banner

‘Kadınlar iş dünyasına esneklik, çeşitlilik ve farklı perspektifler kazandırıyor’




Elif Cebeciler - Sevinç Eğitim Kurumları Mali ve İdari İşler Direktörü  

elif_cebeciler_sevinc_koleji“Cam Tavan kavramı, kadınların iş dünyasında yüksek seviyelere ulaşmalarını engelleyen görünmez ancak güçlü engelleri ifade eder. Bu engeller, genellikle cinsiyet temelli ön yargılar, toplumsal beklentiler ve kurumsal yapılarla ilişkilidir. Kendi kurumumda ben bu durumla hiç karşılaşmadım, Sevinç Eğitim Kurumlarında 18 yıllık kariyerimde her zaman desteklendim ve şu anda da Mali ve İdari İşler Direktörü olarak kurumun üst düzey yöneticisi olarak görevime devam etmekteyim.”

İş dünyasında kadınların daha fazla yer almaya başladığı dönemdeyiz. İş dünyasında kadınların yarattığı farklar neler?
İş dünyasında kadınların daha fazla yer almaya başladığı dönemde bütün alanlarda olumlu değişiklikler ve katkıların olduğunu hep birlikte görmekteyiz. İş dünyasında kadınların organizasyonlara çeşitlilik ve farklı perspektifler kattığını düşünüyorum. Farklı bakış açılarına ve deneyimlere sahip kişilerin bir araya gelmesi, daha yaratıcı ve inovatif çözümlerin ortaya çıkmasına olanak tanımakta, kadın liderler genellikle empati, işbirliği ve iletişim becerilerine vurgu yapmaktadır. Bu liderlik tarzları, daha etkili ekiplerin oluşturulmasına yardımcı olur. Ayrıca farklı liderlik stilleri organizasyonlara esneklik sağlayabilir. Kadın çalışan sayısı fazla olan kurum ve kuruluşlarda işverenlere daha geniş bir yetenek yelpazesi sunmakta ve en iyi yetenekleri keşfedilmesine de yardımcı olmaktadır. Kadınların iş dünyasındaki etkin rolünün çalışan memnuniyetini artırdığı da yıllardır gözlemlenen bir durumdur. Eşit fırsatlar ve adalet duygusu, çalışanların şirkete bağlılığını artırmaktadır. Kadın girişimcilerin ve liderlerin sayısındaki artışın yaratıcı ekonomiye katkıda bulunduğunu da vurgulamamız gerekir. Kadınların iş dünyasında daha fazla yer alması, farklı sektörlerde yeni fikirlerin ve projelerin ortaya çıkmasına olanak tanımakta ve kadının estetik, hoşgörü ve nezaketin timsali olmasının sürecin keyifle ilerlemesini sağladığını düşünmekteyim. Bununla birlikte cinsiyet eşitliği ve kadınların iş dünyasındaki başarılarını teşvik eden bir döngü oluşturduğunu düşünüyorum. 

