banner

Milli Eğitim Bakanı Avcı Nevruz’u böyle kutladı




Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Nevruz ile ilgili birçok rivayet olmasına karşılık bütün rivayetler barış, birlik, kötülüklerden korunma ve sağlıkla ilgilidir. Bazı bölgelerimizde ‘mart dokuzu’, bazı bölgelerimizde daha başka adlarla adlandırılan nevruz rivayetlerinin hiçbirinde kavga, kan, dövüş, kötülük yoktur. Nevruz, sevincin ve baharın adıdır” dedi.

Eskişehir'de nevruz kutlamaları, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Türk dünyasından gelen katılımcılarla Vilayet Meydanı'nda gerçekleşti. Etkinliğe katılan Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve beraberindeki protokol üyeleri nevruz ateşinin üzerinden atladı.

Törende konuşan Bakan Avcı, nevruzun bütün dünyada milyonlarca insana umut veren bir gün olduğunu belirterek, Birleşmiş Milletler (BM) Kurulu’nun 2010 yılında buşenliği “Nevruz Bayramı“ olarak kabul ettiğini anımsattı.

Nevruz ile ilgili birçok rivayetin olduğunu anlatan Bakan Avcı, “Nevruz ile ilgili birçok rivayet olmasına karşılık bütün rivayetler; barış, birlik, kötülüklerden korunma ve sağlıkla ilgilidir. Bazıbölgelerimizde ´mart dokuzu´, bazı bölgelerimizde daha başka adlarla adlandırılan nevruz rivayetlerinin hiçbirinde kavga, kan dövüş, kötülük yoktur. Nevruz, sevincin ve baharın adıdır. Bu sebeple medeniyetimiz, tarihimizdeki pek çok güzel olayı nevruzla ilişkilendirir. Bugün de bu geleneğimiz ‘bayram’, ‘nevruz’, ‘sultan nevruz’, ‘yenigün’ gibi çeşitli adlar altında da olsa, ortak bir bahar bayramı olarak kutlanmaktadır. Bayramlarımız karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörünün, milletçe bir arada kardeşçe ve barış içinde yaşama arzusunun, dayanışma ve yardımlaşma duygularının coştuğu, sevinç ve kıvanç günlerimizdir“ diye konuştu.

“Nevruz Bir Kültür ve Zenginlikler Yumağıdır”

Nevruzun bütün bu güzel duyguların yanında yeni ve umut dolu bir geleceği, baharı, bolluğu ve bereketi simgelediğini dile getiren Bakan Avcı, “Bir kültür ve zenginlikler yumağı olan bu anlamlı bayramı huzurla kutlayabilmemiz, bireysel ve toplumsal, sevgi, saygı, hoşgörü, birlik, barış,kardeşlik, dayanışma ve yardımlaşma isteğimize ve bilincimize bağlıdır. Bolluk ve bereketi simgeleyen nevruzu mutlulukla kutlamak için bütün tabiat ve çevremizle tam bir uyum içinde yaşamamız, sahip olduklarımızı, sevgi ve özenle korumamız gerekir. Pek çok sürtüşme, çatışma ve savaşların yaşandığı dünyamızda nevruzun özellikle Türk dünyası ve İslam alemi için bir barış ve esenlik vesilesi olmasını diliyorum. Tarihten gelen bu güzel geleneği, bu ortak kültür değerimizi sonsuza kadar yaşatma ve dünyamızı en iyi şekilde koruma arzusuyla nevruz bayramınızı kutluyorum“ şeklinde konuştu.

Daha sonra Türk dünyası ülkelerinden gelen katılımcılar, Millî kıyafetleriyle‘Semeni Tepsisi’ni protokol üyelerine sundu.

Ardından Başbakan Yardımcısı İşler, Bakan Avcı ve diğer protokol üyeleri yumurta tokuşturarak, nevruz törenlerini başlattı. Başbakan Yardımcısı İşler ve Bakan Avcı, nevruz ateşini yakarak, protokol üyeleriyle ateşin üzerinden atladı. İşler ve Avcı daha sonra Valilik Meydanı´nda kurulan yöresel Türk çadırlarını ziyaret etti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.