banner

‘Meslek liselerinde eğitim kalitesi düşük’




2011 yılında meslek liselerinde tam 32 bin 493 disiplin vakası yaşandı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre, bu vakaların yüzde 20'si yani 6 bin 600'ü kavga, darp ve yaralama. Genel liselerden daha az öğrencisi olduğu halde, meslek liselerindeki disiplin olaylarının sayısı daha fazla.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, meslek liselerindeki öğrenci profilinin düşük olduğunu söylemiş ve "Türkiye'de çok uzun yıllar boyunca okumasından umut kesilen çocukların, hiç olmazsa bir meslek edinsinler diye anneler babalar tarafından mesleki eğitime yönlendirilmişlerdir. Mesleki eğitimle ilgili sorunlarımız ağırlaşmış ve müzminleşmiştir" demişti. Bakanın işaret ettiği o profil, bakanlığın verilerine göre, meslek liselerindeki disiplin olaylarının sayısını da artırıyor. Genel liselerden daha az öğrencisi olduğu halde, meslek liselerinde daha fazla sorun yaşanıyor.

2010-2011 istatistiklerine göre, meslek liselerinde 32 bin 493 disiplin vakası gerçekleşti. Bu olayların yüzde 20'si, yani 6 bin 600'ü kavga, darp ve yaralama. Onun dışında, olayların 4 bin 500'ü sigara içme, bulundurma, 2 bin 914'ü dersin düzenini bozma nedeniyle. Aynı yıl 2 binin üzerinde öğrenci okulda olduğu halde derse girmedi, uygulamalara katılmadı. Bağımlılık yapan maddeleri kullanma veya bulundurma nedeniyle de 117 disiplin işlemi yapıldı.

Aynı verilere göre, mesleki ve teknik ortaöğretimde disiplin olayları yıllara göre, 2009'da yüzde 2.1, 2010'da yüzde 2.3, 2011'de yüzde 2 disiplin vakası gerçekleşti. Genel liselerde ise, bu oranlar daha düşük. Genel liselerde gerçekleşen disiplin olaylarının yüzdesine bakıldığında ise, 2009'da yüzde 1.5, 2010 ve 2011 yıllarında ise yüzde 1.7.  Oysa, genel liselerdeki 2 milyon  öğrenciye karşılık, meslek liselerinde 1.5 milyon öğrenci var. Yani genel liselerdeki öğrenci sayısı daha fazla. Buna rağmen disiplin olayları meslek liselerinde daha çok.

Yani meslek liselerinin tek sorunu talep azlığı değil. Öğrenci profili ve kalitesiz eğitim sistemi. Bu tespitler de yine Mili Eğitim Bakanlığı'na ait. "4+4+4" sistemi ile bazı meslek liselerinin orta bölümleri açılacak ancak "eğitimin kalitesi ne olacak" sorusuna henüz yanıt yok.

(cnntürk)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.