banner

Sahte bala ÖĞRENCİLER çözüm buldu




Samsun Garip Zeycan Yıldırım Fen Lisesi öğrencileri, yapay bal ile doğal balı birbirinden kolayca ayırt edebilen sistem geliştirdi.

TÜBİTAK yarışmasında bu projeyle derece alan öğrencilerin 20 liraya mal ettiği sistem, balların ışığı kırma özelliklerine göre yapay olup olmadığını belirliyor.

Okulun 10. sınıf öğrencileri İlayda Ezgi Zengin ile Tuğçe Şahin'in geliştirdikleri ''Balların Işığı Kırma Özeliklerine Göre Ayırt Edilmesi'' projesiyle, son dönemde tartışma konusu olan ''doğal bal-yapay bal'' ayrımı rahatlıkla gerçekleştiriliyor.

Projeyi hazırlayan öğrencilerden Tuğçe Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Yapay ve doğal balı, kare kapların içine koyduk. Çünkü ışığın mercek etkisi yapmaması gerekir, bu nedenle yuvarlak ve silindir kaplar kullanmadık. Küp kabın kullanılması deneye büyük yarar sağladı'' dedi.

İlayda Ezgi Zengin ise projeyi daha da geliştirmeyi düşündüklerini kaydetti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.