banner

YDS başvuruları başladı 2014 YDS başvuru kılavuzu




7 Eylül 2014 tarihinde yapılacak Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) Sonbahar Dönemi başvuruları bugün başladı. 2014 YDS başvuru kılavuzunu indirmek ve başvuru yapmak için aşağıdaki bağlantılara tıklayın. YDS başvuru merkezleri, YDS sınav ücretinin hangi bankalara yatırılacağı, YDS başvurularıyla ilgili ayrıntılar bu haberde....

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) Sonbahar Dönemi başvuruları 10-22 Temmuz 2014 tarihleri arasında alınacak. 7 Eylül 2014 tarihinde yapılacak olan YDS başvuruları ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr/ internet sitesinde yayınlanan 2014 YDS başvuru kılavuzuna göre yapılacak. ÖSYM, adaylardan YDS sınav ücreti olarak 50 TL alınacağını bildirdi. 7 Eylül’de yapılacak sınav saat 9.30’da başlayacak ve 150 dakika sürecek.

7 Eylül’de yapılacak olan YDS Sonbahar Dönemi Sınavı sadece Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusçadan yapılacak. Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish Dili), Ermenice, Farsça, Gürcüce, Hollandaca (Dutch Dili), İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Sırpça, Ukraynaca (Ukraince) ve Yunanca’dan sınava girmek isteyen adaylar bir sonraki YDS’yi beklemek zorunda. ÖSYM, adayların YDS’de bir dönemde yalnızca bir yabancı dilden sınava girebileceğini belirtti.

YDS hangi amaçla yapılıyor ve YDS’ye kimler başvuru yapabilir?

Doçent, doktora ve sanatta yeterlik adayları,

Yüksek lisans programlarına girecek lisans programı mezunları,

Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrencilerden, yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görmek isteyenler,

Herhangi bir kamu kurumunda çalışmakta olup dil tazminatı ya da yurtdışı görev vs. nedeniyle yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler,

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ya da Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) girecek olan adaylar,

Kamu personeli olmak amacıyla KPSS’ye girecek adaylardan, çalışmak istedikleri kamu kurumunun talebi doğrultusunda yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler,

Herhangi bir kamu kurumunda çalışmıyor ya da çalışmayı amaçlamıyor olsa da, yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyen üniversite ya da yüksek okul mezunları.

KPSS, TUS ve DUS'ta yabancı dil testi olmadığı için adayların YDS'ye girmeleri gerekiyor. Ayrıca KPDS ve ÜDS de 2013'te kaldırıldı ve YDS çatısı altında tek sınav olarak birleştirildi.

2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından yapılan KPSS, TUS, DUS gibi sınav ve yerleştirme işlemleri ile ÜDS ve KPDS sonuçlarını kullanan diğer kamu ve özel kurum ve kuruluşların sınav ve yerleştirme işlemlerine katılacak adayların, yabancı dil yeterliğinin belirlenmesi için Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Sınavına (YDS) girmeleri gerekiyor.

İşte 2014 YDS kılavuzundaki açıklama;

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), Yabancı dil tazminatı almak isteyen kamu personelinin yabancı dil bilgisi seviyesini belirlemek için yapılır. Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. maddesi ve 4 Ocak 2013 tarihli ve 28518 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” uyarınca Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılır. İlgili mevzuatta Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına (YDS) yapılan atıflar Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına yapılmış sayılır. İlgili mevzuat gereği, doçent adayları ile doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların da yabancı dil koşulunun sağlanması için YDS’ye girmeleri gerekmektedir. Ayrıca, YDS sonuçları, yüksek lisans programlarına giriş için de kullanılabileceğinden, lisans programı mezunları ile lisans programlarında okuyan öğrenciler de bu sınava girebilirler. Ancak bu öğrencilerin ilgili üniversiteden yüksek lisans programları için YDS sonuçlarının kullanılıp kullanılamayacağını öğrenmeleri gerekmektedir. Yabancı dil koşulunun sağlanması için YDS'den doçent adaylarının 100 üzerinden en az 65, doktora ve sanatta

