banner

Öğretmenler ‘Teknoloji Koçu’ oluyor




Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV), Fatih Projesini desteklemek amacıyla öğretmen eğitimi projesi geliştirdi. Enocta'nın içerik ve altyapı desteği vereceği projede 200 bin öğretmen teknoloji koçu olarak yetiştirilecek. ÖRAV, Dijital_iz adlı projesini hayata geçirebilmek için kaynak arayışını sürdürüyor.

Proje ÖRAV tarafından, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu yıl pilot okullarda başlattığı Fatih Projesini etkinleştirmek için hazırlandı. Hedef her okulda en az bir teknoloji koçu seçmek ve yetiştirmek. Bu arada Fatih Projesi formatör öğretmenlerini de bu eğitime almak. Okullar arası oluşturulacak bir ağ ile de sürekli eğitim ihtiyacını tespit ederek, sistemin yerinde ihtiyaç tespit eden ve gideren bir model olmasını sağlamak.

Öğretmenlere nasıl bir eğitim verileceğini, projenin hedeflerini, neler yapılacağını ÖRAV Genel Müdürü Kayhan Karlı'ya sorduk. Finansman sorunu çözülürse eğitimlerin eylül ayında başlayabileceğini belirten Karlı, Dijital_iz'in içeriğini şöyle anlattı: "Eğitimler ÖRAV tarafından diğer projelerimizde de yetiştirilmiş merkezde çalışan eğitimciler ve ülke genelindeki kısmi zamanlı eğitimciler tarafından verilecek. İç ve dış olmak üzere ölçme ve değerlendirme çalışması yapılacak. Bu modelde yetiştirelecek öğretmenler okullarında çalışırlarken sürekli eğitim alacakları için her an öğrendiklerini deneyimleyecekler. Teknoloji koçluğu eğitimi bir kez alınıp sonra bitecek bir eğitim değil. Bu nedenle de sürekli gelişim içinde olacaklar ve değişik zamanlarda eğitim almaya devam edecekler. Bu sayede aslında biz, okul kültüründe meslektaş öğrenmesi ve sürekli gelişim için geribildirim kültürünü yerleştirmeye çalışacağız. Kısacası bu çalışma fikri sadece Fatih Projesini değil okulu bütünüyle kültür olarak değiştirebilecek."

Karlı ayrıca, projenin maliyetinin Fatih Projesi'nin tamamını ya da bir kısmını kapsaması durumunda değişeceğini belirterek, kaynak arayışı konusunda değişik sektörlerle görüştüklerini anlattı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın da projeye sıcak baktığının altını çizdi.

Temel uzmanlıkları öğrenme yoldaşlığı

Karlı'nın anlattıklarına göre, bu eğitimi alacak öğretmenlerin bilgisayar öğretmeni olması gerekmiyor. Teknoloji konusuna ilgili olan öğretmenler de bu eğitimlerden faydalanabilecek. Etkili iletişim kurmak, arkadaşları tarafından saygı duyulan ve güvenilen bir öğretmen olmak da eğitim verilecek öğretmenlerde aranan diğer şartlar.

"Bu eğitimi almış olan öğretmenler çalıştıkları okullarda meslektaşlarına öğrenme yoldaşlığı yapacaklar" diyen Karlı, projenin geçmişte yapılan bilgisayar formatör öğretmenliğinden farkını ve yetiştirilecek teknoloji koçlarının üstlenecekleri görevleri şu şekilde özetledi "Bu kişiler teknik destek vermek için orada değiller. Temel uzmanlıkları meslektaşlarına öğrenmek istedikleri yeni konularda öğrenme yoldaşlığı yapabilmeleri. Örneğin bir fizik öğretmeni bu kişiden yoldaşlık istediğinde teknoloji koçu onunla özel bir oturum yapar ve neyi, nasıl yapmak istediği konusunda bir eylem planı çıkarmasına yoldaşlık eder. Sonrasında ise bu eylem planının uygulanmasında değerlendirme, notlama bakış açısıyla değil öğrenme yoldaşı bakış açısıyla izler ve geribildirim verir. Bu sürecin sonunda fizik öğretmeni hem kendi istediği gibi dersini teknolojiyle birleştirir hem de yeni şeyler öğrenmiş olmanın hazzıyla gelişmeye devam eder."

Eğitimde teknoloji bir gereklilik

Enocta Genel Müdürü Ahmet Hançer: Eğitimde teknoloji kullanımı bir gereklilik. Bu nedenle öğretmenlerimizin teknoloji konusundaki becerilerinin desteklenmesi ve geliştirilmesi hayati bir önem arz ediyor. Bu açıdan Dijital_iz Projesi'ni teknoloji eğitimi projesinden çok öğrenmede teknoloji kullanımı ve atılımı için önemli bir proje olarak görüyoruz. Fatih Projesi kapsamında ÖRAV'ın yürüteceği projede, Enocta Eğitim Platformu yazılımı kullanılacak. Bugüne kadar ÖRAV ile birlikte bu platform üzerinden 50 binin üzerinde öğretmene mesleki davranış becerileri ve teknolojik beceriler konusunda eğitimler verildi. Enocta'nın önemli ürünlerinden biri de Enocta Eğitim Kataloğudur. ÖRAV ile birlikte katalogda yer alan ve projeyi destekleyecek mesleki davranış ve teknolojik beceriler ile ilgili eğitimler kullanılacak. Örneğin ECDL eğitimleri, Microsoft Ofis eğitimleri, internet eğitimi, Zaman yönetimi eğitimi vb... Proje kapsamında, Fatih Projesi'nin öğretmen eğitim gereklerine uygun özel içerikler üretilecek. Halihazırda  öğretmen eğitimi için ÖRAV’la ürettiğimiz mesleki eğitimler de kullanılacak. Video ve görüntülü eğitimler de kullanılacak.

(hürriyet)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.