banner

Üniversitelerdeki orman yangınına karşı ortak mücadele




Ankara Orman Bölge Müdürlüğü ile ODTÜ, Hacettepe ve Bilkent üniversiteleri arasında, orman yangınlarına daha etkin ve başarılı şekilde müdahale etmek için işbirliği protokolü imzalandı.

Buna göre, 3 üniversitenin özel orman alanlarında yangın çıktığında, Orman Bölge Müdürlüğü imkanları üniversitelere sunulacak, teknik araç ve gereçler ile eleman temini sağlanacak. Kendi ormanlık alanlarında yangını tespit edecek her türlü teknik ekipmanı kuracak üniversiteler ise yangın sırasında hızlı haberleşme sağlayacakr. Bu bölgelere, giriş çıkışlarda yangın söndürme ekiplerine kolaylık gösterecek.

Ankara Orman Bölge Müdürü Mustafa Özkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, orman yangınlarıyla mücadele konusuna çok önem verdiklerini ve ciddi anlamda kaynak aktardıklarını belirtti.

Özkaya, bu kapsamda, Ankara Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanlarındaki hakim noktalarda yangın söndürme ekipleri konuşlandırdıklarını ve gözetleme kulelerinden ormanları gözlediklerini anlattı.

Başkentte şehir içindeki ormanların büyük bölümünün, ODTÜ, Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinin özel ormanı statüsü taşıdığını anımsatan Özkaya, çıkabilecek herhangi bir yangında bu üniversitelerin, hem yangınla mücadele araç ve gereçleri hem de yangın söndürme işçisi açısından yetersiz olduğunu dile getirdi.

Bu nedenle söz konusu üniversitelerle orman yangınlarıyla mücadele konusunda işbirliği yapmaya karar verdiklerini ve birer protokol hazırladıklarını aktaran Özkaya, bu konunun, Ankara Valiliği bünyesinde düzenlenen Yangın Komisyonu Toplantısı'nda gündeme geldiğini hatırlattı.

Daha önce özellikle ODTÜ'nün ağaçlık alanlarında çıkan yangınlara müdahale sırasında, üniversite sahasına giriş ve yangın yollarının bulunmasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle yangına müdahalede ciddi anlamda geç kalındığını anlattı.

Özkaya, hazırlanan protokol ile Orman Bölge Müdürlüğü imkanlarının üniversitelere sunulacağını, teknik araç ve gereçle eleman teminini sağlayacaklarını, üniversitelerin de yangın çıktığında hızlı haberleşme sağlamasının ve yangın bölgelerine giriş çıkışlarda kolaylık göstermesinin öngörüldüğünü ifade etti.

"Talep gelmesi halinde ormanların bakımı da yapılacak"

Bunun dışında, üniversitelerin özel ormanlarında, bakım faaliyetlerinin de önem taşıdığını dile getiren Özkaya, hazırladıkları protokolde buna ilişkin hükümlerin de yer aldığını, talep gelmesi halinde bakım işinin bizzat Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması için ek protokol düzenleyeceklerini kaydetti.

Her yıl üniversitelerin fidan taleplerini bedelsiz karşıladıklarını ve bu kapsamda yıllık 40-50 bin fidan verdiklerini aktaran Özkaya, fidan dikimleri sırasında, üniversitelere orman mühendisleriyle de teknik anlamda destek verdiklerini ve ağaçlandırma çalışmalarına katkı sağladıklarını söyledi.

Üniversitelerden de çalışmalarında katkılar aldıklarını anlatan Özkaya, orman yangınlarıyla mücadelede, bilişim altyapısı konusunda, Bilkent Üniversitesi ile devam eden bir çalışmaları bulunduğunu ve bu üniversiteden coğrafi bilgi sistemleri noktasında yardım aldıklarını aktardı.

ODTÜ arazisi üzerinde ise iki geniş alan görebilen sabit kameraları bulunduğunu hatırlatan Özkaya, bu kameralardan herhangi bir ateş ve duman görüntülendiğinde koordinatların hemen belirlendiğini ifade etti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.