banner

LYS-4 nasıldı? İşte uzman yorumları




LYS-4, Türkiye'de 81 il merkeziyle Lefkoşa'da gerçekleştirildi. Sınava 349 bin 721 aday katıldı. Tek oturumda uygulanan sınav, 135 dakika sürdü. Uzmanlar LYS-4’ü değerlendirdi.

2013 sosyal sınavı bizlere birkez daha konulara hakimiyetin yanında soruları dikkatle okumanın başarılı olmanın birinci şartı olduğunu gösterdi. Sorular genel olarak dikkatli ve konu tekrarını iyi yapmış öğrencilerin kolaylıkla yapabileceği nitelikteydi. Bu sene öğrenciler ilk kez Din Kültürü Ahlak bilgisi dersinden de sorularla karşılaştılar. Bu alanda sınava hazırlanan öğrencilerin tüm Tarih derslerine YGS –LYS ayırımı yapmadan çalışmasının gerekli olduğunu görüldü.

Tarih sorularının konu kapsamı genişletilmiş

Bilfen Liseleri Tarih Öğretmenleri : Aslıhan Sezen -  Turgut  Özel

2013 YLS-4 sınavında “Sosyal Bilimler Testinde” Tarih sorularında toplam 44 soru sorulmuştur. Bu soruların dağılımında ağırlıklı olarak, Osmanlı Tarihi ve Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi derslerinin içerdiği konulardan soru gelmiştir. Daha önceki yıllarda sorulmayan “İlkçağ Uygarlıkları ünitesinden 1 soru, İslam Tarihi” ünitesinden  2 soru gelmiştir. Soruların niteliklerine baktığımızda tamamı bilgi sorusu olarak sorulmuştur. Ancak bu sorular oldukça kolay basit düzeyde bilgi içeren sorulardır. Çağdaş Türk ve Dünya tarihi soruları daha çok,20.Yüzyıl Başlarında Dünya, II. Dünya Savaşı, Soğuk Savaş Dönemi ve Yumuşama Dönemi ünitelerinden sorulmuştur. Bu sınavda İnkılap Tarihi soruları artırılmış ve 5 İnkılâp tarihi sorusu sorulmuştur.  2012-LYS-4’den farklı olarak bu sorular Kültür Tarihi kapsamından çok, doğrudan İnkılâp Tarihi sorusu olarak yer almıştır. Bu sınavda öğrenciyi zorlayan öncüllü sorulara beklenenden fazla yer verilmiş, soruların genel olarak genel kültür düzeyi yüksek, çalışan öğrenciyi ayırt eden sorular olduğu görülmüştür.

Bu sınav bize göstermiştir ki Bundan sonra LYS -4 Tarih sınavına hazırlanan öğrenciler,10.sınıf tarih,11.sınıf Kültür Tarihi, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi derslerinin yanı sıra, 9.sınıf Tarih ve 11.sınıf TC. İnkılâp Tarihi Derslerinin konularının tamamından sorumlu olacaklardır. Kısacası LYS -4 Tarih sınavının konu kapsamı bu sınavla genişlemiştir.

Coğrafya soruları geçen yıldan daha kolay…

Bilfen Liseleri Coğrafya Öğretmenleri : Selman Kocatürk -  Emin Avni Atalar

Coğrafya soruları 9,10,11 ve 12. sınıf müfredatındaki kazanımlara uygun olarak hazırlanmıştır. Ayrıca her senenin kazanımlarına değinilerek sorular sorulmuştur. Temel kavram ve ilkeleri iyi kavrayan öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği sorulardır. Coğrafya dersinin neden- sonuç, karşılıklı ilişki kurma ve dağılış ilkelerini kavramış olan öğrencilerin soruları daha kolay anlayıp  çözebilecekleri bir sınav niteliği taşımaktadır.Soruların yarısı 9 ve 10.sınıf konularından oluşmaktadır. Bu nedenle  9 ve 10.sınıf kazanımlarını konu tekrarları  ve   testlerle sürekli gözden geçiren öğrencilerin  daha fazla net yapabileceği bir sınav olmuştur. 11 ve 12. sınıf kazanımlarından gelen sorular ise bilgi ve yorumlama yeteneğine dayalı olup konuyu bilmenin yanında sabırla doğru bir şekilde okunduğunda başarılı olunabilecek sorulardır. 2012 lys4 sınavına göre sorular  daha kolay ve daha nettir.

Felsefe soruları öğrencileri zorlamaz

Bilfen Liseleri Felsefe Grubu Öğretmeni Serpil Sarnav

Felsefe grubu soruları, genel anlamda müfredat programına uygundur  ve dengeli olarak dağıtılmıştır. Psikoloji sorularının  temel kavramları sorgulayan açık ve net sorular olduğu görülmüştür.  Soruların ana başlıkları; Yöntem, sosyal psikoloji, öğrenme, bellek, savunma mekanizmaları ve psikolojide yaklaşımlardır. Sosyoloji bölümünde ise geçen yıl olduğu gibi güncel kavramları da içeren sorular yer almıştır. Sosyoloji soruları; bilgisini kullanabilen, paragrafı doğru yorumlayabilen, okuma alışkanlığı olan öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği niteliktedir. Sorular sosyolojik bakış açısı, birey ve toplum, gecekondulaşma ve kentleşme, küreselleşme, toplumsal çözülme , örf ve gelenekler ve ekonomi kurumuna ilişkindir. Mantık sorularının tamamı bilgi sorusudur. Sorular, akıl ilkeleri, kavram çeşitleri, önermeler, önerme eklemleri, sembolleştirme, çözümleyici çizelge ile geçerlilik denetlemesi, niceleme mantığında özelleme başlıklarına ilişkindir. Mantık soruları temel bilgilere sahip öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği özelliktedir.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisini yasal olarak almayan ya da farklı müfredat ile alanların çözmesi gereken 8 soru 3 psikoloji, 3 sosyoloji ve 3 mantık sorusundan ibaret olarak karşımıza çıkmıştır. Bu sorular da temel bilgileri kapsayan niteliktedir. Sosyoloji bölümünde ise yine güncel kavramları kapsayan sorular yer almaktadır.  Sonuç olarak felsefe grubu soruları; bilgi sahibi, analiz gücü yüksek,okuma alışkanlığı olan öğrencilerin, zamanlarını da iyi kullanarak rahatlıkla cevaplayacağı sorulardan oluşmaktadır.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları kolaylıkla çözülebilir

Bilfen Liseleri Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Rafet Altınok

Bu yıl ilk kez LYS-4’te yer verilen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının; 2013 YGS sınavındaki sorulara paralel, öğretim programlarına uygun, genel olarak açık ve anlaşılır; özellikle bazı soruların kavrama ve yorum becerisine dayandığı ve seçici olduğu, dikkatli öğrencilerin rahatça yapabileceği sınav sorularından oluştuğu görülmektedir. Özellikle seçici özellik taşıyan 26. ve 32. soruların kavram ve bilgi seviyesinde zor sorular olduğu, ayrıntılı bilgiye sahip olmak gerektiği düşünülmektedir. Öğrencilerin bu sorularda zorlanabileceği beklenmektedir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.