banner

Kız çocukları daha başarılı




OECD “Daha İyi Yaşam Endeksi” raporuna göre, Türkiye’de iş bulabilmek için iyi bir eğitime sahip olmak gerekiyor. Rapora göre, Türkiye'de kız çocukları, erkeklerden yüzde 15 oranında daha başarılı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) yayımladığı 36 ülkeyi kapsayan “Daha İyi Yaşam Endeksi”  açıklandı.

Ülkelerdeki gelir seviyesi, sağlık, güvenlik ve barınma imkanları gibi kriterlere göre oluşturulan “Daha İyi Yaşam Endeksi”raporunda, Türkiye'nin son 20 yılda yaşam kalitesini iyileştirmekte önemli gelişme kaydettiği, öte yandan paranın, yüksek yaşam standartlarına erişilmesinde önemli bir unsur olduğu ifade edildi.

Türkiye ile ilgili en yüksek değerler sivil katılım oranında ön plana çıkıyor. Sivil katılımın yüzde 73 olduğu Türkiye, 36 ülke arasında 11. sırada bulunuyor. Buna en iyi örnek olarak da son seçimlerdeki yüzde 88’lik katılım gösteriliyor. Seçimlere katılımla ilgili OECD ortalaması yüzde 72.

Raporda, Türkiye’de hane başına düşen yıllık net gelirin, OECD ortalaması olan 23 bin 47 dolardan daha düşük seviyede seyrettiği bilgisine yer verildi. 15-64 yaş arası nüfusun yüzde 48’i maaşlı bir işe sahipken, OECD ortalaması yüzde 66 düzeyinde bulunuyor.

Türkiye'de maaşlı işe sahip erkeklerin oranının yüzde 69, kadınların ise yüzde 28 olduğuna dikkati çekilen raporda, OECD ülkelerinde ortalama çalışma saatinin yıllık 1776'yı bulduğu, Türkiye’de 1877 saate ulaştığı belirtiliyor.

Çalışma saatleri çok uzun

Çalışanların yüzde 46'sının çok uzun saatler çalıştığı, bu konuda OECD ortalamasının yüzde 9 olduğu belirtildi. Yine erkek çalışanların yüzde 50'sinin, kadınların ise yüzde 35'inin çalışma saatlerinin uzun tutulduğu kaydediliyor.

İş bulmak için iyi bir eğitim şart

Türkiye’de iş bulabilmek için iyi bir eğitime sahip olmak gerektiğine vurgu yapılan raporda, kadınların yükseköğrenime katılımının artırılması gerektiği ifade ediliyor. 25-64 yaş arasındaki yetişkinlerin yüzde 31'i lise mezunuyken, bu konudaki OECD ortalaması yüzde 74.  Yine eğitim sisteminin kalitesi çerçevesinde, Türkiye'de ortalama bir öğrencinin, OECD'nin Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı'nın bilim, matematik ve okuma testlerinde 455 puan aldığı, OECD ortalamasının ise 497 olduğu belirtiliyor.

Kız çocukları daha başarılı

Öte yandan Türkiye'de kız çocukları, erkeklerden yüzde 15 oranında daha başarılıyken, OECD ortalamasında kızlarla erkekler arasındaki bu fark yüzde 9.

Ortalama yaşam süresi 75 yıl

Rapora göre, ortalama yaşam süresinin 75 yıl olduğu Türkiye, OECD ortalamasının 5 yıl gerisinde. Kadınlarda bu süre 77’yi bulurken, erkeklerde 72 yılda kalıyor.

Raporda, Türkiye'de akciğerlere zarar veren ve havayı kirleten küçük partiküllerin, metreküp başına 31 mikrogram, OECD ortalamasının ise 21 mikrogram olduğuna, yine halkın yüzde 61'inin içme suyundan memnun olduğuna, OECD'nin bu konudaki ortalamasının yüzde 84 çıktığına dikkati çekiliyor.

Yine Türklerin yüzde 68'inin hayatlarından memnun olduğu, bu konuda da OECD ortalaması olan yüzde 80'inin gerisinde kalındığı kaydediliyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.