banner

Türkiye'de derslik başına kaç öğrenci düşüyor?




Türkiye'de ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim kurumlarında derslik başına düşen öğrenci sayısı ortalama 29'a geriledi.

Milli Eğitim Bakanlığının 2013-2014 yılı verilerine göre Türkiye genelinde toplam 649 bin 469 derslik bulunuyor. Bu dersliklerin 507 bin 725'i resmi örgün eğitim kurumlarında, 55 bin 157'si ise özel örgün kurumlarında, 86 bin 578'i resmi ve özel yaygın eğitim kurumlarında yer alıyor. 

Bu yıl açıklanan veriler ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim kurumlarında derslik başına öğrenci ortalamasının 29'a gerilediğini gösterdi.

Türkiye'de ilkokul ve ortaokullarda derslik başına düşen öğrenci sayısına bakıldığında en yüksek oranlara sahip iller sırasıyla 46 öğrenciyle Şanlıurfa, 42 öğrenciyle Diyarbakır, 40 öğrenciyle Gaziantep oldu. 

İlkokul ve ortaokullarda derslik başına düşen öğrenci sayısında en düşük orana sahip il, ortalama 14 öğrenciyle Bayburt olerken bunu, 16 öğrenciyle Tunceli, Gümüşhane, Burdur ve Bartın izledi. 

İstanbul'da ilkokul ve ortaokullarda derslik başına düşen öğrenci sayısı 39, Ankara ve İzmir'de 30 olarak gerçekleşti. 

Liselerde durum

Liselerde ise dersliklerin öğrenci ortalaması 29. Bu alanda en yüksek oranlara sahip iller sırasıyla 66 öğrenciyle Hakkari, 63 öğrenciyle Şırnak, 61 öğrenciyle Diyarbakır oldu.

Bilecik ve Tunceli ise 19 ortalamayla derslik başına düşen en düşük öğrenci sayısına sahip iller olarak belirlendi. Bu iki ili, 20 öğrenciyle Karabük izledi.

Üç büyük şehirden İstanbul'da liselerde derslik başına düşen öğrenci sayısı 33, Ankara'da 29, İzmir'de 27 olarak gerçekleşti. 

 Bakanlığın 2012-2013 eğitim öğretim yılı istatistiklerine göre, ilkokul ve ortaokullarda derslik başına düşen öğrenci sayısı 30, liselerde ise 31 olarak gerçekleşmişti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.