banner

Türkiye'den Mısır'a ‘çocuk üniversitesi’ desteği




Mısır'daki çocuk üniversitelerini tek çatı altında toplamak, geliştirmek ve bu kapsamda ulusal bir strateji planı hazırlamak için çalışan grup, Ankara Üniversitesi Çocuk Bilim Merkezi Koordinatörlüğünde incelemelerde bulunuyor

Türkiye'de ilk olarak Ankara Üniversitesi bünyesinde açılan Çocuk Üniversitesi, Mısır'da kurulacak "Ulusal Çocuk Üniversitesi”ne örnek olacak.

Mısır'daki  Modern Bilim ve Sanat Üniversitesinden  6 kişilik heyet, Ankara Üniversitesi (AÜ) Çocuk Bilim merkezi Koordinatörlüğündeki Çocuk Üniversitesiyle  ilgili incelemelerde bulunmak üzere Türkiye'ye geldi.

AÜ Çocuk Bilim Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Neriman Aral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ilk çocuk üniversitesi olma özelliğini taşıyan koordinatörlüğün, çocukların erken yaşta bilim ve sanatla tanışmaları, bilimsel düşünme, sorgulama ve eleştirel yaklaşım becerileri kazanmaları amacıyla kurulduğunu ifade etti.

Türkiye'de 15 çocuk üniversitesi var

Türkiye'de uygulama merkezleri de dahil olmak üzere 15 çocuk üniversitesi bulunduğunu bildiren Aral, AÜ Çocuk Üniversitesinde “Aranızda Matematiği Sevmeyen Var Mı?, Çocuklar Çağdaş Sanatı Keşfediyor, Gökbilim, Toprak Bilim, Su, Yaratıcı Fikirler, Tasarruf Dedektifleri, Mimarlık, Felsefe, Yaşam Bilimleri ve Böcek Şenlik Okulu ile Küçük Bahçıvanlar” olmak üzere birçok programın yer aldığını anlattı.

Aral, "Bu programlarda çocuklara yaşayarak öğrenme fırsatı sunarak bilim ve sanat sevgisini aşılamaya çalışıyoruz. Yaşları 5 ila 14 arasında değişen çocuklarımız ister okullarıyla ister bireysel olarak bu programlardan faydalanabiliyorlar. Saatlik, günlük ve aylık programlarla bilim ve sanata bir adım daha yaklaşmaları için onlara fırsat tanımaya çalışıyoruz. Özellikle dezavantajlı grupların bu okullardan yararlanmalarını istiyoruz" dedi.

AÜ Çocuk Üniversitesinin, Avrupalı Çocuk Üniversitesi Ağı'nın kurucu üyelerinden olduğunu vurgulayan Aral, bu kapsamda aralarında İngiltere, Hollanda ve Avusturya'nın da bulunduğu birçok ülkedeki çocuk üniversiteleriyle işbirliği yaptıklarını söyledi.

Türkiye'de ve dünyada çocuk üniverisetelerinin sayısının her geçen gün arttığını dile getiren Aral, "Birçok üniversite bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor. Bu üniversitelere desteklerimiz oluyor. Bununla birlikte Avrupalı Çocuk Üniversitesi ağının vasıtasıyla yurt dışında da ihtiyaç olan üniversitelere bu konuda destek oluyoruz. Mısır'da da kurulacak Ulusal Çocuk Üniversitesi için de bizden destek alınıyor. Bunun için gelen 6 kişilik heyetle burada çalışıyoruz. Onlarla tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Daha sonra Mısır'a giderek, onların çalışmalarını inceleyecek ve onlara yardımcı olacağız. Amacımız Türkiye'deki ve dünyadaki çocukların bilimi ve sanatı sevmesine katkı sağlamak " diye konuştu.

Türkiye'de somut örnekleri gördük

 Modern Bilim ve Sanat Üniversitesi October Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Deena Abdel Hamid Salem de Türkiye ile Mısır'ın birçok ortak yönü bulunduğunu , bunlardan en önemlisinin kültürel benzerlikler ve eğitimde yaşanan zorluklar olduğunu belirtti.

Mısır'da bazı üniversitelerin çocuk üniversitesi kurmayı planladığını ancak ulusal bir yapılanmanın olmadığını aktaran Salem, şunları kaydetti:

"Ulusal Çocuk Üniversetisi ile ilk defa bunları bir araya getireceğiz. Daha sonra bir ulusal strateji planı hazırlayarak bu üniversiteleri ülke geneline yaymaya çalışacağız. Biz bu tür faaliyetlere çok yeni başladık. Türkiye'de somut örnekleri görme imkanı bulduk.

Modern Bilim ve Sanat Üniversitesinin çocuk üniversitesi kurma girişimi 2011'de başlamıştı. Yani devrimden önce ancak devrim bizim eğitim kurumlarına daha fazla eğilmemizi sağladı."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.