banner

Seçmeli sanat tarihi dersinin içeriği değişti




İlköğretim ve ortaöğretimi birleştirip 4+4+4 olarak yeniden kademelendiren Milli Eğitim Bakanlığı, 2006’dan beri liselerde seçmeli okutulan sanat tarihi dersinin içeriğini değiştirdi. Değişikliğe ‘hızlı değişim’ gerekçe gösterildi.

Eğitimi 4+4+4 şeklinde kademelendiren yasa ile Kuran ve Siyer derslerinin seçmeli olarak müfredata eklenmesine yönelik tartışma sürerken, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, 2006’dan beri tüm liselerde seçmeli olarak okutulan sanat tarihi dersinin içeriğinde değişikliğe gitti. Değişikliğe, “Öğrenci profilinde yaşanan değişme ile birlikte siyasi, sosyal, ekonomik alanlarda yaşanan hızlı değişme” gerekçe gösterildi.  Yeni içeriğe göre, sanat tarihi dersi 8 üniteden oluşacak.  Üniteler “Sanat Tarihine Giriş”, “Tarih Öncesinde Anadolu’da Yaşam”, “İlkçağda Doğu Akdeniz Havzası Uygarlıkları ve Bizans”, “Avrupa Sanatı”, “Orta Asya Türk Sanatı”, “İslam ve Türk Mimarisi”, “Geleneksel Sanatlarımız” ve “19 ve 20. Yüzyıl Türk Heykel ve Resim Sanatı”nı kapsayacak.

Anadolu ve Atatürkçü yaklaşıma makas

Daha önceki yıllarda sanat tarihi dersi, dünya sanat tarihinin gelişiminin işlendiği ve önemli sanatçıların tanıtıldığı 9 ünite ile Anadolu öncesi ve Anadolu Türk sanatının anlatıldığı 7 üniteden oluşuyordu. Yeni düzenlemeyle Atatürkçü düşüncede önemli sanat yaklaşımlarının ele alındığı ve ilk çağda Anadolu sanatının anlatıldığı 3. ünite müfredattan çıkarıldı.

“Büyük Selçuklu Sanatı”, “Anadolu Selçuklu Sanatı”, “Beylikler Sanatı”, “Osmanlı Sanatı” ve “Cumhuriyet Dönemi Sanatı” üniteleri, “İslam ve Türk Mimarisi”; “Ortaçağ Avrupa Sanatı”, “Rönesans Sanatı”, “Maniyerizm ve Barok Sanatı”, “19. Yüzyıl ve Sonrası Sanat Akımları” üniteleri ise “Avrupa Sanatı” başlığı altında toplandı. Yeni müfredatta “Atatürk ve Sanat” sadece “Sanat Tarihine Giriş”te bir konu olarak okutulacak.

Dini mimari, sivil mimari, külliyeler, askeri mimari ve Türk mimarlarının inceleneceği “İslam ve Türk Mimarisi” ünitesinde cami, mescit, türbe ve minarelerin genel özellikleri, mimari alandaki gelişmeler, anlayışlar ve getirdiği yenilikler işlenecek. Derslerde teorik bilgilerin yanı sıra bazı performans görevleri ve projeler yer alacak.

Hükümet kurup kitabe yazacaklar

Yeni program ile sanat tarihi dersinin daha iyi özümsenebilmesi için öğretmenlerden sınıfta bazı ilginç etkinlikler yapması da istenecek. Buna göre, “Sanat Tarihine Giriş” ünitesinde öğrenciler, sınıfta sözde başbakan ve bakanlardan oluşan bir kabine oluşturacak, bu yolla sanat eserlerinin korunmasında karşılaşılan güçlüklere çözüm bulmaya çalışacak.

“Orta Asya Türk Sanatı” ünitesinde, öğrencilerden Orta Asya Türk kitabeleri ile ilgili araştırma yapmaları istenecek. Oluşturulacak her gruplardan Hun, Göktürk ve Uygurlardan birisinin yaşam tarzları ve kültürleri ile ilgili örnek bir kitabe metni yazmaları beklenecek.

Dini eserler sergilenecek

“İslam ve Türk Mimarisi” ünitesinde öğrencilerden bir cami planı çizerek, caminin bölümlerini bu plan üzerinde göstermeleri ve açıklamaları istenecek. İslam ve Türk sanatına ait dini nitelik taşıyan sanat eserleri ile ilgili görseller sınıfa getirilerek sergilenecek.

(milliyet)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.