banner

TUS ve DUS başvuruları 12 Mart'ta başlıyor




Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) ve Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Sınavı (DUS) İlkbahar Dönemi başvuruları 12 Mart'ta başlıyor. 22 Nisan'da Ankara, izmir ve İstanbul'da yapılacak sınavlar için başvurular 21 Mart'ta sona erecek.

ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, başvurular elektronik ortamda yapılacak. Son iki yıl içinde ÖSYM tarafından yapılan herhangi bir sınava Başvuru Merkezi aracılığıyla başvurmuş adaylar internet ya da Başvuru Merkezi aracılığıyla yapabilecekler. Diğer adaylar başvurularını Başvuru Merkezleri aracılığıyla yapacaklar. Başvuru ücreti olarak 3 TL ödenecek. Başvuru merkezleri ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr adresinden duyurulacak. Sınav ücretinin başvuru işleminden önce ilgili bankaya yatırılması gerekiyor.

Sınavlara ilişkin bilgiler 2012-TUS İlkbahar Dönemi Kılavuzu ile 2012-DUS İlkbahar Dönemi Kılavuzu'nda yer alacak. Adaylar, Kılavuzlar ile Aday Başvuru Formu'na başvuru süresi içinde ÖSYM'nin  http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler.

ÜDS belgeleri internette

Öte yandan 18 Mart'ta 2012-Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı'na (ÜDS) girecek adaylar da giriş belgelerini ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.tr internet adresinden alabilirler. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunacak. Adaylar internetten edinecekleri bu belgelerinin renkli ya da siyah-beyaz çıktılarını sınav günü yanlarında bulundurmak zorunda. Belgenin arka yüzünde herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunmamalı. Sınava giriş belgesi yanında bulunmayan adaylar sınava alınmayacak.

KPSS konu dağılımında değişiklik

ÖSYM, lisans düzeyinde yapılacak Kamu Personeli Seçme Sınavları'nın (KPSS) iktisat, kamu yönetimi ve uluslararası ilişkiler testlerinin konu dağılımında da değişiklik yaptı. ÖSYM, bu değişikliğin nedenini şöyle açıkladı: "KPSS lisans düzeyinde yer alan iktisat, kamu yönetimi ile uluslararası ilişkiler testlerinin konu dağılımlarıyla ilgili olarak alanındaki öğretim üyelerinin önerileri doğrultusunda güncelleme yapıldı. Güncellemenin amacı, mevcut konu dağılımlarının yükseköğretimdeki derslerin çeşit ve ağırlıklarının değişmesiyle güncelliğini yitirmesi ve ortak konular içeren konu gruplarının ağırlığının azaltılması."

KPSS'de uygulanacak konu dağılımları şöyle:

İktisat

- İktisadi Doktrinler Tarihi yüzde 5,

- Mikro İktisat yüzde 30,

- Makro İktisat yüzde 25,

- Para-Banka-Kredi yüzde 10,

- Uluslararası İktisat yüzde 10,

- Kalkınma-Büyüme yüzde 10,

- Türkiye Ekonomisi yüzde 10.

Kamu Yönetimi

- Siyaset Bilimi yüzde 15,

- Anayasa yüzde 15,

- Yönetim Bilimleri ve Kamu Politikası yüzde 20,

- Yönetim Hukuku yüzde 20,

- Kentleşme ve Çevre Sorunları yüzde 15,

- Sosyoloji yüzde 5,

- Türk Siyasal Hayatı (Osmanlıdan Günümüze Siyasal Olaylar) yüzde 10.

Uluslararası İlişkiler

- Uluslararası İlişkiler Teorisi yüzde 20,

- Uluslararası Hukuk yüzde 25,

- Siyasi Tarih yüzde 15,

- Uluslararası Güncel Sorunlar yüzde 15,

- Uluslararası Örgütler yüzde 10,

- Türk Dış Politikası yüzde 15.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.