CİNSİYET TEMELLİ ÖN YARGILAR AŞILMALI
Kadınların iş dünyasında karşılaştığı engeller “Cam Tavan” kavramıyla ifade ediliyor. Kadınların iş yaşamında karşılaştığı engeller neler? Kendi deneyimlerinizden yola çıkarak değerlendirme yapabilir misiniz?
Evet "Cam Tavan" kavramı, kadınların iş dünyasında yüksek seviyelere ulaşmalarını engelleyen görünmez ancak güçlü engelleri ifade eder. Bu engeller, genellikle cinsiyet temelli ön yargılar, toplumsal beklentiler ve kurumsal yapılarla ilişkilidir. Kendi kurumumda ben bu durumla hiç karşılaşmadım, Sevinç Eğitim Kurumlarında 18 yıllık kariyerimde her zaman desteklendim ve daha iyi olmam için iş birliği halinde olduğumuz bir çalışma ortamı sunuldu bana. Kariyer hayatımda olumsuz etkilerle karşılaşmasam da maalesef sektörde daha genellememiz gerekirse iş dünyasında bu durumla karşılaşan hemcinslerim için süreci değerlendirmem daha doğru olacaktır.
Yaygın engellerden birinin cinsiyet temelli ön yargılar olduğunu düşünüyorum. Bu ön yargılar; kadınların liderlik yetenekleri, karar alma becerileri ve teknik bilgileri konusundaki yeteneklerinin sorgulandığı süreçlerdir. Oysaki yukarıda da konuştuğumuz gibi kadınların iş dünyasına esneklik, çeşitlilik ve farklı perspektifler kattığını düşünüyorum. Farklı bakış açılarına ve deneyimlere sahip kişilerin bir araya gelmesi, daha yaratıcı ve inovatif çözümlerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır.
Erkek meslektaşlarına kıyasla kariyerlerinde yükselme konusunda eşit fırsatlara sahip olamayabiliyorlar. Bu durum genel anlamda iş dünyasının bir sorunudur ancak artık bu durumun azaldığını ve hemcinslerimin iş dünyasında çok güçlü pozisyonlarda olduğunu görmekteyiz. Hem kadınlar hem erkekler için iş dünyasında olumsuz etkiler mutlaka vardır ancak ben Sevinç Eğitim Kurumları ailesinde her zaman desteklendim ve şu anda da Mali ve İdari İşler Direktörü olarak kurumun üst düzey yöneticisi olarak görevime devam etmekteyim. 

Eğitim sektörü kadınlar için hangi zorlukları barındırıyor? Eğitim dünyası kadın yeteneklerinden yeterince faydalanabiliyor mu?
Eğitim sektörü, kadınlar için zorluklar içeren bir alan olarak nitelendirilmemelidir; aksine kadınlar için en konforlu çalışma alanlarından biri eğitim sektörüdür. Sevinç Eğitim Kurumlarında görev yapan ve uzun yıllardır emek veren öğretmenlerimizin bu sektörde fazlasıyla mutlu olduklarına şahit oluyorum. Bu durum kurumum adına büyük bir memnuniyet kaynağıdır. 

GELECEK NESİLLER İÇİN İLHAM KAYNAĞI OLABİLİRLER
Eğitimde kadın yönetici olmanın kolay ve zor yanları neler?
Eğitimde kadın yönetici olmanın çoğunlukla kolay yanları bulunsa da zorluklarına da değinmek gerekir. Kadınlar, genellikle eğitim ortamlarında liderlik ve iletişim becerilerine sahip oldukları için bu yeteneklerini yönetici pozisyonlarında avantajlı bir şekilde kullanabilmektedirler. Ayrıca öğrenci ve öğretmenlerle daha yakın bir ilişki kurma konusunda doğal bir eğilime sahip olmaları, eğitim ortamlarında daha sağlıklı bir çalışma atmosferi yaratmalarına olanak tanımaktadır. Genç kadın eğitimciler ve öğrenciler için mentorluk yapma ve rol model olma konusunda etkili olabilirler, gelecek nesiller için ilham kaynağı olabilirler.
Ancak bu süreçte kadın yöneticiler ve öğretmenler aile sorumlulukları ile iş sorumlulukları arasında denge kurmakta zorlanabilirler. Özellikle eğitim sektöründe dönemsel yoğunluklar ve özel günlerde çalışma ihtiyacı, bu dengeyi zorlaştırabilmektedir. Bu zorlukların genellikle kısa vadeli olduğunu belirtmek önemlidir. Bahsedilen süreç diğer sektörlerde yılın tamamını kapsarken bizim sektörümüzde genellikle özel zamanlarda yaşanmaktadır. 

