dışişleri Bakanı hem de öğretim üyesi olarak gururlandırdığını söyledi.

Siyasete atılmadan önceki akademisyenlik günlerine ilişkin detaylar da paylaşan Davutoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bakanlık geçici, hocalık baki. Hiçbir şey onları aşamaz. Baba-oğul, ebeveyn-çocuk ilişkisi, hoca-talebe ilişkisi, doktor-hasta ilişkisi. Bunun üçü de insanın varoluşuyla ilgili şeylerdir. Birisi doğrudan varoluşumuzu borçlu olduğumuz ebeveynimiz, diğeri zihni varoluşumuzu borçlu olduğumuz hocalarımız, öbürü de sıhhi varoluşumuzu borçlu olduğumuz doktorlarımız. Ben bu üçünü de aile hayatı içinde yaşamış biri olarak söylüyorum; hiçbir makam hocalık makamından daha üstün değildir."

Konuşmaların ardından, Davutoğlu ile YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, Dışişleri Bakanlığı ve YÖK Başkanlığı arasındaki işbirliği protokolüne imza attı.

Mevlana Değişim Programı

Mevlana Değişim Programı'nın önemine işaret eden Davutoğlu, program sayesinde hem dışarıdan gelenlerin Türk kültürüyle hem de Türkiye'den gidenlerin başka kültürlerle harmanlanacağını ifade etti.

Davutoğlu, "Bizim de gittikleri ülkelerden döndükleri zaman Türkiye dostu olacak, Mevlana felsefesinden etkilenmiş olacak yeni bir nesli bütün Afrika'ya, Asya'ya, Latin Amerika'ya tohum gibi serpmemiz lazım" diye konuştu.

Türkiye'de 36 bini bulan yabancı öğrenci sayısının ülkenin kapasitesine göre düşük olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "En azından bunun milyonlarla ifade edilir şekilde Türkiye'nin öğrenci çekmesi lazım" dedi.

Davutoğlu, Türkiye'nin dünyadaki eğitim pastasından aldığı payın küçük olduğunu da belirterek, "Mevlana Değişim Programı'nın çok doğru bir zamanda ve çerçevede başladığını düşünüyorum ama kaybedilen yılları telafi etmek üzere çok daha hızla hareket etmemiz gerektiği inancındayım. Dışişleri Bakanlığı, bu muhteva çerçevesinde, Mevlana Değişim Programı'nın ve YÖK'ün emrindedir" ifadesini kullandı.

e-vize öğrencileri de kapsayacak

Davutoğlu, e-vize uygulamasının da en kısa zamanda öğrencileri kapsayacak şekilde genişletileceğini kaydetti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.