banner

Suudi Arabistan, Türkiye'ye burslu öğrenci gönderecek




Yurtdışına yılda yaklaşık 135 bin öğrenci gönderen Suudi Arabistan, Türkiye’ye de burslu öğrenci gönderecek.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Suudi Arabistan Yükseköğretim Bakanı Dr. Halid Muhammed Alangari ile Riyad'da bir araya geldi.

Görüşme sonrası AA muhabirine açıklama yapan Çetinsaya, "Yükseköğrenimde sadece batıyla değil, aynı zamanda tarihi bağlarımızın olduğu ülkelerle de ilişkileri geliştirmek istiyoruz" dedi.

Yükseköğrenimde ilişkileri güçlendirme çerçevesinde Suudi Arabistan'a geldiklerini belirten Çetinsaya, Bakan Alangari ile son derece verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Çetinsaya, şunları kaydetti:

"Bakan Alangari ile Türkiye-Suudi Arabistan yükseköğretim alanındaki ilişkileri geniş şekilde görüştük. Suudi Arabistan bundan sonra batılı ülkelere olduğu gibi Türkiye'ye de burslu öğrenci gönderecek.

Suudi Arabistan'ın bu konuda oluşturduğu ülkeler listesine Türkiye de eklenmiş bulunuyor. Böylece Suudi vatandaşları devlet bursuyla Türk üniversitelerinde eğitim görebilecekler. Bundan sonraki amacımız olabildiğince Suudi Arabistan'dan ülkemize gelecek öğrenci sayısını arttırmaktır."

Alangari'nin Türkiye'deki eğitim sistemini kaliteli bulduğunu söylediğini aktaran Çetinsaya, "Ülkemizde sağlık, mühendislik, sosyal bilimler gibi çeşitli alanlarda eğitim veren çok kaliteli üniversitelerimiz bulunuyor. Bunun böyle olduğunu Sayın Alangari de bizimle paylaştı ve memnuniyetini dile getirdi. Üniversite sistemimizin ve ülkemizdeki işleyişinin farkında olduklarını ve yakınlık duymanın ötesinde hayranlıkla izlediklerini söyledi. Şimdi bu ilişkileri daha yüksek noktalara taşımak istiyoruz" dedi.

Çetinsaya, Türk öğrencilerin Suudi Arabistan'da eğitim alabilmeleri yönündeki gelişmelere de değinerek, "Türkiye'den Suudi Arabistan üniversiteleri için 350 kişilik bir kontenjan ayrılmış ancak bu pek işlerlik kazanamamış. Şimdi bu durumun işlerlik kazanabilmesi yönünde adımlar atacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Riyad temaslarında, Türkiye'ye hem bölgesel hem de yükseköğretimdeki hareketliliğe ilişkin ilginin arttığını gördüklerini dile getiren Çetinsaya, hassas davranıp stratejik adımlar atacaklarını söyledi.

Suudi Arabistan hükümeti bütçesinin yüzde 35'ini eğitime ayırıyor. Yurtdışında burslu okuyan öğrenci sayısı ise yıllık yaklaşık 135 bin. Suudi öğrenciler yurtdışı eğitimlerinde daha çok batı ülkelerindeki üniversiteleri tercih ediyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.