banner

Okullara bedava yemek mi verilecek?




İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği Başkanı Sadık Çelik, "Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilere ücretsiz kitap ve I-Pad dağıtabiliyorsa ücretsiz yemek de verebilir. Çünkü öğrencilerin öncelikli sorunu sağlıksız beslenmedir" diyor.

İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD), devlet okullarında okuyan ilköğretim, lise ve üniversite öğrencilerine ücretsiz yemek dağıtımının yapılmasına yönelik 'Okullarda Bedelsiz Yemek' adlı bir proje geliştirdi. İlk uygulaması ise İstanbul Kağıthane'deki Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu'ndaki birinci sınıf öğrencileri için başlatıldı.

Proje kapsamında 130 birinci sınıf öğrencisi her öğlen ücretsiz yemek yiyor. Kağıthane Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde uygulanan projenin sponsorluğunu ise Keyveni Catering üstlendi.

İYSAD Başkanı Sadık Çelik projenin amacını "Öncelikle öğrencilere ilköğretimden itibaren sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak elbette. Ama yoksullukla mücadeleye, öğrencilerin aynı masa etrafında toplanarak sosyalleşmesine katkı sağlamak gibi hedeflerimiz de var" şeklinde özetliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2011-2012 eğitim öğretim yılının başında Sağlık Bakanlığı ile birlikte okul kantinlerinde sağlıksız gıdaların satışının yasaklanmasına yönelik çalışmasını hatırlatan İYSAD Başkanı Çelik, bu uygulamalar üzerine harekete geçtiklerini belirtiyor. Çelik, 'Okullarda Bedelsiz Yemek' projesini Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile de paylaştıklarını ve Bakan Dinçer'in de desteklediğini belirtiyor.

Hem sağlıklı beslenmeyi öğreniyorlar, hem de sosyalleşiyorlar

Bakan Dinçer'in kendilerinden çalışmanın uygulanması konusunda bir proje istediğini de belirten Çelik, bunun üzerine projeyi uygulamak için Kağıthane Kaymakamı ile görüştüklerini anlattı. Ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de desteğiyle ilçede en çok yoksul öğrencinin bulunduğu okulda uygulamayı başlattıklarını söyledi. Yarıyıl tatilinden sonra projenin Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu'ndaki birinci sınıf öğrencileri için başlatıldığını belirten Çelik, "Orada öğrencileri aynı masa etrafında bir araya getiriyoruz. Hem sağlıklı beslenmeyi öğreniyorlar, hem de sosyalleşiyorlar. En önemlisi öğretmenlerinin ve okul idaresinin verdiği bilgiden derslerdeki başarılarının da arttığını öğreniyoruz. Öğrenciler bedava yemekle ödüllendirildiklerini de düşünüyorlar. Diğer önemli tarafı ise yoksullukla mücadele için de büyük bir sosyol sorumluluk projesi" dedi.

Projenin dünyada yaklaşık 100 ülkede uygulandığını anlatan Çelik, "Orada sağlıklı beslenme konusu eğitimin bir parçası olarak görülüyor" diyor. Ayrıca Türkiye'de sağlıksız beslenme oranının yüzde 60'larda olduğunu, çocukların yüzde 30-35'inin de obezite tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu anlatan Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a şu mesajı gönderiyor: "Türkiye'nin obeziteye, kalp ve damar hastalıklarına harcadığı para 55 milyar TL civarında. Bizim önerimizde ise yaklaşık 12,5 milyar TL ile 20 milyon gencimizi (ilk ve ortaöğretimde 16,5 milyon, üniversitede ise 3,5 milyon), çocuğumuzu yeterli ve dengeli besleyebiliriz."

Giderek obez bir toplum olmaya başladığımıza dikkat çeken Çelik son olarak, Türkiye'deki 8 bin civarındaki hazır yemek üreticisinin projeyi uygulamaya hazır olduğunu belirtti.

(hürriyet)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.