banner

Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi ve Anaokulu açıldı




Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, anaokulundan ortaöğretime zorunlu öğrenim çağında olan 259 bin 282 özel öğretim ihtiyacı olan çocuk bulunduğunu belirterek, "Bunların yüzde 80'i eğitimlerini kaynaştırma yoluyla sürdürüyor. Yani akranları ile birlikte eğitim alıyor, yaşadıkları çevreden ayrılmadan topluma entegre oluyorlar. İnşallah sivil toplumumuzun desteğiyle bu oran yüzde 100'e ulaşacaktır" dedi.

togemder acilisEmine Erdoğan, "Erken Tanı, Erken Hayat" projesi kapsamında hayırseverlerin katkılarıyla yapılan Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği (TOGEM-DER)  Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi ve Özel Eğitim Anaokullarının Ümraniye'de düzenlenen açılış törenine katıldı.

Derneğin kurulduğu günden bu yana yüz akı çalışmalar yaptığını, toplumun meselelerine eğildiğini, sorumluluklara omuz verdiğini dile getiren Erdoğan, derneğe ve hayırseverlere şükranlarını sundu.

Erdoğan, Mevlana'nın "Kişinin değeri aradığı şeydir. Eğer sen can konağını arıyorsan, bil ki sen cansın. Eğer bir lokma ekmek peşinde koşuyorsan sen bir ekmeksin" sözünü alıntılayarak, "Biz de ne kadar insana hizmet peşinde koşuyorsak, o kadar insanız. İnsanın onurunu ne kadar yüceltiyorsak, kendi insanlığımızı da o kadar yüceltiyoruz. İnsanın kıymeti, himmeti nispetindedir. TOGEM-DER gibi kuruluşlar hepimize hizmet alanı açarak, ben merkezli hayatımızı, insan merkezli bir makama taşıyorlar, bizi hizmete memur ediyorlar" diye konuştu.

Mütevazı bir hareket olarak ortaya çıkan derneğin, zaman içinde tüm Türkiye'ye yayılan umut kavşaklarına dönüştüğünü ifade eden Erdoğan, özellikle okul öncesi eğitimin önemi konusunda toplumda farkındalık yarattığını, 700 civarında okulu eğitim sistemine kazandırarak, binlerce çocuğun eğitim hayatında ilk durak olduğunu anlattı.

Erdoğan, okul öncesi eğitimi "gömleğin ilk düğmesi" şeklinde tanımlayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Onu doğru iliklemek, insanın tüm hayatına yön verir. Çocukların zeka gelişiminin yüzde 70'i 7 yaşına kadar tamamlanmaktadır. Bu dönemde çocuklar öz güven duygusunu kazanmaktalar. Öğrenmeye ilgi ancak bu dönemde uyandırılıyor. Çocukların var olan yetenekleri, bu yaşlarda ortaya çıkarılabiliyor. Okul öncesi eğitime yapılan 1 liralık yatırım, 7 lira olarak geri dönmekte. Bu konuda yapılan tüm uluslararası araştırmalar, okul öncesi eğitim almış çocukların sosyal ilişkilerde başarılı olduğunu, uyum becerilerinin çok daha gelişmiş olduğunu göstermekte. Adli vakalara bulaşma ve madde bağımlılığı riskinin daha az olduğuna da işaret ediyorlar. Çocukların bu özel dönemine iyi yatırım yapmak, geleceğimizin garantisidir aynı zamanda."

Onları toplumdan tecrit etmek yerine toplumun bir parçası haline getirmeliyiz

Emine Erdoğan, 5 özel eğitim anaokulu ve 1 özel eğitim mesleki eğitim merkezinin hizmete sunulduğunu bildirerek,  bunun eğitim faaliyeti olmasının yanı sıra özel şartlara sahip çocukları topluma kazandırma girişimi ve hafif zihin engelliler, işitme, görme engeli bulunanlar ile diğer özel şartları olan çocukları kazanma seferberliği olduğunu söyledi.

Fiziki ve zihni engelleri olan çocukların toplumun emaneti olduğunu belirten Erdoğan, "Hiçbirini gözden çıkaramayız, hiçbirini feda edemeyiz. Onları toplumdan tecrit etmek yerine toplumun bir parçası haline getirmek durumundayız" dedi.

Erdoğan, son yıllarda dünyada ve Türkiye'de yaygınlaşan kaynaştırma eğitiminin, özel eğitime ihtiyacı olan çocukların bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal ihtiyaçlarının doğal ortamlarda karşılanmasını amaçladığını, genel eğitim sınıflarında diğer akranlarıyla özel desteklerle eğitim öngörüldüğünü dile getirdi.

