banner

'Sınav çetesi' davasında flaş gelişme




Başarılı öğrencileri, para karşılığı sahte evraklarla başkalarının yerine sınava girmelerini sağladıkları ileri sürülen "sınav çetesi" davasında tutuklu sanıklardan 3'ü tahliye edildi

Başarılı öğrencileri, para karşılığı sahte evraklarla başkalarının yerine ÖSYM tarafından yapılan ÖSS, YGS, LYS, ALES, KPSS gibi birçok sınava girmelerini sağladıkları ileri sürülen "sınav çetesi" ile başkalarının yerine sınava giren sanıkların yargılandığı davada, tutuklu sanıklardan 3'ü tahliye edildi.

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya 8 tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı.

Avukat Şule Arslan Hızal, davanın daha önceki celselerinde başkalarının yerine sınava giren sanıkların tahliye edildiklerini hatırlatarak, “Yerine sınava girilen kişiler hakkında dava açılmadı, tutuklama olmadı, belki de şu anda makam mevki sahibi ya da memurlar. Ama ekonomik sıkıntı çeken zeki çocuklar tutuklu yargılanıyorlar. Bu da hakkaniyet duygusunu zedeliyor. Daha önce emsal davalarda da yargılama tutuksuz yapıldI. Bu nedenlerden dolayı müvekkillerimin tahliyesini talep ediyoruz” dedi.

Avukat Dinçer Çalık, Anayasa Mahkemesi'nin tutukluluğa ilişkin değerlendirmelerini hatırlatarak, 1 buçuk yıldır tutuklu yargılanan sanıklar hakkında tahliye talebinde bulundu. Diğer sanık avukatları da tahliye yönündeki taleplerini iletti.

Sanık Osman Ö, ailesinin yoksulluktan Van depreminde ağır hasar gören bir evde yaşadığını, bu denli yoksul oldukları için böyle bir hata yaparak başkasının yerine sınava girdiğini, çok pişman olduğunu, 1 buçuk sene tutuklu kalmasının büyük ders olduğunu, bir daha asla böyle bir hata yapmayacağına söz verdiğini belirterek, tahliyesini talep etti.

Sanık Hüseyin Ü, üniversitede öğretim görevlisi olduğunu, yerine sınava girdiği kişilerin de okuması için böyle bir hata yaptığını, cezaevinde bir buçuk yıl boyunca her gün yaptığı hatayı düşündüğünü, evli ve bir çocuğu olduğunu, kaçma şüphesinin bulunmadığını, bu nedenlerle de tahliyesini talep ettiğini söyledi.

Sınav çetesinin lideri olduğu iddiasıyla yargılanan Mehmet Kenan Ö. ise "Dört çocuğum var. Etimle tırnağımla biriktirdiğim mal varlığıma tedbir konuldu. Ailem çok mağdur. Bu tedbir kararının kaldırılmasını ve tahliyemi talep ediyorum" dedi.

Diğer tutuklu sanıklar da kendilerinin ve ailelerinin mağdur olduğunu, kaçma ve delilleri karartma ihtimalleri bulunmadığını belirterek tahliyelerini istedi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Osman Ö, Hüseyin Ü. ve Salih K'nin tahliyesine, diğer 5 sanığın tutukluluk halinin devamına, sanık Mehmet Kenan Ö'nün mal varlığına dair talebinin reddine karar vererek, duruşmayı erteledi.

- Operasyon

İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, geçen yıl temmuz ve kasım aylarında sınav çetesine yönelik operasyon gerçekleştirilmiş, aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Emniyetteki sorgularının ardında adliyeye sevk edilen zanlılardan 22'si tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

Cumhuriyet Savcısı Ender Karadeniz tarafından hazırlanan 360 sayfalık iddianamede, sınav çetesinin lideri Mehmet Kenan Ö. hakkında "Suç işleme amacıyla örgüt kurma", "Suç örgütlerinin isimlerini kullanarak tehditte bulunmak", "Resmi belgede sahtecilik", "Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Başkanlığının teşkilat ve görevleri hakkındaki kanuna muhalefet" suçlarından 396,5 yıl , 21'i tutuklu diğer 59 sanık hakkında ise 5 ile 12,5 yıl arasında değişen hapis cezaları talep edilmişti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.