banner

Öğretmenin rehber olduğu eğitim sistemi başarı getiriyor




Zihin egzersizleriyle çocukların beyin performansını artırma hedefiyle yola çıkan VODERS’in kısa sürede yüzlerce çocuğun başarılı olmasında büyük rol oynadığını dile getiren Voders Kurucu ortağı Mehmet Engin Uysal, bu başarının sırrının öğretmeni rehber konumuna getirip, öğrencinin keşfetmesini sağlamak olduğunu söylüyor.

Bir beyin gelişim merkezi olan VODERS, bünyesinde 4-18 yaş arası çocuklara eğitim veriliyor. BFS Eğitim Danışmanlık ve Yayıncılık şirketine ait bir marka olan VODERS, bünyesinde barındırdığı Mental Aritmetik, Singapur Matematiği, Sharp Brain World, Brain Fit Studio, Hafıza Teknikleri, Vo-English, Anlayarak Hızlı Okuma, Dikkati Güçlendirme, El Yazısı Geliştirme, Play Attention, Berard gibi programlarla çocukların zihinsel, duyuşsal ve psiko-motor becerilerini geliştirmeyi hedefliyor. 2013 yılında kurulan VODERS, yıllardır eğitim sektöründe hizmet veren uzman eğitimciler tarafından oluşturulmuş ve eğitim kadrosunda en az üniversite mezunu eğitim alanında yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlamış eğitmenler bulunuyor. Voders bünyesinde tamamen bireysel eğitim verilen sistemde her çocuk kendi öğrenme hızında ilerliyor. Pek çok alanda eğitim veren VODERS, özellikle Türkiye’nin eğitim alanında önemli sorunları arasında yer alan Matematik ve İngilizce alanlarında yaptığı çalışmalarla gözle görünür fark yaratıyor.

enginuysalVoders Kurucu ortağı Mehmet Engin Uysal, Voders’in Türk eğitim sistemindeki sorunları gidermek amacıyla doğduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Global anlamda eğitimde ülke olarak çok büyük sıkıntılarımız var, diğer ülkelere göre çok gerilerdeyiz. Voders de bu ihtiyaçtan ortaya çıktı. Finlandiya, Norveç, Japonya, Çin, Tayvan, Güney Kore eğitimde başarılarıyla öne çıkıyor. Bu ülkeler ne yapıyorlar da başarılı oluyorlar? İskandinav ülkelerinde not kaygısı, sınavlar kesinlikle yok. Hayat için öğrenme var. Çocuklar müzelere gidiyorlar, tarlalara gidiyorlar, mutfakta yemek yapıyorlar. Uzakdoğu ülkelerinde de aynı bizim ülkemizde olduğu gibi sınavlar var. Ülkemizden tek farkı öğretmenler ders anlatmıyor Uzakdoğu ülkelerinde… Tamamen rehber konumdalar. Biz de eğitimlerimizle ülkemizde Uzakdoğu ülkelerinde olduğu gibi, öğretmeni rehber konumuna getirip, öğrencinin keşfetmesini sağlamak istiyoruz.”

Eğitimde başarılı olan yerlere giderek, o ülkelerin modellerini Türkiye’ye getirdiklerini kaydeden Uysal, Voders ve Brain Fit Studio’nun eğitimleri konusunda bilgiler verdi.

Mehmet Engin Uysal, Mental Aritmetik’in genel olarak çocuğun hesap makinesi veya kalem, kağıt kullanmadan zihinden dört işlem yapabilmesi üzerine kurulu bir program olduğunu dile getirerek, bu eğitim yöntemi hakkında şu bilgileri verdi: “Abaküs temelli bir zihin geliştirme programı olan Mental Aritmetik’in temelinde, sayıları ve dört işlemi abaküs üzerinde kullanarak bireyin sağ ve sol beynini aynı anda etkin bir şekilde çalıştırmak yatıyor. Uzakdoğu’da oldukça popüler... Özellikle Japonya ve Çin gibi ülkelerde Mental Aritmetik devlet okullarında okutulan bir disiplin. Oranın bir kültürü haline gelmiş. Voders Mental Aritmetik eğitimi bizzat Japonya’da uygulanan eğitim sisteminin aynısıdır. Master danışmanlarımız tarafından Japonya’da alınan eğitimle programımız hazırlanmıştır.”

ÇOCUKLARIN PROBLEM ÇÖZME BECERİSİ ORTAYA ÇIKARILIYOR

Bu sene ayrıca Singapur Matematiğine de odaklandıklarını da ifade eden Uysal, neden bu matematik türüne yöneldiklerini ise şöyle açıklıyor: “Türkiye’nin matematik alanında yaşadığı sorunlar düşünülerek bu konuda dünyada söz sahibi ülkelerin başında yer alan Singapur, uzmanlarımız tarafından mercek altına alınmıştır. Singapur Matematiği eğitim programı Singapur’da bizzat incelenerek eğitimi alınmış ve bilim uzmanlarımız tarafından Türkiye eğitim sistemine uygun hale getirilmiştir. Singapur Matematiği uzun ve yorucu bir sürecin sonunda Türkiye’de ilk defa kurumumuz aracılığıyla görücüye çıkmıştır.”

