banner

Lise öğrencileri KPSS’ye girebilir mi? 2014 KPSS başvuru şartları




Lisede okuyan binlerce öğrenciye memur olma fırsatı! 2014'te yapılacak KPSS ortaöğretime girerek memur olabilirsiniz nasıl mı? İşte yanıtı...

Eğitimtercihi- Mezun olamayacak durumda olan lise öğrencileri 2014’te yapılacak KPSS ortaöğretime (lise düzeyi) başvuru yapabilir mi? İşte 2014 KPSS başvuru şartları ve sınav tarihleri…

En son 2012 yılında ortaöğretim (lise) düzeyinde yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) 28 Eylül 2014’te yapılacak. KPSS ortaöğretim (lise mezunları ve lise son sınıf öğrencileri) düzeyi için başvurular Haziran ayı içinde ÖSYM tarafından alınmaya başlanacak. Peki ortaöğretim mezunları (lise) için KPSS'ye kimler başvuru yapabilecek ve yerleştirmelerden kimler nasıl yararlanacak? İşte detaylar...

KPSS B grubu kadrolar için (normal memurluk için) sınav 2 yılda bir yapılmaktadır ve KPSS ortaöğretim/önlisans puanları 2 yıl süresince geçerlidir. Bu iki yıllık süreç içinde kurumsal alımlar haricinde 4 tane merkezi yerleştirme yapılmakta ve bunlar Kasım ile Haziran aylarının sonunda olmaktadır.

Ortaöğretim mezunları (Lise mezunları)  KPSS'de Türkçe Matematik sorularından oluşan Genel Yetenek ile beraber Tarih, Coğrafya ve vatandaşlık sorularından oluşan Genel Kültür sorularını cevaplamakta ve KPSS 94 puanı ile tercih yapmaktadırlar.

KPSS ortaöğretim (lise düzeyi) için mezuniyet şartı aranıyor mu?

2 yılda bir yapılan KPSS ortaöğretim lise düzeyi için mezun ve sınavın geçerlilik süresi içerisinde (iki yıl) mezun olabilecek durumda bulunan adaylar bu sınava başvuru yapabilir. ÖSYM’nin KPSS ortaöğretim kılavuzunda yaptığı açıklama şöyle;

"Bu sınava liselerden mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun olamayıp ancak sınavın geçerlilik süresi olan 2 yıl içinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir. Adayların, B Grubu Kadrolar için ÖSYM’ce gerçekleştirilecek yerleştirme işlemlerine son başvuru tarihi itibariyle sınava girdikleri öğrenim düzeyinde mezun durumda olmaları şarttır." ifadesi yer almaktadır.

KPSS ortaöğretimde (lise düzeyi) kimler tercih yapabilir?

KPSS 2014 ortaöğretim sınavına giren adayların, “B Grubu Kadrolar için ÖSYM’ce gerçekleştirilecek yerleştirme işlemlerine son başvuru tarihi itibariyle sınava girdikleri öğrenim düzeyinden mezun durumda olmaları şarttır.” İfadesi yer almaktadır. Bu açıklamaya göre, mezun olmayan adaylar sınava girebilir ancak yerleştirme tercih işlemlerinin yapıldığı son tarih itibariyle mezuniyetlerini belgelemeleri gerekmektedir. Kısacası yerleştirmeler için tercih yapacak adaylar mezuniyetlerine hak kazanmış olmaları zorunludur.

ÖSYM’nin yerleştirme tercihi ile ilgili yaptığı açıklama şöyle;

 "Tercihlerin geçerli olabilmesi için tercihlerin ÖSYM'ye İnternet'le gönderildiği son gün itibariyle, sınava girilen öğrenim düzeyindeki bir okuldan veya programdan mezun olunması zorunludur. Tercihlerin İnternet'le ÖSYM'ye gönderilmesinin son günü itibariyle mezun durumda bulunmayan adayların, yerleştirilmeleri yapılmış olsa bile, atamaları yapılmayacaktır."

Diğer KPSS başvuru ve sınav tarihleri şöyle;

2014 KPSS Önlisans (2 yıllık mezunlar için) Düzeyi Sınav tarihi ise 27 Eylül 2014 tarihinde yapılacak.

2014 KPSS Lisans düzeyinde 5-6 Temmuz 2014 tarihlerinde hafta sonu gerçekleştirilecek.

2014 KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) 20 Temmuz 2014’te yapılacak.

ÖSYM, KPSS Ortaöğretim ile Önlisans Düzeyinde en son 2012 yılında sınav düzenlemişti. ÖSYM Başkanı Ali Demir, KPSS Ortaöğretim yani lise mezunlar için artık sınav yapılmayacağını duyurmuş lise mezunları için KPSS memurluk kaldırılmıştı ancak bu yıl yayınlanan ÖSYM 2014 Sınav Takvimi’nde KPSS Ortaöğretim (LİSE) Düzeyi Sınav tarihi açıklandı. 28 Eylül 2014 olarak belirtilen KPSS 2014 Ortaöğretim (Lise Düzeyi) başvuruları henüz açıklanmadı. ÖSYM önceki yıllarda Eylül’de yapacağı sınav için başvuruları genelde Haziran ayı içinde ilan ediyor. Memur adayları Haziran ayını KPSS Ortaöğretim için beklemek durumunda. KPSS ile ilgili son dakika ve en güncel en doğru haberlere Eğitimtercihi’nden ulaşabilirsiniz. 2013-2014 KPSS Ortaöğretim Başvuru Kılavuzu yayınlandığı andan itibaren burada erişime açılacak. Eğitimtercihi’ni Twitter ve Facebook adresimizden de takip edebilirsiniz.

Eğitimtercihi.com Twitter adresimiz;

@egitimtercihi

Facebook adresimiz;

https://www.facebook.com/Egitimtercihi

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.