banner

12 sınavla okullar dershaneye dönüşür




Özel Okullar Birliği Derneği'nin Eş Başkanı Cem Gülan, SBS yerine düşünülen ve "Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş" olarak adlandırılan yeni sistemin, okulları dershaneye dönüştüreceğini söyledi

Milli Eğitim Bakanlığı, SBS yerine gelecek sistemle ilgili son hazırlıklarını tamamladı. 'Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş' (TEOG) olarak adlandırılan sistemde öğrenciler, her dönem 6 dersten yazılı olacak. İlk yıl sadece 8'inci sınıflara test olarak uygulanacak, daha sonra da kademeli olarak klasik yazılı sistemine geçilecek. Sistemin detayları daha çok Anadolu liselerine geçiş için konuşulurken, sınavla öğrenci alan Türk ve yabancı özel okulların nasıl öğrenci alacağı, anaokulundan beri özel okulda okuyan ve liseye de aynı kurumda devam etmek isteyenlerin de bu yazılılara girip girmeyecekleri net değil. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem Gülan, yeni sistemin öğrencileri 12 sınavlı bir maratona sokacağını, bu düzenleme ile okulların dershaneye döneceğini ileri sürdü.

Belirsizlik var

Yeni düzenlemede özel okulların öğrencilerini nasıl seçecekleri hakkında bir açıklığın olmadığını belirten Gülan, Milli Eğitim Bakanlığına sözlü başvuruda bulunduklarını belirterek, şöyle konuştu: "Biz kendi sınavımızı yapmak istiyoruz. Sınavımız açık uçlu sorulardan da oluşabilir. Sınavın ise yalnız 8. sınıfta ve tek sınav olmasından yanayız. Milli Eğitim Bakanlığı, SBS sistemi ile son kez sınav yapıldığını açıklıyor ama yeni sistem ile ilgili olarak basına yansıyan bildirimler dışında, resmi bir açıklama yok. Ancak 12 sınav yapılacağı, okullara başka okuldan gözetmen gönderileceği, telafi sınavları olacağı ve soruların çoktan seçmeli olacağı duyumları öne çıkıyor. Bu sınavların dışında tarihi geçmişi ve özelliği olan, çok talep gören Galatasaray, İstanbul ve benzeri okullar için ayrı bir sınav yapılıp yapılmayacağı bilinmiyor."

Tek bir sınav yapılsın

Gülan, özel okulların öğrenci alımı ile ilgili önerilerini şöyle sıraladı:

Özel okullar hangi yöntemle öğrenci alacaklarını ve kendi ortaokullarından gelecek öğrencilerin liseye kabul şartlarını belirleyerek Bakanlığa onaylatırlar.

İsteyen okullar resmi okullar için kullanılan yöntemlerle öğrenci alırlar.

İsteyen özel okullar, tek bir merkezi sınav ile öğrenci alabilirler. Bu tip bir sınava, geçmişte olduğu gibi 90 -120 arası okulun dahil olması beklenebilir. Bu sınava, en fazla 40 bin civarında öğrencinin katılması söz konusu olabilir.

Yaşar Özay Sabah

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.