yeterlik çalışmasına başvuracak adayların 100 üzerinden en az 55 puan almaları gerekir. Doçentlik Bilim Sınavına Almanca, Fransızca veya İngilizce dışında bir yabancı dil sınavı sonucu ile başvurulmak isteniyorsa, bu dilin Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilmesi ve bu dilden YDS'de 65 veya daha yüksek puan alınması gerekir. Bilim/sanat alanı bir yabancı dille ilgili olanlar, yabancı dil sınavına başka bir dilden girmek zorundadır.

KPSS’de dil puanının hesaplanmasını isteyen adayların YDS’ye girmeleri zorunldur.

KPSS Lisans Sınavlarında (Lisans/A Grubu ve Öğretmenlik) yabancı dil testi yer almıyor. Yabancı dil testi sonucunun belirli ağırlıklarla katılarak hesaplandığı KPSS puan türleri, 2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından uygulanan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) puanı ile ağırlıklandırılarak hesaplanmaktadır.

ÖSYM’den yapılan açıklamada, KPSS Lisans sınavlarında yabancı dil testinin de ağırlıklandırılarak hesaplandığı puanları edinmek isteyen adayların YDS’ye Almanca, Fransızca ve İngilizce testlerinin birinden girmeleri gerektiği belirtilmiştir. YDS’yekatılmayan veya Almanca, Fransızca ve İngilizce dışında bir yabancı dilden sınava katılan adayların, yabancı dil testi sonucunun belirli ağırlıklarla katılarak hesaplandığı KPSS puan türleri hesaplanmaz. KPSS’den sonra elde edilecek Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonuçları, yabancı dil ağırlığı içeren bir sonraki KPSS puanlarının hesabında dikkate alınır.

YDS, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinden yılda iki kez yapılıyor

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dilleri için yılda en az iki kez, diğer diller için yılda en az bir kez yapılacak.

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, YDS Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dilleri için Mart, Nisan, Mayıs ayları içerisinde en az bir kez ve Eylül, Ekim, Kasım ayları içerisinde en az bir kez olmak üzere yılda en az iki kez; diğer diller için ise Mart, Nisan, Mayıs ayları içerisinde olmak üzere yılda en az bir kez yapılacak.

YDS'de adaylara kaç soru sorulacak?

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'nda (YDS) toplam 80 soru soruluyor

2014 YDS başvuru kılavuzu için Tıklayın

2014 YDS başvuru formu için Tıklayın

2014 YDS başvuru merkezleri için Tıklayın

Adayların tercih edebileceği 2014 YDS sınav merkezleri için Tıklayın 

YDS sınav ücreti nasıl ve hangi bankalara yatırılacak? 

Adayların sınav ücretini yatırırken banka görevlisine Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavının (YDS) sınav ücretini yatıracağını, T.C. Kimlik Numarası ile ad ve soyadı bilgilerini söylemeleri yeterli olacak. Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden İnternet aracılığıyla veya ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de ücret yatırabilecek. 

Sınav ücretini yatıran adayların banka şubesinden ayrılmadan önce, kendilerine verilen banka dekontunu dikkatlice incelemeleri, bilgilerinde yanlışlık varsa bankadan ayrılmadan önce bu yanlışlığı mutlaka düzelttirmeleri gerekiyor. 

T.C. Ziraat Bankası ATM ve İnternet bankacılığı 

T. Halk Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı 

Akbank tüm şubeler ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) 

Kuveyt Türk Katılım Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) 

Türk Ekonomi Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı 

DenizBank tüm şubeler ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) 

Tüm PTT İş Yerleri (KKTC’den başvuracak adaylar ASPOS-Gazi Magusa) 

*Sınav ücreti ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.  

YDS sınavı nasıl değerlendiriliyor? 

YDS’de yanlış soru doğruları götürüyor mu? 

