banner

İSTEK’li yabancı dil öğretmenleri yeni döneme Aksan Eğitimi’yle başladı




İSTEK Okulları, 2015-2016 Eğitim yılına yoğun bir hizmet içi eğitim programı ile başladı.

istek aksan eğitimiProgram kapsamında İSTEK Okulları’nın 8 kampüsünden yabancı dil öğretmenleri, California Devlet Üniversitesi Tiyatro Sanatı, Ses ve Konuşma Bölümü Başkanı Andrea Caban’dan “AKSAN EĞİTİMİ” aldılar.

Türkiye’de sadece İSTEK Okulları’nda yapılan ve 2 tam gün süren programa 100 öğretmen katıldı.

18-19 Ağustos 2015 tarihlerinde gerçekleşen interaktif eğitimde; artikülatör, vokal yolları, tonlama, ritim, oral duruş vb teknik detaylara yer verildi, Amerikan İngilizcesi ve Türkçe aksanı arasındaki farklara değinildi.

Türkiye’de ilk defa İSTEK Okulları’nda verilen eğitimin fark yaratan diğer özelliği ise kişiye özel çalışmalar ve koçluk yöntemiyle uygulanmasıydı.

Eğitmen Andrea Caban, aksan eğitiminin önemi ve gerekliliği ile ilgili soruları şöyle cevapladı:

Aksan eğitimi neden önemlidir ve bir kişinin bu eğitime başlaması gereken belirli bir yaş var mıdır?

Aksan Eğitimi, sesi biçimlendiren kasları tekrar düzenler, böylece kişi, bir lisanın tüm seslerini tıpkı ana dilini konuşan bir kişi gibi oluşturabilir. Bu eğitim aynı zamanda hedef dilin nasıl çalıştığına bakar ve düşüncelerin sözel olarak ana dilini konuşan bir kişi gibi ifade edilme yolunu düzenler. Aksan eğitimi, çoğu 2. dil öğrencisi için, ana dilini veya 2. dilini konuşan kişilerle her bağlamda anlaşılır şekilde konuşabilmeleri amacıyla temel bir öğedir. Aksan eğitimi sürecinin bir parçası da kasların tekrar eğitilmesi olduğu için, mümkün olan en kısa sürede başlamalısınız! Çocukların bir aksanı, ana dil oral postürü ile öğrenmeleri daha kolaydır çünkü sesleri biçimlendiren kasları tamamen sabitlenmemiştir ve bir lisan için sadece eğitilmemiştir. Yetişkinler de değişebilir! Sadece, kasları oynatmak ve gevşetmek için istekli olunması gerekmektedir.  

Türkiye’de İSTEK Okulları’ndan önce başka bir okulda da eğitim verdiniz mi?

İSTEK, Türkiye’de eğitim verdiğim tek okuldu. Ve bunu çok sevdim! Öğretmenler hem ilgili hem de öğrenmeye açtı. Ve sadece iki günde bile gelişmeler olduğunu duydum. Çalışmalarını sınıflarına nasıl yansıtacaklarını düşünerek buradan çok enerjili ve heyecanlı bir şekilde ayrıldım.

İngilizce öğretirken, bir öğretmenin odaklanması gereken belirli bir aksan var mıdır?

Hayır, bence öğretim, maksimum anlaşılabilirlik için yapılmalıdır. Bu da elbette, İngilizceyi ana dili olarak konuşan bir kişinin kullanacağı tüm veya çoğu sesli harf hedeflerinin oluşturulması anlamına gelmektedir. Ben, daha yavaş müzikalitesi nedeniyle kendi aksanımı, Amerikan İngilizcesini öğretmeyi tercih ediyorum. Bence bu, İngilizceyi ana dili olarak konuşmayan kişiler için yararlı.

Türkiye’deki dil eğitimi ve aksanlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bence, Türk konuşmacıların İngilizcenin aksanları üzerine eğitim alması gerçekten önemli. İngilizce ana dili olan bir kişi olarak, birçok kelimenin yaygın olarak yanlış kullanıldığını ve İngilizce konuşmaların büyük ölçüde Türkçe fonolojisine göre yapılandırıldığını gördüm. Bu, ben dinlerken kesinlikle anlaşılabilirliği engelliyor. Basit şeylerin de değiştirilmesi gerekiyor! Kelime vurguları gibi... Bir Türk’ün “Economy” kelimesini, vurguyu ikinci yerine son hecede kullanarak söylediğini duydum, bu da, konuşanın ne demek istediğini anlamak için bir an duraklamama neden oldu. Bu durum, bilincin biraz daha arttırılmasıyla ve biraz da pratikle kolayca düzeltilebilir.

Eğitim verdiğiniz başka sektörler, kişiler var mı?

Türkiye’de CEO’ları ve aynı zamanda diğer üst düzey yöneticileri eğittim. Kosta Rika’da TEOFL öğretmenlerini, Kolombiya’da aktörleri ve Güney Afrika’nın kırsal kesimindeki gençleri, ABD’deki TED talk konuşmacılarını ve Pasifik Senfonisi’nin maestrosunu eğittim. Ama çoğu zaman aktörleri filmler, TV ve tiyatro projeleri için eğitiyorum. Kendi kurumum olan Knight-Thompson Speechwork’te, büyük sinema projeleri için Helen Mirren ve Brad Pitt gibi yıldızları eğiten diğer aksan koçlarını da eğitiyorum. 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.