banner

Biyoloji'de 1 soru hatalı iddiası




LYS-2 Fizik testinde sürpriz olmadığını belirten Uzmanlar, Kimya sorularının fazla işlemsel olduğunu, asıl eleyici soruların ise Biyoloji'den geldiğini belirttiler.

Biyoloji'de 1 soru hatalı, iptal edilmeli308 bin 702 adayın katıldığı ve Fizik, Kimya, Biyoloji testlerinden oluşan LYS-2 sona erdi. Tek oturumda yapılan sınav 135 dakika sürdü. Öğrenciler sınavda ter dökerken, aileleri de dışarda bekledi.

Sınavın ardından Fen Bilimleri ve Uğur Dershaneleri bölüm başkanları soruları değerlendirdi.

Uzmanlar, her üç testin de müfredata uygun hazırlandığını belirterek soruların geçen yıllara göre zor olduğunu ifade ettiler. Ayrıca, bu sene daha fazla işlem gerektiren soruların yer aldığına işaret ederek, "Bilginin yanında dikkati de gerektiren" bir sınav olduğu yorumunu yaptılar.

Fen bilimleri alanında eleyici soruların ise Biyoloji'den geldiğini vurguladılar.

Bölüm başkanlarının LYS-2 yorumları şöyle:

7. soru hatalı, iptal edilmeli

Biyoloji: Geçen yılki gibi, yine öğrencilerin dikkatli okuyup değerlendirmesini gerektiren sorulardan oluşuyor. 2011 Biyoloji sorularına göre bu yılki sorular daha zor. Fen alanı içinde bu yıl Biyoloji soruları belirleyici nitelikte olacak gibi görünüyor. Özellikle derse devam eden ve bilgi birikimi olan öğrencilerin çözebileceği, eleyici bir sınav. Ancak 7. soruda DNA'nın anlamlı zincirindeki üç nükleotitlere 'kod' ifadesi yerine 'kodon' kullanılmış. Bu nedenle öğrenciler bu soruyu yorumlamakta ve bu sorunun II. Öncülündeki yargıya ulaşmakta zorlanmış olabilirler. Bu sorunun iptal edilmesi gerekir. Bu hata sorunun iptalini gerektirir.

Sorular net ve anlaşılır

Fizik: 2012-LYS Fizik soruları önceki yıllarda da olduğu gibi bilgiyi ön plana çıkaran bir sınavdı. Bilginin yanında dikkati de gerektiren sorular bu sınavda karşımıza çıktı. İyi bir hazırlık süreci geçiren öğrenciler bu sınavda istedikleri sonuca ulaşabilir. Bilindiği gibi bu sene Fizik Müfredatında yeni eklenen birçok ünite vardı. Bunlarla ilgili karşımıza iki soru geldi. Birincisi Rölativite, ikincisi de Açısal Momentum konusundandı.

Sorular çok net, anlaşılır ve dikkatlice hazırlanmış. 

Fazla işlemsel

Kimya: Müfredatın dışında herhangi bir soru içermeyen ve yeni müfredattan 6 tane soru içeren bir sınav oluşturulmuş. Genel olarak zor olmamakla birlikte fazla işlemsel. 2011-LYS'ye göre zorlayıcı olmuş. Sorular net olup öğrencilerin kafasını karıştıracak bir soru tarzına rastlanmadı.

LYS sonuçlarının temmuz ortasında açıklanması bekleniyor.

(hürriyeteğitim)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.