banner

TÜBİTAK daha sanayi odaklı hale geliyor




Bakan Ergün, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) teknolojinin ticarileşmesi odaklı bir destek ve araştırma programına yöneldiğini söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleri ile Bakanlıkta düzenlenen sohbet toplantısında bir araya geldi.

Nihat Ergün, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) teknolojinin ticarileşmesi odaklı bir destek ve araştırma programına yöneldiğini söyledi.

TÜBİTAK'ın bir taraftan kamunun, askeriyenin araştırmalarını yürüttüğünü diğer taraftan da geliştirilen teknolojilerin ticarileştirilmesi çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Ergün, şöyle konuştu:

"Diyelim ki askeri amaçlı mayın tarama cihazları yapıyoruz, küçük üretim atölyesi gibi atölye de TSK'nın talebini karşılıyoruz. Bu aslında ticarileşebilir, bu tür teknolojileri KOBİ niteliğindeki işletmelere savunma sanayisinde yeni işletmeler doğsun düşüncesiyle, patenti, lisansı ve teknolojiyi transfer etmek ve bunun özel sektör tarafından dünyaya pazarlanması noktasından adımlar atıyoruz. TÜBİTAK, yakında bu konularda çağrıya çıkacak."

Ergün, Türkiye'nin yollardaki çizgilerde bulunan boyaların tamamını ithal ettiğini, şu anda ise bu boyanın bir TÜBİTAK projesi olarak geliştirildiğini belirterek, "Türkiye'nin bu alanda ithalatı belki 100-150 milyon dolardır. Çok büyük rakamlar değil ama dünyada çok daha büyük bir pazar var. Bu teknolojiyi bir KOBİ aldığında belki de çok kısa bir süre içinde birkaç milyar dolara tekabül eden cirolara ulaşabilir" ifadelerini kullandı.

Daha büyük nitelikli projeler de olduğunu söyleyen Ergün, şimdi bunları ticarileştireceklerini dile getirdi.

Üniversitelerin patent sahibi olabilmesi için çalışmalar devam ediyor

Ergün, patentle ilgili kanunun çok eski olduğunu, patent ve markalar alanında artık nitelik konusuna odaklanmak gerektiğini kaydetti.

Üniversitelerin patent sahibi olabilmesine imkan tanınması gerektiğini vurgulayan Ergün, "Şimdi patent kanununu değiştiriyoruz. Türk Patent Enstitüsünün (TPE) bu süreçte aktif olarak yer alması ve Türkiye'den daha nitelikli, marka ve endüstriyel tasarımların çıkması çalışmalarını sürdürüyoruz" dedi.

Ergün, "bugünkü dünyada standartlar savaşı yaşandığına" da dikkati çekerek, standartlar üzerinden yürüyen birçok görünmez duvar olduğunu ifade etti.

Türk Standartları Enstitüsünü (TSE) dünyaya açtıklarını dile getiren Ergün, kurumun dünya, Avrupa ve İslam ülkeleri standardizasyon teşkilatları arasında aktif rol almasına imkan sağladıklarını belirtti.

Ergün, standartların önemine de değinerek, "Standartlara uyan bir ülke olmak önemli ama standart koyan bir ülke olmak lazım" diye konuştu.

TSE'nin, üniversitelerin, STK'ların, kamu kurumlarının ve şirketlerin Dünya Standartlar Teşkilatı standart belirleme komitelerinde aktif olarak yer almaları için destek modelleri geliştirdiklerini söyledi. Türkiye'nin o kurumda sadece 3 komitede başkanlık yapabildiğine işaret eden Ergün, orada olmayanların belgelendirme işinde de olmadığını ifade etti.

Ergün, muayene ve denetim şirketlerinin tavsiyelerinin ticari açıdan önemli olduğunun altını çizerek, "Bizim bu tür şirketlerimizi dünyanın değişik yerlerine yaygınlaştırmamız lazım ki firmalarımız nitelikli ürünleri denetim ve muayene şirketleri vasıtasıyla oralara transfer edebilsinler" dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.