banner

Türk öğrenciden ‘genetik’te dünya derecesi




Amerikan ve Avrupa Genetik Topluluklarının uluslararası düzeyde düzenlediği ''DNA Yarışması''na katılan Türk öğrenci Korhan Özgün ''genetik'' üzerine yazdığı makalesiyle dünya ikincisi oldu.

korhan özgünTED İstanbul Koleji Lise 3. sınıf öğrencisi Korhan Özgün'ün yarışmada sorulan ''Bin avronun altında bir fiyata tüm DNA'nızın sekanslanmasını ister miydiniz?'' sorusuna karşılık yazdığı makalesi, dünyanın en ünlü genetikçilerinin bulunduğu jüride büyük etki yarattı.

Avrupa Genetik Topluluğu Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Komisyonu Başkanı, Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayfun Özçelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, James D. Watson ve Francis Crick'in 28 Şubat 1953'de DNA'nın ikili sarmal yapısını keşfeden ve bu keşifleriyle Nobel tıp ödülüne layık görülen bilim insanları olduğunu anlattı.

Keşfin makalesinin 25 Nisan tarihli Nature dergisinde yayımlanması nedeniyle 2003 yılından bu yana bu haftanın dünya genelinde DNA Day olarak isimlendirildiğini aktardı.

Amerika ve Avrupa Genetik Toplulukları'nın 2008'den itibaren lise öğrencileri arasında düzenlediği ''DNA Yarışması''nın sonuçlarını 25 Nisan'da açıkladığını bildiren Özçelik, bu yılki yarışmada da Türk öğrenci Korhan Özgün'ün dünya ikinciliğine layık görüldüğünü bildirdi.

Binlerce öğrencinin katıldığı yarışmada öğrencilere ''epigenetikle ilgili düşünceleriniz nedir?'' ve ''Bin avronun altında bir fiyata tüm DNA'nızın sekanslanmasını ister miydiniz?'' sorularına karşılık makale yazmalarının istendiğini anlatan Özçelik, şunları söyledi:

''Bine yakın Avrupa liselerinden 14-18 yaş gurubu binlerce öğrencinin katıldığı yarışmaya Türkiye'den de 20 kişi katıldı. Korhan Özgün, yarışmanın dünya ikinciliğine seçildi. Avrupa'nın en zeki öğrencilerinin katıldığı bir yarışma bu. Özgün'ün başarısı çok önemli. Gelecekte genetikle ilgili bir bölümü seçerse dünyanın en iyi üniversiteleri yalnız bu dereceyi elde ettiği için bu Türk öğrencinin peşinde olacaktır.''

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.