banner

Milli Mücadele ruhu Kayseri Lisesi'nde yaşatılıyor




Milli Mücadele ve Eğitim Müzesi'ne dönüştürülen tarihi Kayseri Lisesi binasında, 1919-1922 yıllarında yaşananlar silikon heykeller ve animasyon filmlerle anlatılıyor.

kayseri_lisesi_muze"Eğitim" ve "Milli Mücadele" olarak iki bölümden oluşan müzenin girişinde, Milli Mücadele döneminde Kayseri Lisesinde eğitim gören ve Sakarya Meydan Muharebesine katılarak şehit olan 63 son sınıf öğrencisinin isimlerinin yazılı olduğu anıt şeklinde bölüm yer alıyor.
Şehit olan öğrencilerin isimlerinin yazılı olduğu anıtta sesli olarak öğrencilerin adları okunarak yoklama alınıyor. Her öğrencinin ismi okunduktan sonra "burada" diye gelen cevap, ziyaretçileri duygulandırıyor.
Müzenin giriş kısmında, Kayserililerin Milli Mücadeleye verdiği destek, o dönem halkın yaşantısı, ekonomik durumu ve savaş dönemi anlatılıyor. Zemin katta, animasyon filmlerin de oynatıldığı alanda halkın yaşantısının gerçekçi bir şekilde anlatılabilmesi için gerçek soğan, sarımsak, yumurta, buğday, bulgur, nohut, fasulye ve samanın yanı sıra o dönem kullanılan eşek, at gibi binek hayvanlarının maketleri yer alıyor.
Günlük yaşamının anlatıldığı bölümün hemen karşısında ise silikondan yapılmış Türk bayrağı ve o döneme ait tarım aletlerini tutan insan figürleri, figürlerin arka kısmında ise halkın işgallere tepki gösterdiğini anlatan animasyon filmin gösterildiği dev ekran bulunuyor.

İz bırakmış siyasetçiler ve sanatçılar da yer alıyor
Müzenin eğitim bölümünde, Kayseri Lisesinden mezun olmuş Türkiye'de iz bırakmış siyasiler ve sanatçılar yer alıyor.
Müzede, Kayseri Lisesinden mezun olan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bal mumu heykelleri, Emel Sayın, Göksel Arsoy ve daha birçok ünlü isimle ilgili de tarihi bilgiler yer alıyor. Müzeyi ziyaret eden vatandaşlar, Abdullah Gül ve Turgut Özal heykelleriyle hatıra fotoğrafı çektirmeyi ihmal etmiyor.

12 milyon lira harcandı
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, lisenin Kayseri'deki sivil mimarinin en önemli başyapıtlarından birisi olarak kabul edildiğini ifade ederek şöyle devam etti: "1904 yılında Abdülhamid tarafından yaptırılan tarihi bina, okul olarak kullanılıyordu ama yaşlanmış, adeta dökülüyor denilecek bir yapı halindeydi. Milli Eğitim ile protokol yaparak tarihi binanın arka tarafında çok modern yine ana bina tarzına uygun okul binası yapıp öğrencileri oraya taşıdık. Daha sonra bu binayı Milli Mücadele ve Eğitim Müzesi olarak yeniden düzenledik. 12 milyon lira harcama yaparak aslına uygun olarak restorasyon gerçekleştirip daha sonra da içinin tefrişatını yaptık." 


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.