banner

6,5 milyon öğrenciye haftada 3 gün süt dağıtılacak




Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Türkiye genelinde 6,5 milyon öğrenciye haftada 3 gün süt dağıtılacağını bildirdi.

Bakan Eker ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Kocatepe İlkokulu'nda, 2013-2014 eğitim öğretim yılı okul sütü dağıtım programına katıldı.

Törende konuşan Eker, dünyada herkese yetecek kadar gıdanın bulunduğunu ancak 900 milyon insanın aç olduğunu belirterek, "Bu çok acı bir durum. Dünyada yılda 1 milyar 300 milyon ton gıda maddesi israf ediliyor. Bu gıdayla bütün aç insanların beslenmesi mümkün" dedi.

Sütün, sağlık açısından önemine işaret eden Bakan Eker, çocukların süt tüketim alışkanlığı edinmeleri amacıyla böyle bir kampanya başlatıldığını söyledi.

Okul Sütü Programının bugün 3. yılına girdiğini kaydeden Eker, 200 mililitrelik kutulardaki sütün bir çocuğun günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 52'sini, protein ihtiyacının yaklaşık üçte birini, B12 vitamin ihtiyacının yüzde 95'ini, B2 vitamini ihtiyacının yüzde 44'ünü, A vitamini ihtiyacının yüzde 9'unu, fosfor ihtiyacının yüzde 50-55'ini ve potasyum ihtiyacının yüzde 25-30'unu karşıladığını anlattı.

34 bin 600 okulda program uygulanıyor

Eker, Türkiye'nin 10 yıl önce 8 milyon ton olan yıllık süt üretiminin, bugün 17 milyon tonu aştığını bildirdi.

Okul Sütü Programının ana sınıfları ile ilkokulun 4 sınıfında uygulanacağını anımsatan Eker, dünyanın birçok ülkesinde okullarda süt dağıtımının uzun süredir yapıldığını, Türkiye'de ise bunun 3 yıldır başarıyla gerçekleştirildiğini belirtti. Bakan Eker, Türkiye genelinde 34 bin 600 okulda yaklaşık 6,5 milyon öğrenciye haftada 3 gün süt dağıtımının yapılacağını kaydetti.

Süt dağıtımının gerçekleştirildiği ilk yıl bazı çocukların süt şekerine karşı hassasiyetleri nedeniyle sorunlar yaşadığını hatırlatan Eker, öğretmenlerin ve velilerin bu konuda uyarıda bulunmaları halinde istenmeyen olayların önüne geçileceğini bildirdi. Eker, yaşanan sorunların medyada yansıtıldığı gibi kesinlikle zehirlenme olmadığını, hiçbir çocuğa zehirlenme teşhisi konulmadığını belirtti.

Törene katılan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da 2013-2014 eğitim öğretim yılının hayırlı olması temennisinde bulundu.

"Önümdeki sütü içmemek için kendimi zor tuttum"

Bakan Eker'in sütün faydalarını anlatırken önündeki sütü hemen içmemek için kendisini zor tuttuğunu ifade eden Avcı, "Şimdi çocuklarımız da muhtemelen bu güzel sütlerden 'biz de içelim' diye sabırsızlanıyor olabilirler" diye konuştu.

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ise öğrencilerin dengeli beslenmesi için süt içme alışkanlıklarının artırılması gerektiğine işaret etti.

Konuşmaların ardından Bakanlar Eker ve Avcı, sınıfları dolaşarak ilköğretim öğrencilerine süt ikram ettiler ve şapka, tişört, defter, kalem hediye ettiler. Ookul sıralarına oturan Eker ve Avcı, çocuklara dağıttıkları sütten de içtiler.

Bu arada, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun, Gambiya Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh'e refakat etmesi nedeniyle törene katılamadığı öğrenildi.

6 milyon 330 bin öğrenciye haftada 3 gün süt dağıtılacak

Program kapsamında ana sınıfı ve ilkokullardaki 6 milyon 330 bin 215 öğrenciye, Türk Gıda Kodeksine uygun ambalajlı, 200 mililitre, sade, yağlı, UHT kutu sütler, pazartesi, çarşamba ve cuma olmak üzere haftanın 3 günü dağıtılacak. İlk defa 2012 yılında uygulanan Okul Sütü Programı kapsamında ilk yıl 27 bin 262 ton, 2013 yılında 55 bin 915 ton süt dağıtıldı. Bu yıl dağıtılacak 60 bin 770 ton sütle beraber 3 yılda toplam 143 bin 947 ton süt dağıtımı yapılmış, 370 milyon 549 bin liralık bütçe kullanılmış olacak.

İlköğretim çağındaki öğrencilere süt tüketimi ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırıp dengeli beslenmelerine katkıda bulunarak zihinsel ve fiziksel gelişimlerinin arttırılması hedeflenen programla ayrıca, uzun vadede süt tüketiminin artırılarak, süt üreticisine destek olunması amaçlanıyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.