ÖSYM’nin yayınladığı 2014 YDS başvuru kılavuzunda yer alan bilgilere göre, değerlendirme sırasında yalnız doğru cevapların dikkate alınacağı, yanlış cevapların ise dikkate alınmayacağı ifade ediliyor.

Kılavuzda ayrıca, sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edileceği bilgisi de yer alıyor.

İşte YDS’nin nasıl değerlendirildiği ile ilgili 2014 YDS başvuru kılavuzunda yer alan açıklama; 

Adayların doğru cevap sayıları toplanarak 100 üzerinden YDS puanları hesaplanacaktır. 

Test hazırlanmayan dillerde çeviriler ÖSYM'de kurulacak olan jüriler tarafından değerlendirilir. Bu değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılır.

Yabancı dil seviyesi tüm adaylar için geçerli olmak üzere 100 tam puan üzerinden, 

90 - 100 arasındaki puanlar (A) seviyesi,

80 - 89 arasındaki puanlar (B) seviyesi,

70 - 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi,

60 - 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi, 

50 - 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi  olarak kabul edilir. Bu seviyelerden hangilerine ne miktarda tazminat ödeneceği ilgili mevzuata göre tespit edilecektir. 

YDS’de başarılı olmak için en az kaç puan almalıyım?

Doçent adaylarının YDS'den 100 üzerinden en az 65, doktora / sanatta yeterlik adaylarının ise 55 puan almaları gerekir. (100 üzerinden 65 puan = 80 üzerinden 52 doğru cevap; 100 üzerinden 55 puan = 80 üzerinden 44 doğru cevap).

YDS sonuçları kaç yıl geçerli?

YDS sonuçları 5 yıl geçerli anacak, ÖSYM’nin 30 Haziran 2014 tarihinde güncelleyerek yayımladığı 2014 YDS başvuru kılavuzunda sınavın geçerlilik süresinin kurumların kendi mevzuatındaki geçerlilik süresi olacağı, ayrıca kurumların isterlerse kendilerine uygun geçerlilik süresi belirleyebilecekleri belirtildi.

ÖSYM Başkanı Ali Demir, YDS sonuçlarının geçerlilik süresi ile ilgili şu açıklamayı yapmıştı;

YDS'nin belirli bir geçerlilik süresi olmadığını, sürekli geçerli olacağını ifade eden Demir, ''Ancak kurumlar kendi istekleri doğrultusunda süre tanımlayabilir. Yabancı dil tazminatı için süre yine KPDS'de olduğu gibi 5 yıl'' dedi.

YDS puanını hangi adaylar nerelerde kullanabilir?

KPSS lise adayları

KPSS lise adayları YDS puanından yararlanabilir. KPSS merkezi yerleştirmelerinde bazı kurum kontenjanlarında aranılan şartlar arasında öğrenim şartının yanında yabancı dil şartı da yer alabilmektedir. Lise düzeyinde nadir görülen bir durum olsa da KPSS’den düşük puan alan bir aday yabancı dil belgesi sayesinde çok sayıda adayın önüne geçerek kadrolara yerleşebilir.

KPSS önlisans adayları

KPSS önlisans adayları yararlanabilir. KPSS merkezi yerleştirmelerinde bazı kurum kontenjanlarında aranılan şartlar arasında öğrenim şartının yanında yabancı dil şartı da yer alabilmektedir. Lise düzeyinde liselere göre daha sık görülebilmektedir. Ancak, KPSS’den düşük puan alan bir aday yabancı dil belgesi sayesinde çok sayıda adayın önüne geçerek kadrolara yerleşebilir.

Üniversite öğrencileri

Üniversite 3 veya 4’üncü sınıfta okuyanlar. Araştırma görevlisi seçme ve atama işlemlerinde yabancı dil yeterlik sınavı yerine YDS sonuçlarının kullanılması olanağı bulunmaktadır. Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler de bu sınava girebilirler.

