banner

Eğitim dili Kürtçe olan ilk üniversite kuruluyor




Mezopotamya Vakfı tarafından Diyarbakır’da eğitim dili Kürtçe olan ilk üniversite kurulması için çalışmalar başladı.

Sabah Gazetesi’nin haberine göre, yaklaşık bir ay içinde kurulumunu tamamlayacak Mezopotamya Vakfı, Diyarbakır'da Türkiye'nin eğitim dili Kürtçe olan ilk üniversitesini kurmak için çalışmalara başladı.

Vakfın kurulmasının ardından tespit edilecek kurucu rektör ve mütevelli heyetince üniversitenin kurulması için Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) başvuruda bulunulacak.

Eğitim dile Kürtçe olması planlanan üniversitede Türkçe ve İngilizce'nin yanı sıra ilerleyen süreçte Ermenice ve Süryanice de eğitim verilmesi planlanıyor.

255 kişiden oluşan vakfın üyeleri arasında insan hakları savunucuları, iş adamları, akademisyenler ve gazeteciler, kurucular kurulunda ise Kürt sanatçı Şivan Perver de yer alıyor.

"Tüm bölgeye hitap eden bir üniversite istiyoruz"

Mezopotamya Vakfı Başkanı Selim Ölçer, vakfın yaklaşık bir ay içerisinde hukuki prosedürleri tamamlayıp resmen kurulmuş olacağını belirterek, kurucu rektör tespit edip, mütevelli heyetiyle ilgili çalışmaları tamamladıktan sonra üniversitenin kurulması için YÖK'e başvuracaklarını söyledi.

YÖK'ün onay vermesinin ardından konunun Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılacağını ifade eden Ölçer, tasarının Meclis'te yasallaştırmasıyla üniversitenin kurulmasının tamamlanmış olacağını belirtti.

Vakıf olarak yalnızca üniversite değil, meslek okulları, ortaokul ve ilkokul kurmak için de fizibilite çalışması yaptıklarını ifade eden Ölçer, amaçlarının bölgede çok dilli bir eğitim verme çabasını yerine getirmek olduğunu belirtti.

Kürt Sanatçı Şivan Perver’de kurucular arasında

255 kişiden oluşan vakıf üyeleri arasında insan hakları savunucuları iş adamları, meslek mensupları, akademisyenler ve gazeteciler bulunduğunu aktaran Ölçer, "Ermeni asıllı yazar Mıgırdıç Margosyan da üyelerimiz arasında. Ünlü Kürt sanatçı Şivan Perver ise kurucular kurulumuzda yer alıyor. Bir ay sonra prosedürler tamamlanacak ve Kürtçe eğitim veren ilk üniversitenin kurulması için çalışmalara başlanacak" diye konuştu.

Kaynak SABAH

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.