banner

YGS'ye ne kadar hazırız?




Hayati Oktay / Uzman Eğitimci

hayati_ygs13 Mart’ta yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) başvuru yapan aday sayısı 2 milyonun üzerinde YGS de daha çok kavrama yeteneği ve bilgiyi kullanma becerisi ölçülürken, LYS’ler ise daha çok bilgi düzeyini ölçmektedir.

YGS 2016 ‘da değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklerden öne çıkanlar;

1-YGS barajı 140 puandan 150 puana yükseldi. Önceki yıllarda 16 net ile 140 barajını geçen adaylar, bu yıl için 150 barajını geçmek için 20 net yapmak zorundalar.

2-2016 yılı için bir başka değişiklik ise liselerine 30 Mart 2012 tarihinden sonra kayıt olan meslek liseliler için Y-YGS/LYS ’de mesleki ek OBP kaldırıldı. Her aday için hesaplanmış olan OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenecek ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacak…

2016 ÖSYS’de YGS ‘den baraj puanı geçen adaylar 18 Haziran 2016’da başlayacak LYS’lere girme hakkını elde edecek.

2016 YGS TARİHİ : 13 Mart 2016

(LYS)- 4 Sosyal Bilimler: 18 Haziran 2016

 (LYS)-1 Matematik: 19 Haziran 2016

 (LYS)-2 Fen Bilimleri: 25 Haziran 2016

 (LYS)-5 Yabancı Dil: 25 Haziran 2016

 (LYS)-3 Edebiyat-Coğrafya: 26 Haziran 2016

YGS, yerleştirme puanına % 30 oranında katkı sağlayacağı için büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla Mart ayının 13’üne kadar YGS konularını bitirecek şekilde çalışılmalıdır.

Peki adaylar sınavda daha yüksek puan almak için kalan zamanı nasıl daha verimli hale getirebilirler?

1 -Bu süre içinde tekrarlara ağrılık vermeli, deneme sınavlarıyla strateji belirlenmelidir. Bu stratejilerden biri hangi testten başlayacağınızı netleştirmek olmalı.

2- Sınav sürecinde stratejiler den birisi de YGS de hangi testlerden ne tür soru geleceğidir. ÖSYM’nin geçmiş yıllarda uyguladığı sınavların iyi analiz edilmesi, 13 Mart’ta çıkması muhtemel soruların tahminini kolaylaştıracaktır. YGS’de son 3 yıl en çok sorulan sorular ile ilgili kaynakları inceleyiniz.

3- Her deneme sonrası soruları kontrol ederek yapılan yanlışlar mutlaka kritik edilmeli ve öğrenilmelidir.

4-YGS için kalan süre de öncelikle konu eksiği olduğunu düşündüğünüz konulara öncelik verilmelidir. Bu konular tekrar edilerek ve bu konularla ilgili daha fazla soru çözülerek pekiştirilmelidir.

5- Moraliniz yüksek tutulmalı ve sizi etkileyebilecek sorunlardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

6- Beslenmenize ve uyku düzeninize önem verilmelidir.

7- Yoğun bir eğitim dönemi geçiren adaylar şubat tatilini de fırsata dönüştürmeli. İlk dönemin yorgunluğunu atmak için yorucu olmayan ve fiziksel efor gerektirmeyen etkinliklere daha çok zaman ayırmaları gerekir.

8- Yarıyıl tatilinde konu tekrarı ve etüt takviyeleri ile yarım kalan konular tamamlanabilir.

9- Sözel dersleri tekrar okuma ve önemli noktaları not tutarak, altını çizerek çalışılmalıdır. Sayısal dersleri ise problemlerin sonucunu bulana kadar çalışma yapılmalı ve soruların çözümü öğrenilmelidir.

10- Özellikle konu eksiği fazla olan adaylar, zamanlarının çoğunu bu eksik konularını tamamlamaya ayırmalıdırlar. Deneme Sınav sonuçlarına göre bu eksikler belirlenmelidir.

Çalışmalarınızı çok çalışmak üzerine kurgulamak yerine verimli çalışmak üzerine kurgulamalısınız. Verimli çalışmanın ön şartı ise zamanın planlamasıyla olabilir.

Sınava girecek tüm tüm adaylara üniversite yolunda başarılar dilerim.

HAYATİ OKTAY

UZMAN EĞİTİMCİ

Twitter /hayatiokty

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.