banner

Milli Eğitim Şurası'nda bir ilk




Milli Eğitim Bakanlığı, 19. Milli Eğitim Şurası'nda, daha önceki şuralarda sadece müşahit üye olarak yer alan öğrencilere, komisyonlarda oy kullanma hakkı tanıdı.

Karip, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şuranın çalışmalarını yoğun şekilde sürdürdüğünü ifade ederek, burada alınacak kararların tavsiye niteliğinde olduğunun altını çizdi.

Şura gündeminde olmayan hiçbir konunun komisyonlarda, tartışılamayacağını ve görüşülemeyeceğini belirten Karip, bazı basın yayın kuruluşlarında yer alan şura kararlarına ilişkin haberlerin, gündemde olmadığının altını çizdi.

Komisyonların, 4 grup halinde çalışmalarına devam ettiğini kaydeden Karip, "Demokratik bir ortamda, öğrencilerimizin, velilerimizin, STK temsilcilerinin, akademisyenlerin görüşlerini ifade etmeleri için bir platform. Dolayısıyla, burada görüşülenler bir karar niteliğinde değil. Bu görüşler alt komisyonlarda tartışılıp, müzakere edilip, grup kararı olarak oylanıyor. Bunlar henüz şura kararı niteliğinde değil. Ancak genel kurulda gelecek gruplarda alınan kararlar, genel kurulda tekrar görüşülecek, müzakere edilecek ve genel kurulda oylandıktan sonra tavsiye kararı niteliğinde bir karara dönüşecek" diye konuştu.

Genel Kurulda oylamanın cumartesi günü yapılacağını kaydeden Karip, "Komisyonlarda tartışılan konuların karar olarak yansıtılması doğru değil" değerlendirmesinde bulundu.

Gruplarda tartışmaların sürdüğünü aktaran Karip, "Öğretmen Niteliğinin Arttırılması" konusunda çalışan komisyonda da "öğretmenlerin nasıl daha nitelikli hale getirebilineceği" konusunun etrafında önerilerin ele alındığını belirtti. 

Karip, "Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması" ilgili çalışma grubunda ise özellikle eğitimin kalitesini arttırabilmek için yöneticilerin niteliğinin geliştirilmesi, yönetici atama, seçme, yetiştirme süreçlerinin nasıl geliştirilebilineceği hususlarının tartışıldığını aktardı.

"Okul Güvenliği"nin de komisyonlarda ele alınmasının önemli olduğuna işaret eden Karip, "Çocuklarımız için gerçekten güvenli, onların kendini hiçbir baskı altında hissetmeden, hiçbir tehdit altında hissetmeden eğitim öğretim görebilecekleri ortamlar haline nasıl getirebiliriz? Okul düzeyinde neler yapabiliriz? Bakanlık düzeyinde neler yapabiliriz? Bunlar konuşulup tartışılıyor. Bunlar, tamamen tartışma aşamasında. Tekrar vurgulamak istiyorum. Burada ifade edilen görüşlerin şura kararı olarak yansıtılması doğru bir yaklaşım olmayacaktır" dedi.

Karip, şu an itibariyle herhangi bir konuda grup kararlarından söz edilemeyeceğini, tartışmaların cuma 18.00'e kadar devam edeceğini vurguladı. Karip, bu saate kadar grup çalışmalarından "kesinleşmiş kararlar" gibi söz edilmemesi gerektiğine işaret etti. 

Öğrenci ve velilerin katılımını artırdık

Basında yer alan "üyelerin burada görüşlerini ifade edemeyeceği" şeklindeki haberlere de açıklık getirmek istediğini ifade eden Karip, şunları kaydetti:

"Şu ayrımı çok iyi yapmamız gerekiyor: Şurada müşahit üye diye bir kavram yok. Bütün üyeler oy hakkına ve söz hakkına sahip. Öğrenci, öğretmenlerimiz, sivil toplum kuruluşu temsilcileri... Herkes burada eşit ölçüde görüş belirtme ve oy kullanma hakkına sahip. Öğrenciler ve veliler, daha önce de katılıyordu ancak katılım oranlarını arttırdık ve oy kullanma hakkına sahipler. Daha önce öğrencilerimiz müşahit üye olarak katılıyorlardı, oy kullanma hakkına sahip değillerdi. Bu şurayı öğrencilerimiz için yapıyoruz, onların geleceği için yapıyoruz. Dolayısıyla öğrencilerimizin de yetişkinlerle birlikte söz sahibi olması ve oy kullanmasını istiyoruz ve bu şekilde bir düzenleme yaptık."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.