banner

Özel okulların nasıl öğrenci alacağı belli oldu




Özel okullar, 2014-2015 eğitim-öğretim yılı için ayrı bir sınav yapmayacak Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapacağı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) ile öğrenci alacak.

Özel okulların 2014-2015 eğitim-öğretim yılı için nasıl öğrenci alacağı kesinleşti. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği özel okullara öğrenci alınmasıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapacağı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) ile öğrenci alınacağını belirtti.

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği tarafından Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem Gülan ve Özel Okullar Kayıt Komisyonu Eş Başkanı Güler Kamer imzasıyla yapılan açıklamada, özel okulların Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapacağı merkezi sınavlarla öğrenci alacağı belirtildi. Ancak Bakanlığın yapacağı 6 temel dersten 3’ünün, yani Türkçe, matematik ve fen bilgisinden yapılacak sınavların puanlarının dikkate alınacağı ayrıca puan hesaplaması yapılırken sadece bu yıl için öğrencinin Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) ekleneceği duyuruldu. En yüksek puan ise 800 olacak.

Yapılan açıklamada, bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı 2014-2015 öğretim yılında ortaöğretime geçişte TEOG modelini uygulamaya koymuştur. Sistemin temel prensibi, pek çok yararının yanında, öğrenciyi tek sınav yerine süreç içinde değerlendirmek, sınav stresini azaltmak ve okulda yapılan etkinliklere ağırlık vermek olarak nitelenebilir. Öte yandan, özel okulların, yıllardır, adil ve şeffaf bir değerlendirme ile sonuçlanacak proje, portfolyo ve bireysel yaratıcılıklar üzerinden her öğrenciye yetenek ve becerilerini gösterebilecekleri olanak ve fırsatları sunan bir sistem arayışı içinde oldukları toplumun her kesiminde bilinmektedir.  Olaya bu açıdan bakıldığında, öğrencileri bu şekilde süreç içinde değerlendirmeyi hedefleyen TEOG modeli, özel okulların beklentileri ile ciddi olarak örtüşmektedir.

Bu nedenle özel okullar,  Milli Eğitim Bakanımız Prof. Nabi Avcı ve Müsteşarımız Doç Dr. Yusuf Tekinle yapılan muhtelif görüşmelerin ardından,  bu yıl,  ayrı bir sınav yapmak yerine, Milli Eğitim Bakanlığı’nın hayata geçireceği sisteme entegre olmayı ve Bakanlığın bu olumlu çalışmasını desteklemeyi uygun görmüşlerdir.

Özel okulların, sisteme tam olarak katılamamasının ve farklı bir puanlama uygulamasının iki nedeni vardır.

Birinci neden ücretli okulların (yani özel okulların) tamamen ücretsiz olan resmi okullarla birlikte aynı listede tercih ettirilmesi imkansızdır. Çünkü tüm öğrencilik hayatı boyunca bu yerleştirmeye sadece bir kez hak kazanan öğrenciler önceliklerini ücretsiz olan resmi okullardan yana kullanacaktır. Bu nedenle özel okullar ayrı bir yerleştirme yaparak, gerçekten kendilerini tercih edecek, başarılı öğrencilere, özgür ve bağımsız ayrı bir hak tanımak istemektedir. İkinci  neden, özel okulların yerleştirme konusunda 1992 yılından bu yana velilere vermiş olduğu sözleri yerine getirme prensibi konusundaki  tutumudur. Bu sözler nedeni ile, değerlendirme kapsamına alınan    sınavların, Pisa gibi evrensel değerlendirmelerde dikkate alınan Matematik, Fen ve Okuma Becerileri’ne kaynaklık edecek temel  derslerdeki sonuçların dikkate alınmasının daha uygun olacağı gerçeğidir.

Bu nedenle Bakanlığımızın da sınayacağı 6 alandan sadece Matematik, Fen ve Türkçe, geçmişten beri uygulanan sınavların felsefesine uygun düşmektedir.  Yine  öğrenci ve velilerine verilen sözler doğrultusunda,  bu yıl için sadece 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanı, puan hesaplamasına dahil edilecektir.

Özel okullar şu şekilde öğrenci alacak;

1.  Özel okullar, 2014-2015 öğretim yılında lise hazırlık veya lise 1’inci sınıflarına, Özel Okullar Yerleştirme Puanı ile öğrenci alacaktır.

Özel Okullar Yerleştirme Puanı: ÖYP

2.  ÖYP, Bakanlıkça gerçekleştirilecek merkezi Türkçe, matematik, fen ve teknoloji bilgisi sınavları ile öğrencinin 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanından oluşmaktadır.

Merkezi sınavlar;

T1:  Türkçe dersinden yapılacak birinci merkezi sınav

M1:  Matematik dersinden yapılacak birinci merkezi sınav

F1:  Fen Bilgisi ve Teknoloji dersinden yapılacak birinci merkezi sınav

T2:  Türkçe dersinden yapılacak ikinci merkezi sınav

M2:  Matematik dersinden yapılacak ikinci merkezi sınav

F2:  Fen Bilgisi ve Teknoloji dersinden yapılacak ikinci merkezi sınav

Derslerin ağırlık katsayıları;

Türkçe:        3

Matematik:        2

Fen Bilgisi ve Teknoloji:    2

Merkezi sınavların ağırlığı;

Birinci sınavlar:  % 30

İkinci sınavlar:  % 70

8’inci sınıf yıl sonu başarı puanı;

YBP8

ÖYP hesaplama formülü;

ÖYP=(3T1+2M1+2F1)*0,30 + (3T2+2M2+2F2)*0,70 + YBP8

3.  Bir öğrencinin tüm merkezi sınavlardan 100 tam puan alması ve yine aynı öğrencinin

8’inci sınıf yıl sonu başarı puanının 100 tam puan olması durumunda, ÖYP maksimum 800 puan olacaktır.

4.  Puan eşitliği durumunda;

Sırası ile T2,M2,F2,T1,M1,F1 puanı yüksek olan adaya, bunların eşit olması durumunda 8’inci sınıf YBP’si yüksek adaya,  bunlarında eşit olması durumunda yaşı küçük adaya öncelik verilecektir.

5.  Özel okullar daha sonra kamuoyuna duyurulacak kayıt takvimi çerçevesinde 800’lük puanlama sistemi üzerinden, taban puan ilanı ön kayıt ve kesin kayıt yöntemi ile öğrenci kayıt kabulü yapacaktır.

6.  Örnek hesaplama;

Öğrencinin sınav notları;

T1:  86

M1:  90

F1:  96

T2:  94

M2:  88

F2:  92

Ve YBP8’i 94,4348 ise

ÖYP=(3*86+2*90+2*96)*0,30 + (3*94+2*88+2*92)*0,70 + 94,4348

ÖYP= 732,8348

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.