banner

Başbakan’dan ODTÜ açıklaması




Başbakan Erdoğan, ODTÜ'de başörtülü öğrencilere sözlü saldırı olayıyla ilgili sert açıklamalar yaptı.

Başbakan’dan ODTÜ açıklamasıBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan, St Petersburg'da devam eden G20 Zirvesi kapsamında düzenlediği basın toplantısında Türkiye’de yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

"Türkiye'de sol her zaman ötekileştirmiştir. Şu anda da ne yazık ki ODTÜ'deki bu zihniyeti çok açık, net ortada görüyoruz ve bu ülkenin evlatlarına karşı burada böyle bir ötekileştirme gayreti, kampanyası yürütülüyor. Tabii konuyla ilgili olarak öyle zannediyorum ki YÖK gereğini yapacaktır ve konuyla ilgili olarak bizler de gereğini yapacağız."

Temel hak ve özgürlüklerin egemen olduğu bir Türkiye inşa edildiğini belirten Erdoğan, "Burada düşünce özgürlüğü vardır, burada inanç özgürlüğü vardır, burada eğitim öğretim hakkının sonuna kadar kullanılması özgürlüğü vardır ve bunlara mani olanlar ise bunun bedelini öderler ve biz bunun sonuna kadar takipçisi oluruz" şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’tan da bir açıklama geldi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ODTÜ'de başörtülü kızlara yapılan sözlü saldırıya ilişkin, "Bu görüntüler çok iyi oldu' diyecek birisini ben, bunu cevap olarak kullanacak birisini Türkiye'de artık tahmin etmiyorum. Bu barbarlık, çok yanlış bir şey" dedi.

Arınç, Başbakanlık Merkez Bina'da, Diplomasi Muhabirleri Derneği Başkanı Serkan Demirtaş ile yönetim kurulu üyelerini kabul etti.

Diplomasi muhabirliğinin, son yıllarda çok önem kazandığını ifade eden Arınç, diplomasinin, geçmişteki değerinden hiçbir şey kaybetmediğini, aksine daha çok değer kazandığını söyledi.

Arınç, "Sorunlar eğer barışçı yöntemlerle çözülecekse, masada çözülecekse, insanlar, ülkeler, birbirlerine fikirlerini dayatmadan, şiddet kullanmadan diplomasi diliyle anlatabilecek ve artık sorun çözme yöntemi olarak diplomasi benimsenecekse ki doğrusu da budur, diplomasi muhabirlerinin de bu konuda çok iyi yetişmiş, olayları iyi takip ve analiz eden, yazıları, haberleri fevkalade önemli" diye konuştu.

Bülent Arınç, "Bölgemizdeki gelişmeler, dünyadaki gelişmeler, ülkeler arasındaki ihtilafların çözümü, ümit ediyoruz ki bundan sonra hep diplomasi diliyle ve yöntemleriyle olmalı" ifadesini kullandı.

ODTÜ'deki, başörtülü kız öğrencilerin çıkarılması görüntülerine ilişkin değerlendirmesi sorulan Arınç, "Bunları sormanıza bile gerek yok. 'Bu görüntüler çok iyi oldu' diyecek birisini ben, bunu cevap olarak kullanacak birisini Türkiye'de artık tahmin etmiyorum. Bu barbarlık, çok yanlış bir şey" diye yanıt verdi.

Artık kılık kıyafet özgürlüğünün, özellikle üniversitelerde tartışma konusu olmaktan çıktığını belirten Arınç, sözlerine şöyle devam etti:

"Uzun yıllar sürdü, çok canlar yaktı. İnsanlar üzüldüler ve kahroldular. Öğrenim özgürlüğü maalesef bilinçli bir şekilde kısıtlandı. Ama Türkiye son yıllarda üniversitelerimizin hiçbirisinde kılık kıyafet sınırlamasının, kısıtlamasının olmadığı günlere kavuştu. Bu önce bir zihniyet beraberliğiyle oldu. Bütün siyasi partiler, siyasi partilerin mensupları, bürokrasi, üniversitelerde özellikle kılık kıyafetlere geçmişte olduğu gibi bir sınırlama getirilmemesi konusunda uzlaştılar. Bu Türkiye'nin geldiği iyi bir nokta, görebildiğim kadarıyla...

Ama ODTÜ'de sayıları az da olsa birkaç öğrenci veya mezun bilemiyorum, özellikle başları örtülü olarak gelen, bir kısmı kaydını yaptırmış yeni öğrenci, bir kısmı belki daha önceki yılların öğrencisi, bunlara karşı ellerindeki pankartlarla kısıtlayıcı, ayrımcılık yapan ve maalesef onlara sözlü diyebiliriz, çünkü ellerindeki pankartlarda 'Sizi istemiyoruz' diye yazıyor, şifahi olarak konuştular, bunlara da sözlü diyebiliriz. Bu şekilde 'Sizi burada görmek istemiyoruz' sözlerinin bir kötü davranış olduğunu, incitici davranış olduğunu, hatta barbarlık olduğunu, çünkü çıkan münakaşa sırasında, karşılıklı görüşmelerden bir bağnazlık seziyorum. Bunlar hiçbir üniversitemize yakışmadığı gibi hele hele gelenekleriyle, yetiştirdikleriyle şu kadar yılın üniversitesi olan ODTÜ üniversitesine hiç yakışmamıştır. Bu konuda sayın rektörün de YÖK'ün de gereken ilgiyi göstereceğini ve bu vandallığı yaşatanları ikaz edeceğini düşünüyorum."

Arınç, "Kavgaya yol açmadan, farklılıklar bir arada, özgürce yaşamalıdır. Başları ne kadar açık olabilirse olabilir ama başlarını kendi iradeleri ile örtmeyi kabul etmiş insanlara da üniversitelerin kapısını kapatmak çağdışı bir anlayış olur. Sadece üzüldüğümü ifade etmek istiyorum. İkinci bir üzüntüm de şudur; özellikle ellerinde pankart taşıyan üç beş tane kız öğrencinin kendi hem cinslerine karşı bu acımasız davranışıdır. Yani bir kız öğrenci yine bir kız öğrenciye karşı 'Seni burada istemiyorum' diyebilmektedir. Bu daha çok incitici ve yüz kızartıcı bir davranıştı. Tekrar tekerrür etmemesi dileğiyle..." ifadelerini kullandı.   

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.