banner

"Sen öğrenciye yurt yaptın da öğrenci yurtta mı kalmadı?"




CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, hükümetin kız erkek öğrenci evleri ile ilgili açıklamalarına"Kimsenin gençliğe ahlak bekçiliği yapmasına gerek yoktur. Gençler zaten zor koşullarda yaşıyorlar. Sen öğrenciye yurt yaptın da öğrenci yurtta mı kalmadı?" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, öğrenci evlerine ilişkin tartışmaları değerlendirirken, kimsenin gençliğe ahlak bekçiliği yapmasına gerek olmadığını söyledi. Yurt sıkıntısına dikkati çeken Kılıçdaroğlu, CHP'li belediyelere, öğrenci yurtları yapmaları için çağrıda bulundu. 

Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Finlandiya'da kendisine soru soran gazeteciyle olan diyaloğunu anımsattı. Erdoğan'ın, söz konusu gazeteciye, "Sizi herhalde buraya özel olarak birisi görevlendirdi" dediğini belirten Kılıçdaroğlu, "Türkiye sanıyor. Gazetecinin Finli olduğunu öğrenince, 'Sen Türkiye'de olacaktın ben sana gösterirdim gününü' demiştir" diye konuştu. 

Gençliğin, geleceği ifade ettiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, bu nedenle her ülkenin, her anne ve babanın, gençlerin en iyi şekilde eğitim alabilmeleri için çaba harcadığını söyledi.

Bir gencin üniversite sınavını kazanmasının, çevresindeki herkesi mutlu ettiğini, ancak bir süre sonra bazı soru işaretlerinin belirmeye başladığını anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Soru işareti, 'çocuğum nerede kalacak?' Son günlerde bir tartışma var. Tartışmayı başlatan kişi, bu ülkenin Başbakanı. 'Öğrenciler kızlı erkekli nasıl aynı yerde kalırlar?' Peki sen bu öğrencilerin kalabileceği kapasitede yurt yaptın mı? Yapmadın. Neden kendine bu soruyu sormuyorsun? Cumhuriyet tarihinde en kolay çözülmesi gereken sorundur yurt. Neden çözmedin? 11 yıldır iktidardasın, ne yaptın sen? O çocuklara yazık değil mi tamamını suçlu konuma getirdin. Anne babaların kafasına kuşku tohumları ekmeye başladın. Günah değil mi?

Önce, 'kız ve erkek öğrenci yurtları ayrı değil, beraber' dedi. Sonra biri uyardı, 'böyle bir şey yok' dedi. Sonra, 'aynı yerlerde kalıyorlar' dedi.

Gençliğimize güveneceğiz. Kimsenin gençliğe ahlak bekçiliği yapmasına gerek yoktur. Bizim gençliğimize kimsenin ahlak dersi vermeye haddi de yetkisi de yoktur. Gençler zaten zor koşullarda yaşıyorlar. Benim öğrenciliğimdeki koşullar aynen devam ediyor."

Öğrencilik yıllarına ilişkin anısını paylaştı

Öğrencilik dönemine ilişkin bir anıyı paylaşan Kılıçdaroğlu, "Öğrenciliğimde, 3 arkadaş birlikte yurtta kalıyorduk. Peder parayı gönderdi ama postadan gelmedi. Akşama kadar aç kaldık. Hukuk fakültesinden bir arkadaşımızın yanına gittik. O da 'bende de para yok ama Elazığ'dan gelirken bulgur getirdim' dedi. Bulgur yaptık yedik" diye konuştu. 

Bu anıları sempatiyle andıklarını, benzer durumların yüzbinlerce üniversite öğrencisinin başından geçtiğini belirten Kılıçdaroğlu,  Erdoğan'a yönelik, "Sen öğrenciye yurt yaptın da öğrenci yurtta mı kalmadı? Birer, ikişer kişilik odalarda sıcak su, internet erişimi olan yurt yaptın mı? Yapmadın. Kimi suçluyorsun? Ahlak adına gençleri suçluyorsun" dedi. 

