banner

Öğrenciler okula ‘birliktegit’ecek




Her gün aynı yolu birbirlerinden habersiz farklı araçlarla kateden üniversite öğrencilerini tek araçta buluşturan bir internet sitesi kuruldu

Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencisi iki gencin kurduğu Birliktegit.com isimli internet sitesi, her gün aynı yolu birbirlerinden habersiz farklı araçlarla katedenleri tek araçta buluşturuyor. Yaklaşık 2 bin 500 üyesi bulunan site sayesinde, üniversiteliler hem daha ucuza hem de daha çevreci seyahat edebiliyor.

Özellikle büyükşehirlerde üniversite kampüslerinin kent merkezinde uzakta bulunması, öğrenciler açısından ulaşım sorununu da beraberinden getiriyor. Üniversitelerin servis araçlarının belli güzergahlarda ve saatlerde hizmet vermesine bağlı kalmak istemeyen Bilkent Üniversiteli Cem Karasayar ve Metehan Yurt, her gün aynı yolu birbirlerinden habersiz farklı araçlarla katedenleri tek araçta buluşturmak için Birliktegit.com isimli internet sitesini kurdu.

Yaklaşık 2 ayda Ankara'da Bilkent, Hacettepe ve ODTÜ, İstanbul'da Koç ve Sabancı üniversiteleri başta olmak üzere Türkiye genelindeki toplam 39 üniversiteden 2 bin 500 öğrencinin üye olduğu site, öğrencilerin yakıt masrafını paylaşarak seyahat etmesini sağlarken, daha az araç kullanıldığı için de karbon salınımını azaltıyor.

"Uygulama bir bakıma toplu taşıma"

Birliktegit.com sitenin kurucularından Cem Karasayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okuluna gitmek için yaşadığı zorlukların sitenin çıkış noktası olduğunu belirterek, her gün aynı yolu habersiz farklı araçlarla katedenleri birbirlerinden haberdar edip bir araçta buluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Sitenin kar amacı olmadan tamamen sosyal sorumluluk refleksiyle insanların birlikte yolculuk yapması üzerine kurulduğunu ifade eden Cem Karasayar, şöyle konuştu:

"Üniversitedeki çevreme baktığımda her gün aynı yolu birbirlerinden habersiz farklı araçlarla kateden o kadar çok kişi var ki. Bir öğrenci kilometrelerce yolda tek başına yolculuk yaparken, diğer bir öğrenci o yol için dakikalarca servis bekliyor. Birliktegit.com ile biz bu öğrencileri buluşturmak istedik. Burada aynı güzergah için yolcu arayan ile araç arayan öğrenciler buluşuyor. Uygulama bir bakıma toplu taşıma hizmeti. Sadece öğrencilerde değil, akademisyenler ya da üniversite çalışanları da siteye dilerlerse üye olabiliyorlar."

"Art niyetli kullanıcı deşifre ediliyor"

Sitenin diğer kurucusu Metehan Yurt da aynı güzergah için yolcu arayan araç sahibi öğrencilerin yakıt masrafını paylaşmak isteyip istemediğini sitedeki profilinde belirtebildiğini söyleyerek, site sayesinde ücretli olduğu gibi ücretsiz de seyahat edilebildiğini kaydetti.

Yurt, sitenin yurt dışında benzer örneklerinin olduğunu ve özellikle ABD'de geniş kitlelerce tercih edildiğine dikkati çekerek, Birliktegit.com'un ekonomik ve çevreci ulaşıma katkı sağlamasının yanında öğrencilerin sosyalleşmelerine de aracı olduğunu söyledi.

"Uygulamanın en hassas kısmı güvenlik unsuru. Bunu için üye olmak isteyenlerin edu.tr uzantılı bir e-posta adresine sahip olması gerekiyor. Eğer edu.tr uzantılı e-postanız yoksa sistem üye olmanıza izin vermiyor. Bu da bir anlamda sistemi güvenli kılıyor" diyen Yurt, birlikte seyahat eden öğrencilerin site üzerinden birbirleri hakkında yorum yapabildiğini, art niyetli kullanıcıların bu yolla deşifre edilebildiğini vurguladı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.