Singapur matematiğinin özünün çocuklarda problem çözme becerisini ortaya çıkarmak olduğunu dile getiren Mehmet Engin Uysal, sistemin az konu çok tekrara dayalı olduğunu vurguladı. Çocukların birtakım materyallerle matematiği öğrendiğine dikkat çeken Uysal, daha sonra belli kurallara göre resmettiklerini, böylece çocukların matematiği keşfetmelerinin sağlandığını kaydetti.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürüne de bu programı götürüp, anlattıklarını söyleyen Uysal, “İstanbul’da bazı ilçelerdeki öğretmenlerimize bu yöntemleri anlatmak istediğimizi ilettik. Kendisi de bu teklifimize sıcak baktı. Bu projemizi önümüzdeki sene hayata geçireceğimizi umuyorum” dedi.

ANLAMAK DEĞİL UZMANLAŞMAK ÖNEMLİ

Matematik korkusu kavramının batıda olduğunu, Uzakdoğu da olmadığını dile getiren Mehmet Engin Uysal, bunun nedeni ise şöyle açıklıyor: “Çünkü Uzakdoğu da yaparak ve yaşayarak öğrenme var. Batıda ise öyle değil. Uzakdoğu’nun öğretmeni “Uzmanlaştın mı?” diye sorar. Türkiye’deki öğretmen ise “Anladınız mı?” diye sorar. Uzakdoğuda anlamak önemli değildir, uzmanlaşmak önemlidir. O yüzden çok tekrar yaptırılır. Çok egzersiz önemlidir, konular en kolaydan zora doğru ilerler, her konu Somut-Görsel-Soyut ilkesine dayalı olarak aktarılır. Böylece tam öğrenme gerçekleşir, öğrenci bir konuda uzmanlaşmadan diğer konuya geçmez. Öğretmen yönlendiren, ipucu veren; öğrenci ise keşfedendir.”

Singapur Matematiği programında 6 temel seviye olduğunu belirten Uysal, “Her biri A-B olmak üzere iki seviyeye ayrılmıştır. Her seviye için ödev kitaplarıyla beraber toplam 24 kitap vardır. Ayrıca yeni başlayan öğrenciler için seviye kitaplarına geçmeden önce öğrencilerin yeni bir sisteme oryantasyon dönemini hızlandırmak amacıyla 5 seviyeden oluşan “Singapur Matematiği Öğreniyorum” kitapları hazırlanmıştır “ diye konuştu.

ÇOCUKLARIN EL VE GÖZ KOORDİNASYONU GELİŞİYOR

Ülkemizde okul çağında bulunan çocukların birçoğunda hızlı yazma, anlaşılır yazma ve yazı güzelliği ile ilgili sorunların bulunduğunu dile getiren Uysal, El Yazı Geliştirme programının daha önce Türkiye’de uygulanmayan farklı yöntemlerle yazıyı geliştirmeyi amaçladığını söyledi. Yazı yazmanın ince motor kasların kullanımıyla ilgili bir beceri olduğunu ifade eden Uysal, “Kurum olarak amacımız kullandığımız farklı yöntem ve araç-gereçlerle çocuklarımızın görsel ve kas becerilerini aynı anda geliştirmektir. Program esnasında çocuğa yazı yazdırılmamaktadır. Yazı sadece eğitimin başında, ara değerlendirmelerde ve sonunda ölçüm yapmak için yazdırılacaktır. El Yazısı Geliştirme programını almış bir çocuğun el ve göz koordinasyonu gelişmiş olacak. Dolayısıyla hızlı, düzenli ve temiz bir yazıyla akademik kariyerinde fark yaratan bir birey olacak” dedi.

BRAİN FİT STUDİO’NUN BAŞARISI KANITLANDI

“Brain Fit Studio, bir zihin geliştirme programıdır” diyen Mehmet Engin Uysal,  programın tamamen bilimsel envanterlerle yürütüldüğünü dile getirdi. Uysal, Brain Fit Studio programında daha önce dünyada 6 ülkede, binlerce çocuğun hızlı sürede öğrenmesini sağlayarak, başarı duygusuyla tanışmalarına tanıklık ettiğini söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti: “Amerika'da, Singapur'da ve Avustralya'da bizim programlarımızı ya da ortak ürünlerimizi kullanan binlerce çocukta, gözle görülür ve test sonuçlarına göre kanıtlanmış gelişmeler kaydedildi. Programlarımız, bilim adamlarının buldukları, genel ve duygusal zekâ ağından sorumlu olan bazı beyin bölgelerinin güçlendirilmesi ile zekânın yapılandırılmasına dayanıyor. Dikkat ve işlem hafızası, dil becerisi, görsel ve vücut algısı, bu kritik, anahtar beyin bölgeleridir. Eğitim programımız sinir bilimcilerin uyguladığı gibi maksimum etkide ve fayda da devam eder. Sinir bilimciler daha çok becerilerin geliştirilmesi için çaba gösterirler ama zihin egzersizleri sadece geliştirilmesi ile yetinmez bunu optimum seviyeye getirmek için uğraşır.”

Brain Fit Studio’da öğrencilerin zihin egzersizleri seviyelerini uluslararası geçerliliği kanıtlanmış standart testlerle belirlediklerini belirten Uysal, “Standard testler tüm dünyada aynı ve tutarlı bir şekilde uygulanır, puanlanır ve sağlıklı istatistiksel sonuçlara ulaşılır”  diye konuştu.

Türkiye, Singapur, Endonezya, Malezya,  Filipinler, Tayland yaklaşık 2 ay sonrada Irak’ta bir merkez açacaklarını söyleyen Uysal, yavaş yavaş çevre ülkelerde de bu programı büyüteceklerini dile getirdi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.