banner

Okul ve üniversitelerde kitaptan fotokopi çekip dağıtmak suç




YAYFED Başkan Yardımcısı Serhat Baysan, okulların açılması ile fotokopi çekimlerinde artış olacağını belirterek, bir kitaptan fotokopi çekip çoğaltmanın suç olduğunu, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis, 50-150 bin lira arası para cezası verildiği uyarısında bulundu.

Okul ve üniversitelerde kitaptan fotokopi çekip dağıtmak suçYAYFED Başkan Yardımcısı Serhat Baysan tarafından yapılan yazılı açıklamada, YAYFED’in öncelikle fikri mülkiyet hukukunun güçlendirilmesi, yayımcıların yasalar nezdinde mali haklarının savunulması, fikri hak takibinin yapılması ve hak ihlallerinin önlenmesi, kayıt, tescil, bandrol ve sertifika konularında sektörün yönlendirilmesine çalıştığını belirtti.  Ayrıca; korsan yayıncılık,  intihal ve çeviri korsanlığı, fotokopi korsanlığı yapan ve korsan satanlarla mücadele edildiğini, korsan satışların sona ermesini hedefleyerek, ülke ekonomisindeki kayıt dışılığın önemli bir bölümünün önüne geçilmesine  çalıştığını bildirdi.

Okul ve üniversitelerde fotokopiden de çoğaltıp dağıtmak suç

Baysan, okulların açılması ile fotokopi çekimlerinde artış olacağını belirterek, bir kitaptan fotokopi çekip çoğaltmanın suç olduğunu, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis, 50-150 bin lira arası para cezası verildiği uyarısında bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın genelge yayınlayarak bu işin suç olduğuna dikkat çekmesi gerektiğini anlatan Serhat Baysan, “Üniversite ve Milli Eğitim okullarındaki akademik ve kültür kitaplarının fotokopi çekimleri, kırtasiyecilerin gerekli duyarlılığı göstermemeleri, insanların fikir hakkını bir hırsızlık olarak değerlendirmemesi korsanla mücadelede en büyük engeli oluşturuyor. Bu işi yapan insanlardan bir kısmı kasten, bir kısmı iyi niyetten bu suçu işlemeye devam ediyor. Hiçbir kitabı fotokopi ile çoğaltarak kitaptan daha ucuza mal etmek mümkün değil. Eğitim kurumlarının bu işe bulaşması bizi ciddi ümitsizliğe itiyor” dedi.

Korsanlığa ilişkin suçlar katalog suçlar kapsamına alınmalı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasına sayılı günlerin aldığı bu dönemde,  her alanda öncülük yapan yayıncılık sektörünün karşısında korsan yayım probleminin sürdüğünü anlatan Baysan, bu konudaki yaptırımların yetersizliğine dikkat çekti, özellikle elektronik alanda çok büyük boşluk olduğuna değindi ve iki yıllık çalışmayla, kamu ve sivil toplum yapılanmalarının birlikte hazırladığı yeni telif hakları kanununun yasalaşması için Bakanlığın ve meclisin konuyu gündeme almaları gerektiğini belirtti. Korsan yayım konusunda yapanın yanına kar kalan bir durum olduğunu belirten Serhat Baysan, “fikir hırsızlıkları ve telif hakları konusunda işlenen suçların katalog suçlar kapsamına alınması gerektiğini” söyledi.

Bu konudaki kamuoyu duyarsızlığına da dikkat çeken Serhat Baysan, “ekonomik seviyesi yüksek insanlar bile ucuz ürüne ilgi gösteriyor. Korsanın nerede satıldığını biliyor. Bile bile gidip okuyor. Bu da fikir hırsızlığı yapanların ekmeğine yağ sürüyor” dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.