Eğitim sektöründe kadın yönetici ağırlığı artarken kadın girişimci sayısı neden az? Sektörde girişimci kadın sayısını artırmak için neler yapılmalı?
Kadın yönetici ağırlığının artmasına rağmen kadın girişimci sayısının neden az olduğu çeşitli faktörlere dayanabilir. Toplumsal cinsiyet normları ve beklentileri, kadınların girişimci olma konusundaki kararlarını etkileyebilir. Girişimcilik genellikle riskli olarak algılanabilir ve bu, kadınları daha güvenli görünen kariyer yollarına yönlendirebilir. Bu güvenli yollardan en popüler olanı aslında eğitim sektörüdür, ki yukarıda birden fazla olumlu sebebini belirtmiştik.
Kadın girişimcilerin sayısını artırmak için, mentorluk ve ağ oluşturma önemlidir. Girişimcilikle ilgili deneyimi olan kadınların genç girişimcilere rehberlik etmeleri ve destek vermeleri, girişimcilik ekosistemini güçlendirebileceğini düşünüyorum. Kadınların girişimcilik konusundaki potansiyellerini fark etmeleri ve toplumun genelinde girişimcilikle ilgili olumlu bir kültürün oluşturulması için toplumsal değişim ve farkındalık önemlidir. 

EŞİT FIRSATLAR İÇİN MÜCADELE EDİN
Eğitim sektöründe ve iş yaşamında yönetici olmak isteyen kadınlara tavsiyeleriniz neler olur?
Eğitim sektörü ve iş dünyasında yönetici olmak isteyen hemcinslerime yönelik tavsiyelerim var: Kendinizi sürekli olarak geliştirin. Eğer eğitim sektöründe veya iş dünyasında yönetici olmayı hedefliyorsanız, sektördeki gelişmeleri takip edin ve yeni beceriler kazanmaya odaklanın. Aynı zamanda liderlik yeteneklerinizi geliştirmeye önem verin. İş yaşamında etkili olmanın bir yolu, güçlü bir profesyonel ağa sahip olmaktır. Sektör içi etkinliklere katılın, iş dünyasıyla ilgili topluluklara üye olun ve mentörlük ilişkileri kurun. Kendi değerinizi bilmek ve ona inanmak önemlidir; başkalarının sizi nasıl gördüğü değil, kendinizi mutlu ve güvende hissettiğiniz çalışma alanlarında bulunmaya özen gösterin. Kendinize güveninizi artırın ve başarılarınızı öne çıkarın.
Farklı liderlik stillerini anlamaya çalışın ve kendinize uygun olanı bulun. Empati, işbirliği ve etkili iletişim gibi liderlik özelliklerinizi geliştirmeye odaklanın. İlerleme ve başarı genellikle girişkenlik ve risk alma yeteneğiyle ilişkilidir. Yeni fırsatları keşfedin, proje liderliği üstlenin ve konfor alanınızı genişletin.
İş yaşamında cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığı artırın ve eşit fırsatlar için mücadele edin. Eğitim sektöründe ve iş yaşamında yönetici olmak isteyen kadınlar genellikle aile sorumlulukları ile başa çıkmak zorunda kalabilir. İyi bir iş ve aile dengesi kurmak için planlama yapın ve destek sistemleri oluşturun. Ekip üyelerinizle bağlantı kurun, geri bildirim alın ve verin, açık iletişim kurarak takımınızla güçlü bir ilişki oluşturun.
Kariyerinizde ilerleme fırsatlarını değerlendirirken cinsiyet eşitliği ve çeşitlilik konusuna odaklanan şirketlere yönelin. Sizi destekleyen ve potansiyelinizi tanıyan bir iş ortamı seçmek önemlidir. Bu konuda kendimi şanslı görüyorum; Sevinç ailesinde mutlu olmamın en büyük ispatı, 18 yıldır bu ailenin bir üyesi olmamdan anlaşılmaktadır diye düşünüyorum.
Yönetici pozisyonlarına yükselmeye çalışırken kendi sağlığınıza ve kişisel yaşamınıza dikkat edin. Sürdürülebilir bir kariyer ve yaşam dengesi için kendinize bakım yapın. Unutmayın ki herkesin kariyer yolu farklıdır, bu nedenle kendi hedeflerinize ve değerlerinize uygun bir liderlik yolu izleyin.

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.