Bireysel farklılıkları ne olursa olsun herkese insan olma vasfı nedeniyle eşit muamele yapmak gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Bu aynı zamanda anayasanın bize getirdiği büyük bir yükümlülüktür. Tüm bireylere eşit hakların sunulduğu bir sistem kurmakla mükellefiz. Özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklarımız konusunda okul yönetimlerinin, personelin, öğretmen ve diğer öğrencilerin duyarlılığı da gerekmektedir. Bunu sağlamak onlara bir lütuf değil. Bu, onların en doğal hakkıdır. Eğitim görmek isteyip de çeşitli engellerden dolayı bu imkanı bulamayan evlatlarımıza her şartta bu hizmeti götürmek boynumuzun borcudur. Bireysel farklılıklara duyarlı bir toplum inşa etmek, çağdaş bir toplum olmanın da gereğidir" diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye'de son yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşlarının bu alanda önemli yatırımları olduğuna değinerek, şöyle dedi:

"Şu anda anaokulundan ortaöğretime zorunlu öğrenim çağında olan 259 bin 282 özel öğretim ihtiyacı olan çocuğumuz var. Bunların yüzde 80'i eğitimlerini kaynaştırma yoluyla sürdürüyor. Yani akranları ile birlikte eğitim alıyor, yaşadıkları çevreden ayrılmadan topluma entegre oluyorlar. İnşallah sivil toplumumuzun desteğiyle bu oran yüzde 100'e ulaşacaktır. Hiçbir çocuğumuz kendini toplumdan dışlanmış hissetmeyecektir. Birbirimizin derdini kendi derdimiz bildiğimiz müddetçe kalplerimiz arasındaki mesafenin kalkacağına inanıyorum. Biraz empati yapıp, biraz sorumluluk üstlenip, biraz da gayret edersek, zorluklar daha kolay aşılabilir. Hayır sahiplerimizin maddi ve manevi destekleriyle inşallah bütün sorunların üstesinden geleceğiz. Unutmayalım, taşı delen suyun kuvveti değildir, sürekliliğidir. Toplumsal hassasiyetlerimizi sürekli hale getirirsek, daha iyi bir gelecek bizi beklemekte. İyilik dalga dalga yayılan bir şeydir. O sonsuz dalga bir gün mutlaka size geri dönecektir. Bugün buradan yayılan iyilik dalgasının meyvelerini de bir gün mutlaka alacağımıza inanıyorum."

Çocuklar, hayata çok daha önde başlayacak

Hayırseverler adına konuşan Zehra Büyükekşi de projeyi çok önemsediklerini ifade ederek, "Bilgi, güzel ahlakla birleştiğinde hayırlı bireyler ortaya çıkarıyor. Eğitime yapılan yatırımların ve harcanan emeklerin karşılığını alacağımızı düşünüyorum. Çocuklarımız için eğitim, güzel yarınlar anlamına geliyor. Sivil toplum kuruluşlarının eğitimdeki aktiviteleri önem arz ediyor. Elimizden geldiği kadar destek olmak vatandaşlık görevi" ifadelerini kullandı.

TOGEM-DER Başkanı Saadet Gülbaran ise derneğin önceliğini, "İhtiyaç sahibi çocuklar ve onlara sağlanacak eğitim olanakları" şeklinde tanımlayarak, "Ana sınıfsız okul kalmasın" sloganıyla çıktıkları yolda milli eğitime 700'e yakın okul armağan ettiklerini, yüzlerce çocuğu okul öncesi eğitime dahil ettiklerini kaydetti.

"Erken Tanı, Erken Hayat" projesi kapsamında öğrenme güçlüğüne yol açan sorunun teşhisi ve özel eğitimin rolüne dikkat çektiklerini ifade eden Gülbaran, "Halkımızın bilgilendirilmesine katkı sağlamakla yetinmedik, özel eğitim anaokulları ve mesleki eğitim kazandırmaya çalıştık. Sağlanan eğitim olanaklarından yararlanan çocuklar, hayata çok daha önde başlayacak, eğitim yolculuklarına ilkokul ve ortaokul kaynaştırma sınıflarında devam edebilecekler" dedi.

TOGEM-DER'in Ümraniye'deki Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi'nin ilk öğrencileri Büşra Parlak ve Mustafa Aksu, duygularını katılımcılarla paylaştı ve Emine Erdoğan'a arkadaşları adına çiçek takdim etti.

Aksu, "Bizler engelliyiz ama tüm engelleri aşabiliriz" derken, Parlak da okula geldiğinden bu yana kendisini çok iyi hissettiğini ifade ederek, "Bu okul sayesinde bağımsız hayat kurma ve meslek sahibi olma umudumuz var" diye konuştu.

Emine Erdoğan, Asiye ve Ahmet Ziylan Özel Eğitim Anaokulu ile Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi'ni gezdi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.