KPSS lisans adayları

KPSS lisans adayları yararlanabilir. Lisans düzeyinde her yerleştirmede çok sayıda kontenjan için yabancı dil puanı istenmektedir. Özellikle lisans adaylarının YDS’ye girmeleri kendileri açısından önemli bir avantaj oluşturacaktır.

KPSS A grubu adayları

KPSS A grubu adayları. A grubu puanlar arasında 91 tanesinin içinde yabancı dil bileşeni bulunmaktadır. A grubu hukuk,iktisat,maliye alanlarına çok iyi hazırlanan bir aday, YDS’ye girmezse 91 tane puan türü hesaplanmayacak ve bir çok kurum sınavına giremeyecektir (gelir uzmanlığı da buna dahildir). Bu yüzden a grubu adayların hepsinin YDS’ye başvurması gerekmektedir. A grubu adaylar için yabancı dil gerekliliğini daha sonra detaylı olarak ele alacağız.

Ayrıca a grubu puanlar sadece ilkbahar YDS puanı ele alınarak hesaplanacaktır. Yani 2013 KPSS’ye girdikten sonra 2013 sonbahar YDS ile a grubu puanlar bir daha hesaplanmayacaktır.

Kamu personeli

Kamu personeli. Kamuda çalışanlardan yabancı dil tazminatı almaya hakkı olanların bu tazminatı alabilmeleri için YDS’ye girmeleri gerekmektedir. Yabancı dil tazminatından  yararlanma hakkı olmadığı hâlde sınava girip başarılı olmak tazminat isteme hakkı doğurmaz.

Yüksek lisans adayları

Yüksek lisans adayları. Yüksek lisans (master) öğrencisi alımlarında ALES puanı ile birlikte yabancı dil puanı da aranmaktadır. Master öğrencisi olmak isteyenlerin YDS’ye girmeleri gerekmektedir. Ancak bu öğrencilerin ilgili üniversiteden yüksek lisans programları için YDS sonuçlarının kullanılıp kullanılamayacağını öğrenmeleri gerekmektedir

Araştırma görevlisi olmak isteyenler

Araştırma görevlisi olmak isteyenler. Araştırma görevlisi seçme ve atama işlemlerinde yabancı dil yeterlik sınavı yerine YDS sonuçlarının kullanılması olanağı bulunmaktadır. Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler de bu sınava girebileceklerdir.

Doktora adayları

Doktora adayları. Doktora öğrencisi alımlarında ALES puanı ile birlikte yabancı dil puanı da aranmaktadır. Doktora öğrencisi olmak isteyenlerin YDS’ye girmeleri gerekmektedir.

Doçent adayları

Doçent adayları. Doçent adaylarının YDS’ye girmeleri ve 100 üzerinden en az 65 almaları gerekmektedir.

Doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak olanlar

Doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak olanlar. Bu kişilerin YDS’ye girerek 100 üzerinden en az 55 almaları gerekmektedir.

Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği

Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği. Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği” uyarınca, mesleki bilgi sınavlarının sonucuna göre yerleştirilme işleminin yapılabilmesi için yabancı dil yeterliliği aranır. Yabancı dil yeterliliği için İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinin birinden Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavında yüz üzerinden en az elli puan almış olmak ya da bu puana denk kabul edilen uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olmak şarttır. Yabancı dil sınav sonuçları sınav tarihinden itibaren beş yıl süre ile geçerlidir. Beş yıllık sürenin sona erdiği tarihin hesabında mesleki bilgi sınavına başvuru tarihi dikkate alınır. 2013 yılından itibaren KPDS ve ÜDS sınavları uygulanmayacağından adayların yabancı dil yeterliliği için YDS’ye girmeleri yararlarına olacaktır.

Yurt dışında bir yükseköğretim programını bitirenler

Yurt dışında bir yükseköğretim programını bitirenler. Yükseköğretim Kurulu tarafından yurt dışında bir yükseköğretim programını bitirenlerin diploma denklik işlemlerinde Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği uyarınca YDS sonuçları kullanılabilecektir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.