banner

MEB’in rehber öğretmenlik kursuna tepki




Milli Eğitim Bakanlığı’nın rehber öğretmen ihtiyacını karşılamak için rehberlik kursu düzenlemesine Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü öğrencileri ile mezunlarından tepki geldi.  

Milli Eğitim Bakanlığı, 20 Mayıs’ta valiliklere gönderdiği yazıyla bakanlığın rehber öğretmen ihtiyacını Felsefe Grubu Öğretmenliği, Felsefe ve Sosyoloji mezunlarına yönelik açılacak kursla karşılayacak olmasına Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü öğrenci ve mezunları tepki gösterdi. PDR öğrenci ve mezunları, “Milli Eğitim Bakanlığı bu tür alan dışı atamalarda genellikle, ‘Öğretmen İhtiyacına’ vurgu yapmaktadır. Nasıl ki, bir veteriner hekimin Sağlık Bakanlığı tarafından tıp doktoru olarak görevlendirilmesi ne kadar akıl dışı ise, PDR alanına felsefe, sosyoloji mezunlarının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanması da “ihtiyaçla” açıklanamayacak düzeyde akla aykırı, keyfi ve anlaşılmaz bir uygulamadır.” denildi.

Yayınlanan bildiride, "Milli Eğitim Bakanlığı’nın bugüne kadar okullara “Rehber Öğretmen” olarak atadığı kadronun, üniversitelerde tek bir akademik eğitim karşılığı olduğu, onun da, Eğitim Fakültelerinin Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans programları olduğu ifade edildi. Bildiride, "Felsefe öğretmenliği, felsefe, sosyoloji v.b. bölüm mezunlarının böylesi uzmanlık gerektiren bir alana/göreve kurs yoluyla atanması hem bu hizmetlerden yararlanan öğrencilerin etkili ve nitelikli hizmet almasını engellemekte, hem de öğrencilerin psikolojik, sosyal ve akademik gelişimlerine zarar verebilecek uygulamaların önünü açmaktadır. Bu durumun, temelde bireyin (öğrencinin), geniş anlamda ise toplumun ruh sağlığı üzerinde geri dönülemez yaralar açabileceği unutulmamalıdır." açıklaması yapıldı.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü öğrenci ve mezunları bildirisi;

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, 20.05.2013 tarihinde Valiliklere gönderdiği bir yazıyla, özel okullar ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde rehber öğretmen olarak görevlendirmek üzere Felsefe Grubu Öğretmenliği, Felsefe ve Sosyoloji mezunlarına yönelik Rehberlik Kursu düzenleneceğini bildirmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) hizmetleri sadece Eğitim Fakültelerinin Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümü mezunları tarafından yürütülmelidir. Çünkü, PDR hizmetleri bireyin (öğrencinin) kendini tanıması, kendiyle ilgili gerçekçi kararlar verebilmesi, kendi problemlerini çözebilmesi, çevresiyle dengeli ve sağlıklı ilişkiler kurabilmesi, çevresine etkin uyum sağlayabilmesi dolayısıyla kendini gerçekleştirebilmesi için bireye sunulan sistematik ve profesyonel yardımlardır. Bu tanımdan da anlaşılacağı gibi, PDR hizmetleri, kendine özgü yardım ve müdahale becerilerine sahip olmayı gerektiren bilimsel ve profesyonel bir psikolojik yardım alanıdır.

Okul Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanında öncü olan pek çok gelişmiş ülkede, PDR hizmetleri lisansüstü uzmanlık düzeyinde yürütülmektedir. Dünyadaki gelişmelere paralel olarak ülkemizde de, okul rehberlik hizmetlerinde görev alacak personelin artık lisansüstü eğitim almasının gerekliliğinin tartışıldığı bir dönemde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın alan dışı personeli kısa süreli kurslarla yetiştirecek olması, kuşkusuz tartışma götürmeyecek şekilde bilimselliğe, meslek etiğine ve evrensel hukuka aykırı bir uygulamadır. Nitekim, 2010 yılında yapılan ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen 18. Milli Eğitim Şurasında “Psikolojik danışma ve rehberlik mesleği, ciddi bir uzmanlık eğitimi gerektirdiğinden ve mevcut eğitim süresi talep edilen uzmanlığı sağlamada yetersiz kaldığından, psikolojik danışma ve rehberlik alanında verilen eğitim süresi, son bir yılı uygulama ağırlıklı olmak üzere 5 yıla çıkarılmalıdır”, önerisi getirilmiştir. Dolayısıyla, Milli Eğitim Bakanlığı kendi şurasında alınan karara da açıkça aykırı bir uygulama yapmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bugüne değin okullara “Rehber Öğretmen” olarak atadığı kadronun, üniversitelerde tek bir akademik eğitim karşılığı vardır ki, o da, Eğitim Fakültelerinin Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans programlarıdır. Dolayısıyla, felsefe öğretmenliği, felsefe, sosyoloji v.b. bölüm mezunlarının böylesi uzmanlık gerektiren bir alana/göreve kurs yoluyla atanması hem bu hizmetlerden yararlanan öğrencilerin etkili ve nitelikli hizmet almasını engellemekte, hem de öğrencilerin psikolojik, sosyal ve akademik gelişimlerine zarar verebilecek uygulamaların önünü açmaktadır. Bu durumun, temelde bireyin (öğrencinin), geniş anlamda ise toplumun ruh sağlığı üzerinde geri dönülemez yaralar açabileceği unutulmamalıdır.

Milli Eğitim Bakanlığının “Rehber Öğretmen” ihtiyacını karşılamak üzere, halen pek çok üniversitede PDR lisans programı yürütülmektedir. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı öğretim elemanları kendi üzerine düşen akademik sorumluluğu özveriyle yerine getirmektedirler. Milli Eğitim Bakanlığı bu tür alan dışı atamalarda genellikle, “Öğretmen İhtiyacına” vurgu yapmaktadır. Nasıl ki, bir veteriner hekimin Sağlık Bakanlığı tarafından tıp doktoru olarak görevlendirilmesi ne kadar akıl dışı ise, PDR alanına felsefe, sosyoloji mezunlarının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanması da “ihtiyaçla” açıklanamayacak düzeyde akla aykırı, keyfi ve anlaşılmaz bir uygulamadır.

Yukarıda yer verilen gerekçeler dikkate alınarak, Milli Eğitim Bakanlığı özel okullar ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde görevlendirmek üzere Felsefe Grubu Öğretmenliği, Felsefe ve Sosyoloji mezunlarına yönelik “Rehberlik Kursu” uygulamasından derhal vazgeçmelidir.

PDR alanındaki tüm öğrenciler, öğretim elemanları ve alan çalışanları bu konudaki mesleki, etik ve bilimsel tutumlarını kararlılıkla sürdüreceklerdir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.