banner

ODTÜ’lü öğrencilerden insansız hava aracı




ODTÜ'nün Ar-Ge ekibi, radara yakalanmayan, havada otonom uçuş yapabilen, 25 kilogramlık yük taşıyabilen 150 kilometre menzili olan taktik insansız hava aracı geliştirdi.

ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nafiz Alemdaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölümde insansız hava aracı geliştirme teknolojilerinin 2004 yılında DPT desteğiyle başladığını söyledi.

Proje kapsamında üç yıl süreyle insansız hava araçlarının geliştirilmesi üzerine çalıştıklarını ifade eden Alemdaroğlu, bu sürede sadece insansız hava aracı değil, aynı zamanda sıvı yakıtlı motor geliştirme projesini de yürüttüklerini belirtti.

Bu teknolojilerin üretebileceği bir merkez oluşturduklarını bildiren Alemdaroğlu, projede ilk olarak elden atılan, göğsünün üstüne iniş yapan ve 10 kilometrelik menzili olan, otonom uçuş yapabilen insansız hava aracı ürettiklerini kaydetti.

Tüm parçaları Türkiye'de üretildi

Alemdaroğlu, aynı proje kapsamında, taktik insansız hava aracı projesini bitirdiklerini ve son uçuş testlerini de yaptıklarını açıkladı.

Taktik insansız hava aracının 25 kilogramlık faydalı yük taşıdığını, 150 kilometrelik mesafeye gidebildiğini, havada 6 saat ve tamamen otonom şekilde kalabildiğini aktaran Alemdaroğlu, hava aracının kalkışı için çok uzun bir piste gerek duyulmadığını söyledi.

Projeye DPT'den sonra üç yılda TÜBİTAK'ın destek verdiğini ifade eden Alemdaroğlu, uçağın tüm aksamının Türkiye'de üretildiğine dikkati çekti.

Askeri ve sivil kullanım uygun

Prof. Dr. Alemdaroğlu, insansız hava aracının hem askeri hem sivil kullanıma uygun olduğunu belirterek, sivil amaçlı kullanımda hava aracına takılacak çok bantlı kameralarla doğal afetlerde meydana gelen hasar tespitinden çevre, deniz ve göl kirliğinin tespite kadar pek çok alanda kullanılabileceğini dile getirdi.

Hava aracının gözlem amaçlı da kullanılabileceğine dikkati çeken Alemdaroğlu, askeri amaçlı kullanımda ise sınır güvenliği ve istihbarat amaçlarına hizmet edebileceğini, üzerinde taşıyabileceği kızılötesi kameralarla hem gece hem gündüz görevin mümkün olduğunu kaydetti.

Türkiye'de şirketlerle işbirliği yaparak insansız hava aracının otopilotunu ve kameraların taşındığı parçayı da üretmeyi başardıklarını ifade eden Alemdaroğlu, uçak kompozit malzemeden üretildiği için radara yakalanmadığını söyledi.

''ANKA Kuşu'nu da öğrencilerimiz yaptı''

Alemdaroğlu, DPT ve TÜBİTAK kaynaklarıyla Türkiye'ye iki önemli ürün kazandırmaktan memnuniyet duyduklarını ifade ederek, ''Ürünlerimizi ihtiyaç duyan makamlarla her an paylaşmaya hazırız. Ayrıca bu ürünleri sanayileştirmek isteyen kuruluşlarla da işbirliği yapabiliriz'' dedi.

Türkiye'nin havacılıkla ilgili şirketlerinde çalışan mühendisleri de yetiştirdiklerini kaydeden Alemdaroğlu, ''ANKa insansız hava aracını da bizim yetiştirdiğimiz öğrenciler yaptı, o yüzden çok mutluyuz'' diye konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.