banner

Özel okullar ayakta kalabilmek için yine kendi yağında kavrulacak!




Zafer Öztürk – TÖZOK Yönetim Kurulu Başkanı 

zafer_ozturkBakanımız Sayın Prof. Dr. Yusuf Tekin ve ekibinin göreve gelmesinin hemen ardından kısa süre içinde Bakanlık yetkilileri ile özel öğretim kurumları STK’ların katılımıyla “Özel Öğretim Kurumlarının Yaşadığı Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” düzenlemesi ve katılımcılar tarafından sektör sorunlarının yetkililerle birlikte değerlendirilmesi özel öğretim kurumları tarafından memnuniyetle karşılandığını öncelikle belirtmek isterim. Bakanlığımızın düzenlediği bu çalıştayda katılımcıların dilek ve taleplerini açıklıkla ifade edebilme ortamı bulması ve Ağustos 2023 tarihinde Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde bazı düzenlemeler yapılması,özel okulların geçtikleri dar boğazda Bakanlığa seslerini duyabileceği yönünde moral ve motivasyonlarını yükseltmiştir.
Ancak aşağı çekilemeyen ve kısa sürede ineceğine dair bir belirti göstermeyen enflasyonla birlikte vergilerdeki (özellikle KDV) artışlar, 2023- 2024 öğretim yılının davelilerimiz ve özel okullarımız açısından zorlu geçeceğinin işareti olarak kabul edilmektedir.

Bu bağlamda özel okulların ayakta kalabilmesi için yine yağında kavrulma çabası içinde olacağını belirtmek isterim. Son iki yıl içinde bütün planlamalarını ve yatırımlarını yönetmeliklerde belirtilen ücret ilanlarına ilişkin hükümler çerçevesinde yürütmeyi bekleyen sektör, Bakanlığın iki yıl üst üste ücret artışlarını piyasa gerçekleriyle uyuşmayan miktarlarda belirlemeleriyle karşılaştı. Bu uygulama bazı özel okulların kapanmasına ve bundan kaynaklı olarak birçok öğretmenimizin işsiz kalmasına sebebiyet verdi. 2024 yılında bu olumsuzlukların devam etmesini asla istemeyiz. Bu kapsamda daha iyi imkânlarla daha çok sayıda öğretmen istihdam edebilmeyi başarabilmek hedeflerimiz arasındadır. 

Özel okullar, öğrencilerin mutlu olacağı, donanımlı bir ortamda verdikleri kaliteli eğitimleriyle velilerimizin ilgisini çeken eğitim kurumlarıdır. Maliyeti çok sorumluluğu yüksek olan bu kurumların verimliliklerini artırmaları genel eğitim sistemimize sağladığı katma değer açısından yararlı olduğu kadar ülkemiz genel bütçesinin yükünü de hafifletmektedir. Bu nedenle öncelikle sürdürülebilirliğin sağlanarak sektörün ayakta kalabilmesi, eğitimdeki değişim ve gelişimlerin öğrencilerimizin hizmetine sunulmasının artırılarak devam ettirilmesi gerekir. Her sektörde zorluklar ve riskler vardır. Tabii ki bu riskleri göze alıp yatırım yapan girişimciler de karşılık bulabilmelidir. Dolayısıyla resmi makamlarca verilen kararlarda, sektörün hizmetlerini sürdürülebilirliğine ilişkin önlemlerin göz önünde bulundurulması gerektiği beklenmektedir. 

Çok önemsediğimiz ve Bakanlığımıza da arz ettiğimiz gibi;
* Özel okullarda çalışan öğretmenlerin resmi okullardaki öğretmenler gibi müzelerde girişlerde ve şehir içi toplu taşıma araçlarındaki indirimlerden faydalanması,
* Resmi okullardaki yönetici ve öğretmenlere verilen yeşil pasaportun, özel okul yönetici ve öğretmenlerine de verilmesi,
* Özel okullara giden öğrencilerin velilerinin eğitim giderinin vergiden düşmesinin sağlanması,
* Özel okul velilerimizin kendi imkânlarıyla eğitim ücreti ödedikleri bu nedenle KDV’yi %1 olarak ödemelerinin daha adil olacağı,
* Özel okullarda boş olan yaklaşık %55’lik kontenjanın, özel okulların sürdürülebilirliğini zorlaştırdığı, Devletin resmi okullardaki biröğrenci için yaptığı harcama kadar ücret karşılığında özel okullardan hizmet satın alınması, 

konularındaki beklentilerimizin Bakanlığımızdan karşılık bulacağı, önümüzdeki öğretim yılında ülkemiz genelinde ve sektörümüz bazında sağlıklı ve başarılı gelişmelerin olacağını umut etmekteyiz.

Heyecan ve istekle karşılaşmayı beklediğimiz 2023- 2024 öğretim yılının, öğrencilerimize ve ülkemize hayırlı olması ve başarılar getirmesini içtenlikle diliyorum.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.