banner

Vakıflar çocuklara kitapla tanıtılacak




Selçuklu ve Osmanlı döneminde kurulmuş 120 vakıf, "Tarihte İlginç Vakıflar" kitabıyla çocuklara tanıtılacak.

Osmanlı ve Selçuklu devletleri döneminde kurulan birçok vakfın yer aldığı kitap, okullara ve kütüphanelere gönderilecek. Bu sayede çocukların sosyal devlet anlayışının vakıflar aracılığıyla yürütüldüğü dönemi anlamaları ve vakıf bilincine sahip olmaları amaçlanıyor.

''Kızlara Çeyiz Hazırlayan Vakıf'', ''Helalleşme Vakfı'', ''Boğaz'da Temiz Hava Aldıran Vakıf'', ''Kışın Abdest Alanlara Sıcak Su Temin Eden Vakıf'', ''Duvar Yazılarını Silen Vakıf'' ve ''Kurucusu Kayserili Olup Erzurum'u Çeşmelerle Donatan Vakıf'' gibi ilginç vakıflara yer verilen kitap kütüphanelere ve okullara gönderilecek.

Kitapta Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın takdim yazısı yer alıyor.

''Bizi binlerce yıllık tarihimiz boyunca orijinal ve değerli kılan üç özelliğimiz oldu; edep, cesaret ve merhamet'' ifadelerini kullanan Arınç, bu özelliklerin Osmanlı Devleti döneminde zirveye çıktığını belirtti.

Devletin her konuda geçmişine sahip çıktığı gibi vakıf eserlerinin ortaya çıkarılması ve korunması konularına da önem verdiğini belirten Arınç, ''Bu azim ve kararlılığımız sebebiyledir ki kısa denilecek bir sürede kıymet biçmeye kimsenin güç yetiremeyeceği 3 bin 600 eserimize el uzatılmış ve eserlerimiz ayağa kaldırılmıştır'' görüşlerine yer verdi.

Bölgesel ve kentsel bir ayrım yapmaksızın hatta ülke sınırları dışında bile harap durumda olan eserler için devletin tüm imkanlarının seferber edildiğine dikkati çeken Arınç, şöyle devam etti:

''Devlet olarak 2023 yılı hedefimiz 10 bin eseri daha abad etmektir. Geçmişte ecdadımızın vakıflar eliyle yeşertmiş olduğu sevgi kültürünü, şefkat ahlakını ve merhamet duygusunu bu topraklarda daimi kılmak bizim için en önemli amaçtır.''

Hayatın bütün cephesini kuşatan bütüncül bir medeniyet

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Hazırlattığımız 'Tarihte İlginç Vakıflar' kitabımızda vakıf medeniyetinin nasıl bir incelik ve güzellik üzerine inşa edildiğini, toplumun kılcal damarlarına inerek kimsenin aklının ucundan dahi geçirmediği konulara nasıl el atıldığını göstermek istedik. Bu hayır ve hasenat işlerini gerçekleştirenlerin yalnızca Allah rızası ve insanlığa hizmet gayesiyle hareket ettiklerini de unutmamak gerekir.''

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.