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"O zaman sana ahlakı anlatayım: Ahlaklı adam Deniz Feneri'ne sahip çıkmaz, yolsuzluklara göz yummaz, devletin malını yandaşlarla peşkeş çekmez, alın teriyle ekmek kazanan gazetecinin ekmeği ile uğraşmaz, milletin oyu ile seçilmiş vekilleri hapishanede tutmaz, kadının kılık kıyafeti ile uğraşmaz, milletin inancıyla uğraşmaz, zekat paralarını yiyenlerin sırtını sıvazlamaz. Ahlaklı adam, kul hakkı yemez.

Ahlaklı adamın başka özelliği de kendi vatandaşını muhbirlik yapmaya teşvik etmez. Bu, komşulara diyor ki 'gençler nerede kalıyorsa muhbirlik görevi yapın.' Böyle bir anlayış olur mu? Burada bütün CHP belediyelerine açık çağrı yapıyorum: İlk işiniz, ilk göreviniz öğrenci yurdu yapmak olsun.

Gençlere ahlak dersi veriyor. Sen kim gençlere ahlak dersi vermek kim. Önce sen ahlakın ne olduğunu bir öğren. Ahlaklı adam siyasete yırtık ayakkabı ile girip şimdi dünyanın en zengin başbakanlarından biri olmaz. Ahlaklı adam bu ülkenin 76 milyonundan toplanan vergilerin nerelere harcandığının hesabını TBMM'de verir. 

Neymiş, 'meşru hayat ve gayrimeşru hayat' varmış. Kusura bakma ama sen gayrimeşru bir Başbakansın.

Daha dün Zonguldak'ta üniversitede kız öğrenciler 'su yok, kalorifer yanmıyor'  diye alkışlarla, sloganlarla protesto ettiler.  Sen bu öğrencilerin sorununu çözdün de sana bir şey mi dedik?"

"Bir diktötörün söylediği sizi asla üzmesin"

Kılıçdaroğlu, pırıl pırıl bir gençliğin bulunduğunu dile getirerek, "Gençliğimize güveniyoruz. Gençlere,  anne ve babalarına sesleniyorum: Bir diktötörün söylediği sizi asla üzmesin. Çocuklarınızla övünün ve onlarla gurur duyun. Neden kızıyor gençlere? Gezi olaylarında bu diktatöre diz çöktürdüler, hazmedemiyor. Bunu bir türlü üstünden atamadı" dedi.

"Bu valiyi getir, hükümet sözcüsü yap"

Kemal Kılıçdaroğlu, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'un sözlerine ilişkin tartışmalara da değindi. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Tam Başbakan'a göre bir Vali. Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş. Devletin dili küfürleştiği andan itibaren, valinin de dili küfürleşir. Artık bu konuştuğu zaman 'artı 18' yazmak durumundayız. Böyle bir anlayış olablir mi? 

Benim bir önerim var: İyi yerdesin, muhbirlik dahil her türlü şeyde kimse eline su dökemez. Ahlak dersi veriyorsun, kızıyorsun. Bence Bülent Arınç'ı o görevden al yerine bu valiyi getir, hükümet sözcüsü yap. Yolsuzluk yapanlar va halka küfredenler yükseliyor. Böylece AKP'nin gerçek yüzünü bütün dünya da öğrenmiş olur.

Vali, 'devletin değil iktidarın valisiyim ben' diyor. O valinin arabasına Türk bayrağı asaması ağrıma gidiyor. Devletin valisi değil, iktidarın valisi."

Partililerine seslenen Kılıçdaroğlu, "Ayrışma lüksümüz yok. Beraber olmalıyız. Eski demokratlara, Doğru Yol, ANAP'lılara sesleniyorum: Ülkenin nereye gittiğini görüyoruz. Hepimizin sorumluluğu var. Beraber olacağız, beraber mücadele edeceğiz" dedi

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.