banner

Liselere alan seçiminde esneklik geliyor




12 yıllık yeni eğitim sistemiyle lisede okuyan öğrencilere alan esnekliği getiriyor. Öğrenciler istedikleri takdirde, tercih ettikleri alanı bırakıp gerekli dersleri alarak başka bir alana geçebilecekler. Fen ve sosyal bilimler liselerine de ihtiyaç kalmayacak.

12 yıllık zorunlu eğitimi öngören kanun teklifiyle ilgili TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda bilgi veren Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, yeni sistemin esnek bir yapı getireceğini belirtti. 4+4+4 sistemindeki her kademede esnekliğin olacağını vurgulayan Dinçer, özellikle lisede, öğrencinin başka bir bölüme geçmek istemesi halinde o bölümün gerekli derslerini alarak geçiş yapabileceğini söyledi.

Ortaöğretim ikinci kademede temel dersleri alan öğrencilere ilgi ve kabiliyetine göre seçmeli derslerin verileceğini anlatan Dinçer, şunları kaydetti: "Ortaöğretime geldiğinde çocuğun, fen bilimlerine kabiliyeti varsa, fen lisesine gitme yerine bulunduğu lisede fen derslerini alabileceği bir programı ona sunacağız. Çünkü orada fen dersi öğretmenimiz zaten var. Öğretmenlerin öğrenciye ders verecek potansiyelleri de var. Yine aynı yerde öğrencimize bir sosyal bilimler lisesinde alabileceği dersi verebilecek programı sunabiliriz. Aynı şekilde güzel sanatlar, spor ve imam-hatip eğitimi için de istek ve kabiliyetlerine göre yönlendirme yapacağız. Bütün bunları yapmayı başardığımızda SBS sınavına da ihtiyaç kalmayacak."

Yeni sistemle ilgili eleştirilerin imam-hatiplerin orta kısımlarının açılmasına dayanmasını doğru bulmadığını kaydeden Dinçer, "Bu düzenlemeler, Türk eğitim sistemini giderek demokratikleştiren, esnekleştiren, çocuklarımıza kendi kabiliyetlerine göre seçme imkânı veren bir yapı oluşturuyor. Bu yapı içinde isteyen çocuk da din derslerini ağırlıklı olarak seçerek imam-hatip okulunun orta kısmı gibi okuyup lisesine devam edebilir. Bunu aldığı halde başka bir liseye gitmek istiyorsa gitsin, kimse onun önünü kesmemeli ya da başka bir ortaöğretimde bir çocuk başka birtakım tercihler almışsa, o tercihlerden sonra kendisi başka bir mesleki alana geçmek istiyorsa gidebilmeli." ifadelerini kullandı.

Sistemin katı sonuçlar doğurmaması için kademeli hale getirildiğini hatırlatan Dinçer, "Bu meselenin imam-hatip okullarını açmak üzere yapıldığına dair tartışmalar yerine, dünyanın hangi ülkesinde 12 yıl boyunca kesintisiz bir eğitim olduğunu göstersinler." diye konuştu.

(zaman)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.